Μπούρας για καταλήψεις στην εξεταστική: Βλάπτουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Με δύο τμήματα να τελούν υπό κατάληψη ξεκίνησε χθες Δευτέρα 22/01/2024 η εξεταστική του εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η πρυτανική αρχή θα εξαντλήσει κάθε χρονικό όριο παράτασης που δίνει ο νόμος, ώστε οι φοιτητές των Τμημάτων Αρχιτεκτονικής, Υπολογιστών  και Θεατρικών Σπουδών να μη χάσουν το εξάμηνό τους.

Υπενθυμίζουμε ότι οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παρότι με τις καταλήψεις τους υπονομεύουν και υποβαθμίζουν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

«Η σύγκλητος του πανεπιστημίου μας ομόφωνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις καταλήψεις και καταδικάζει κάθε μορφής βία είτε σωματική είτε λεκτική. Οι καταλήψεις προσφέρουν κακές υπηρεσίες και προσωπικά πιστεύω ότι βλάπτουν το δημόσιο πανεπιστήμιο» μας είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας, προσθέτοντας ότι: «Και η κατάληψη είναι μία μορφή βίας, όταν σε έναν χώρο ελεύθερης διακίνησης ιδεών κάποιοι εμποδίζουν κάποιους άλλους να μπουν στο αμφιθέατρο και να κάνουν το μάθημά τους. Οι διαφωνίες πρέπει να εκφράζονται στα όρια του συντάγματος και των νόμων της χώρας».

Ο κ. Μπούρας, επιχειρώντας να κρατήσει το Πανεπιστήμιο ανοιχτό έχει καλέσει τα κόμματα να βρουν άλλο τρόπο έκφρασης των αντιδράσεών τους από το να βάζουν λουκέτα στα τμήματα. «Είναι παλιομοδίτικος τρόπος οι καταλήψεις. Δεν έχουν να πουν κάτι στα νέα παιδιά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι δογματισμοί δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο σε μία εποχή με μεγάλες αβεβαιότητες».

Βέβαια δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι «η χώρα μας εκτός από αβεβαιότητες έχει και ένοχες σιωπές. Εδώ και εβδομάδες έχουμε θέσει το θέμα της υποστελέχωσης του Ιατρικού Τμήματος που απειλεί και τον χαρακτήρα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και δεν μιλάει κανένας. Είμαι ταγμένος υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, αλλά πρέπει να το δείξουν και οι άλλοι».