Μεγάλη η συμετοχή στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ στην Πάτρα

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου, που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας. Ο χώρος μετατράπηκε σε ένα κόκκινο «ορμητικό ποτάμι», αισιοδοξίας ότι «έτσι και αλλιώς η γη θα γίνει κόκκινη», στέλνοντας αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον.

Ήταν εκεί, εργατοϋπάλληλοι με τις οικογένειές τους από πολλούς χώρους δουλειάς της πόλης και γύρω από αυτή. Λαός της πόλης, κόσμος που είχε συναντηθεί με τους κομμουνιστές στους αγώνες όλο το προηγούμενο διάστημα, στα εργοστάσια, τα σούπερ μάρκετ και μεγάλα εμπορικά καταστήματα, στα νοσοκομεία, τα σχολεία και όχι μόνο.

Ήταν εκεί, στο χώρο του Φεστιβάλ, μαθητές από δεκάδες σχολεία της πόλης μεγαλύτερης και μικρότερης ηλικίας, πολλοί μαζί με τις οικογένειές τους κρατώντας το χέρι της μάνας τους, πατέρα τους.

Ήταν εκεί, φοιτητές απ’ τις σχολές του Πανεπιστημίου μετά από ενάμιση χρόνο που οι σχολές τους ήταν κλειστές αλλά και νέοι εργαζόμενοι από δεκάδες χώρους, όπως και σπουδαστές ΙΕΚ και άλλων σχολών.

Ήταν εκεί, οι παλαιότερες γενιές κομμουνιστών, φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ, με το δικό τους αισιόδοξο τόνο, μεταφέροντας τη δική τους πείρα στους νεότερους, από μια ολόκληρη ζωή ενταγμένη στο κόμμα και τα ιδανικά του, χαρούμενοι ταυτόχρονα ότι ο αγώνας τους έχει συνέχεια από τη νέα γενιά κουμουνιστών, δεν σταματά, συνεχίζεται ακόμη πιο ορμητικά.

Ήταν εκεί, κόσμος από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν σε Φεστιβάλ, ενδιαφέρεται και θέλει να μάθει για τις θέσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό για μια ζωή απέναντι στην υποκουλτούρα και τη σημερινή σαπίλα.

Ήταν εκεί, όλες οι γειτονιές, τα Προσφυγικά, τα Ζαρουχλέικα, η Αγυιά απ’ την μία άκρη της Πάτρας ως την άλλη, αλλά και από άλλες περιοχές της Αχαΐας, όπως το Αίγιο, η Κάτω Αχαγιά και από πολλά χωριά, σε μια μεγάλη λαοθάλασσα. Κόσμος που συναντήθηκε με τους κομμουνιστές σε κάθε τους δράση, στις γειτονιές, την καθημερινή πάλη στην πόλη και τα χωριά για να’ ρθουν καλύτερες μέρες.

Ήταν εκεί, στη μεγαλύτερη πολιτική – πολιτιστική γιορτή του Φεστιβάλ, άνθρωποι κάθε ηλικίας, που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το ΚΚΕ την ΚΝΕ, θέλησαν να μάθουν, έδειξαν ενδιαφέρον για την πρότασή του για τη σημερινή κοινωνία, το μέλλον και πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν κόντρα στα όσα αντίθετα πρεσβεύουν σήμερα η Ε.Ε., οι αστικές κυβερνήσεις στη χώρα μας και όχι μόνο, τα αστικά κόμματα, οι πλουτοκράτες και οι μηχανισμοί τους.

Ήταν εκεί, όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι ακόμα, στη μεγαλύτερη εκδήλωση που γνώρισε η Πάτρα τα τελευταία χρόνια που στήθηκε με το μεράκι, την αγάπη και τον κόπο των μελών της ΚΝΕ και του Κόμματος, προκειμένου όλα να είναι, όπως και ήταν, στην εντέλεια.

Με τις υψωμένες γροθιές των χιλιάδων παρευρισκόμενων κάθε ηλικίας, στο άκουσμα του ύμνου της ΚΝΕ αμέσως μετά την κεντρική ομιλία, το μήνυμα του Φεστιβάλ «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» έφτασε στο αποκορύφωμά του και για τις φετινές εκδηλώσεις στην πόλη.

«Απέναντι στη σύγχρονη οργανωμένη ανέχεια και σήψη, συνεχίζουμε μέχρι τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση»!

Με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα από τους χιλιάδες που έδωσαν το «παρών» στις εκδηλώσεις, έγινε δεκτός στο βήμα του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την ομιλία, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση.

Αναφέρθηκε στο σύνολο των εξελίξεων, στις αιτίες που «καιγόμαστε» από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και που κινδυνεύουν ζωές με τις πρώτες βροχές το Φθινόπωρο, την κατάσταση με την πανδημία, τις διεθνείς εξελίξεις, τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αναφερόμενος ιδιαίτερα στη σύγχρονη σκλαβιά των νέων εργαζομένων, αλλά και την κατάσταση στην Πάτρα για μια σειρά ζητήματα και αφού κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, κλείνοντας επεσήμανε:

«Το ΚΚΕ απορρίπτει τις αντιλήψεις που διακηρύσσουν ότι δεν υπάρχει διέξοδος απ’ το σημερινό καπιταλιστικό βούρκο της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης και μας καλούν να επιλέξουμε τη δήθεν πιο ανώδυνη μορφή της δικτατορίας του κεφαλαίου, του δήθεν εξανθρωπισμού της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος. Δεν συμμορφωνόμαστε «προς τας υποδείξεις» των αστικών κομμάτων και μηχανισμών. Ξέρουμε ότι η εποχή μας κυοφορεί τις μεγάλες και ριζικές ανατροπές.

Οι σκοποί μας είναι πραγματικά μεγάλοι. Συναντιούνται με τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Συναντιούνται στη πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, συναντιούνται στην πάλη απέναντι στην σύγχρονα οργανωμένη ανέχεια για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτό είναι το νέο, το καινοτόμο. Από αυτό το στόχο αντλεί το ΚΚΕ την ζωντάνια, την αντοχή του. Η ιστορία έχει αποδείξει οτι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, όταν βαδίσει αποφασιστικά στο δρόμο της ανατροπής για να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας. Αυτό διδάσκει η ιστορία των λαϊκών αγώνων...".