Κρίσιμες ημέρες για την Πάτρα και την Αχαΐα – Πόσο απέχουμε από το “κόκκινο”

Είμαστε ίσως στην κρισιμότερη καμπή της πανδημίας σε ότι αφορά την περιοχή μας αφού οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν τελικά κατορθώσουμε να παραμείνουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε ή αν πάμε στο κόκκινο κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για την τοπική της οικονομία.

Πόσο όμως απέχουμε για να πάμε από το κίτρινο στο κόκκινο; Ο αλγόριθμος που έχει θέσει το υπουργείο και τις υγειονομικές αρχές με βάση τον δείκτη R1 αναφέρει ότι ως όριο για να περάσει μία περιοχή στο “κόκκινο” τον ενδεικτικό αριθμό των 150 κρουσμάτων σε 150.000 κατοίκους.

Η περιοχή της Πάτρας μαζί με αυτή της Αχαϊας έχει τουλάχιστον 300.000 κατοίκους, κατά συνέπεια για να φτάσουμε στο σημείο να περάσουμε από στον “κόκκινο” χάρτη θα πρέπει να σημειώσουμε 300 κρούσματα μέσα σε 14 ημέρες.

Το διάστημα που θα κρίνει το επίπεδο της κάθε περιοχής έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα στις 26 Οκτωβρίου. Τα κρούσματα που έχει η Αχαϊα από τότε μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τα 151. Συγκεκριμένα 80 είχαμε μέχρι την Κυριακή, την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, ενώ στη συνέχεια με τα 32, τα 21 και τα 18 που ακολούθησαν τις τρεις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου φτάσαμε τα 151.

Το διάστημα των 14 ημερών λήγει την επόμενη Δευτέρα. Κατά συνέπεια για να περάσουμε στο κόκκινο χρειαζόμαστε μέσα στις επόμενες 6 ημέρες 149 κρούσματα. Απέχουμε μέχρι ώρας από αυτό. Όμως τούτο δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουμε. Η παραμικρή έξαρση ή εστία μπορεί να κάνει τη ζημιά.