Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν λογιστές και φοροτεχνικοί της Αχαΐας

Αναβρασμός επικρατεί και στον κλάδο των φοροτεχνικών και λογιστών της Αχαΐας όπως και όλης της χώρας αναφορικά με τις δυσλειτουργίες της εφαρμογής για τις φορολογικές δηλώσεις.

Πανελλαδικά ο κλάδος είναι στα κάγκελα και μάλιστα το Δ.Σ. της ΕΛΦΕ Αχαΐας διοργανώνει σύσκεψη δια ζώσης στην Πάτρα και διαδικτυακά, το προσεχές Σάββατο στις 10.30 π.μ. θέτοντας επί τάπητος τις διεκδικήσεις τους, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για να οργανωθεί πανελλαδική κινητοποίηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Σε ανακοινώσεις τους, τα μέλη της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Αχαΐας δίνουν την δική τους απάντηση στον κ. Χατζηδάκη και στην ΑΑΔΕ για την «επίθεση που εξαπέλυσαν σε βάρος τους, λοιδορώντας και προσβάλλοντας βάναυσα την αξιοπρέπεια χιλιάδων σκληρά εργαζομένων επαγγελματιών Λογιστών-Φοροτεχνικών. Είναι φανερό ότι στην εφαρμοζόμενη πολιτική τους ούτε τις ελάχιστες παρατηρήσεις των μέχρι τώρα «συνεργατών» τους δεν μπορούν να ανεχτούν!»

Αφορμή αποτέλεσε το τελεσίγραφο του Υπουργείου ότι δεν θα δοθεί φέτος παράταση στις φορολογικές δηλώσεις με τους λογιστές – φοροτεχνικοί να επιρρίπτουν ευθύνες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών διότι δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες «μιας και αδιαφορούν εδώ και χρόνια να οργανώσουν, προγραμματίσουν και υλοποιήσουν με στοιχειώδη επάρκεια την διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αποδεικνύοντας ξεκάθαρα την αλαζονεία τους».
Χαρακτηρίζουν ως «αλαζονικές και υβριστικές για τον κλάδο τους» δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες στοιχειοθετούν «ευθεία επίθεση σε βάρος τους με προφανή σκοπό να αποσείσουν τις δικές τους σοβαρότατες ευθύνες με πράξεις και παραλείψεις».
Το Υπουργείο ανέφερε πως οι τεράστιες ελλείψεις και λάθη στις προ συμπληρωμένες δηλώσεις είναι καθεστώς από το 2014 με τα μέλη της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας να αναφέρουν «ότι κάθε χρόνο τα ίδια ακριβώς προβλήματα παρουσιάζονται και η αποκλειστική ευθύνη για αυτά ανήκει στον ίδιο και τους προκάτοχους του».
Οι λογιστές από την πλευρά τους, αναφέρουν πως κάθε χρονιά διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες άσκησης του επαγγέλματος και την αβελτηρία της εκάστου πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας, του συναρμοδίου Υπουργείου Οικονομικών και της Α.Α.Δ.Ε ( πρώην ΓΓΔΕ).
Απαντούν στις αναφορές περί «δημιουργίας εντυπώσεων και την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων» πως «είναι απαράδεκτος εμπαιγμός και επαίσχυντη κοροϊδία που δεν γίνονται σε καμία περίπτωση ανεκτά από τον λογιστικό κόσμο».

«Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΔΕΧΕΤΕ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ»
Και προσθέτουν ότι «χιλιάδες λογιστές φοροτεχνικοί σε όλη τη χώρα οδηγούνται σε εξάντληση των σωματικών και ψυχικών τους αντοχών και δυστυχώς ως κλάδος είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μετράμε νεκρούς συναδέλφους που δεν άντεξαν την απίστευτη πίεση. Η επίθεση του Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ απέναντι στον κλάδο μόνο τυχαία δεν είναι. Η ΕΛΦΕΕ ΑΧΑΙΑΣ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει ότι ο κλάδος μας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γενικότερα, δέχονται πολύπλευρη επίθεση. Οι κ.κ. Χατζηδάκης, Θεοχάρης και άλλοι παρατρεχάμενοι, μόνο τυχαία δεν βρίσκονται στις θέσεις τους, όπως κάποιοι θεωρούν. Απλά στη συγκεκριμένη στιγμή θεωρούνται οι πιο κατάλληλοι για αυτή τη δουλειά. Από τη μια να μαζέψουν φόρους, αφαιμάσσοντας το λαό όσο πιο γρήγορα γίνεται, κι από την άλλη να μειώσουν κόστος και φόρους στις μεγάλο- επιχειρήσεις, και να κλείσουν τους μικρούς . Δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο. Είναι προφανές μετά και από αυτή την σκαιή συμπεριφορά του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που συμπλέει στην ίδια κακοποιητική πρακτική απέναντι στον κλάδο ότι καμία λογική «συνεργασίας » δεν είναι δυνατόν να νοηθεί και να γίνει ανεκτός ως τρόπος διαπραγμάτευσης του κλάδου με την Φορολογική Αρχή».

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ»
Και προσθέτουν εμφατικά: «Οι καιροί «yesmen»’ και της λογικής των «συνεργατών » που υπηρετούν συνδικαλιστικές ηγεσίες για μας τέλειωσαν. Ο κλάδος των λογιστών διαθέτει αυτονομία, απαιτεί σεβασμό της αξιοπρέπειας του και δεν αποδέχεται επ’ ουδενί την σχέση εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου που επιχειρεί να εγκαθιδρύσει το Υπουργείο και η Α.Α.Δ.Ε οδηγώντας στην υποτέλεια και την ανυποληψία τον λογιστικό κόσμο. Έχουν επιλέξει να έρθουν σε σύγκρουση με τον κλάδο μας και ο λογιστικός κόσμος οφείλει να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση με την αρμόζοντα τρόπο. Συνδικαλιστική δράση με διεκδίκηση και αγώνα για τα συμφέροντα και τα δίκαια του κλάδου. Η ΕΛΦΕΕ ΑΧΑΙΑΣ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να εκφράσει την οργή και αγανάκτηση των μάχιμων λογιστών και να δώσει αγωνιστική διέξοδο».