Κορωνοϊός: Ξεχνάμε καρναβάλι και τσικνίσματα ειδάλλως δεν ανοίγει το λιανεμπόριο

Σε δεινή θέση βρήκαν την Πάτρα και την Αχαΐα τα γενέθλια του κορονοϊού: Με τα περισσότερα κρούσματα που είχαμε ποτέ.

Ωστόσο, και παρά την κακή κατάσταση, είναι πιθανό να έχουμε άνοιγμα της αγοράς σε 15μέρες, για τον απλό λόγο ότι το δημόσιο ταμείο δεν αντέχει άλλη αιμοδοσία στην απασχόληση ούτε υστέρηση εσόδων.

Χθες αναφέρθηκαν κάτω από 50 κρούσματα στην περιοχή, αλλά μάλλον ο αριθμός υποαντιπροσωπεύει την πραγματική κατάσταση.

Υπολογίζεται πρόχειρα ότι έχει επίσημα νοσήσει σχεδόν ένας στους 150 Αχαιούς, χωρίς να μετράμε τους ασυμπτωματικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους περιφέρονται χαλαρά, όπως σχεδόν όλοι μας.

Η επόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τις προοπτικές της αγοράς. Αν έχουμε συγκράτηση των αριθμών και πτωτική τάση, ευελπιστούμε να ανεβούμε στο άρμα του ανοίγματος έστω και στα πρότυπα των αγορών με ραντεβού.

Ο λόγος είναι ότι το δημόσιο ταμείο έφτασε τα όριά του. Αλλά το άνοιγμα μερικώς θα ανακουφίσει την κατάσταση. Οι δουλειές θα έχουν απώλειες, αλλά πλέον δεν θα χρηματοδοτεί το κράτος την απασχόληση. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Το καρναβάλι το ξεχνάμε, όπως ξέρουμε, αν και ο Γιάννης Καρβέλης ανησυχεί ότι όλο και κάποιος πυρήνας εδώ και εκεί θα κάνει την κουτσουκέλα του, με κίνδυνο περαιτέρω διασποράς, καθώς δεν έχουμε κατανοήσει ότι αν ο ιός βρει χαραμάδα προς μια παρέα ή μια οικογένεια, τις επόμενες ώρες τα κρούσματα θα είναι πολλαπλάσια.