Μήπως Ξέρεις από (β)ΕΣΠΑ; (Πάντως στο Επιμελητήριο δεν ξέρουν. Μόνο το 7% έχει ενταχθεί)

Πριν από πολλές δεκαετίες ο Θανάσης Βέγγος χάριζε απλόχερα γέλιο με την ατάκα «φίλε, μήπως ξέρεις από βέσπα;». Αρκετά χρόνια αργότερα, σε μια προσπάθεια να μπει στη ζωή των Ελλήνων το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε μια εμπνευσμένη διαφήμιση που επανάφερε την ατάκα του αείμνηστου Βέγγου στο πλαίσιο της προώθησης του χρηματοδοτικού εργαλείου.

Το ΕΣΠΑ (Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης) δημιουργήθηκε για να βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων και δράσεων. Για να χρηματοδοτεί επενδύσεις για την αγορά νέου εξοπλισμού, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, την αναβάθμιση εγκαταστάσεων, την επέκταση της επιχείρησης, την δημιουργία ιστοσελίδων και ανάπτυξη ηλεκτρονικού εμπορίου και πολλά άλλα.

Αλήθεια, σήμερα πόσοι είναι αυτοί που απολαμβάνουν τα οφέλη του ΕΣΠΑ; Πόσες τοπικές επιχειρήσεις έχουν επιχορηγηθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, δηλαδή την Διαχειριστική Α.Ε. που έχουν συστήσει τα Επιμελητήρια; Ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί αρκεί για να λέμε ότι το ΕΣΠΑ έχει λειτουργήσει ως μηχανισμός ανάπτυξης για την Αχαΐα;

Η αλήθεια είναι πως, δυστυχώς, στην Αχαΐα το ΕΣΠΑ δεν ενισχύει τις πολλές, τις μικρές επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε πολύ λίγες και κατά τεκμήριο μεγάλες επιχειρήσεις.

Για την ακρίβεια, οι επιχειρήσεις που ενισχύθηκαν ουσιαστικά για την ανάπτυξή τους (επενδύσεις) ανέρχονται σε μόλις 2.000 περίπου, όταν στο ΓΕΜΗ είναι καταγεγραμμένες; άνω των 28.000. Το 7% μόνο.
Έχουν μια δικαιολογία βέβαια στο Επιμελητήριο. Λένε πως πολλοί κλάδοι, όπως το Εμπόριο δεν μπαίνουν στο ΕΣΠΑ. Και τι έκανε το Επιμελητήριο ώστε να ανατρέψει αυτή την αδικία; Δεν έχει στείλει ούτε μια επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς...
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου Αχαίας δια του προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέκα κάνει αναφορά σε ένα άλλο αριθμό. Μιλά για 6.222 επιχειρήσεις. Κρύβει ότι περισσότερες από 4.000 από αυτές έλαβαν απλά ένα πολύ μικρό ποσό άπαξ την περίοδο του Covid, με χρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις. Καμία σχέση με την χρηματοδότηση επενδύσεων.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη διαφήμιση με την παραφρασμένη ατάκα του Θανάση Βέγγου, το ερώτημα παραμένει: «Μήπως ξέρεις από (β)ΕΣΠΑ;».

Δυστυχώς έχει αποδειχθεί ότι στο Επιμελητήριο Αχαΐας δεν γνωρίζουν πως αγωνίζονται ώστε τα κριτήρια ένταξης στα προγράμματα του ΕΣΠΑ να αφορούν τους πολλούς. Τους αρκεί που επιδοτούνται οι λίγοι.

Πρόκειται για μια συνθήκη που πρέπει να αλλάξει καθώς εφόσον συμβεί, τότε θα μπορεί η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας, δηλαδή η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να προσφέρει στην κοινωνία, ανεβάζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της Αχαΐας.