Καταγγελία "Μέρα 25" στη Βουλή για κλήσεις Διευθυντών Σχολείων

Στη Βουλή κατατέθηκε η παρακάτω ερώτηση από την βουλευτή Φωτεινή Μπακαδήμα του "Μέρα 25": "Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Αχαΐας εκφράζει «την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην περιοχή μας καλούνται στην Αστυνομία, κατόπιν εντολής εισαγγελέα, Διευθυντές σχολείων για να καταθέσουν σχετικά με τις καταλήψεις στα σχολεία τους.

Η εν λόγω εισαγγελική παραγγελία προσβάλλει τα παιδαγωγικά και δημοκρατικά αισθήματα όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων, οι οποίοι αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία, για διορισμούς εκπαιδευτικών, για μέτρα προστασίας  της υγείας όλων στα σχολεία, για μόρφωση ουσιαστική.

Στην ουσία καλούνται οι Διευθυντές να «δείξουν» με το δάχτυλο τους μαθητές τους ως ενόχους! Η κοινωνία όμως όλη γνωρίζει ότι για τις μαθητικές καταλήψεις οι «ένοχοι» δεν υπάρχουν ανάμεσα στους μαθητές.

Ο μόνος υπαίτιος είναι το Υπουργείο που δεν φρόντισε να ανοίξει τα σχολεία με μέτρα ασφάλειας και προστασίας, που δεν διόρισε εκπαιδευτικούς, που δεν διόρισε καθαρίστριες, που δεν αραίωσε τον μαθητικό πληθυσμό στις τάξεις.»

Κατόπιν των ανωτέρω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της καταγγελίας,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Είναι ενήμεροι για την καταγγελία;

  2. Για ποιο λόγο καλούνται οι διευθυντές των σχολείων στα αστυνομικά τμήματα;

  3. Ποιος ο σκοπός δήλωσης των ονομάτων των μαθητών στην Αστυνομία;

  4. Ποιο είναι το αδίκημα των μαθητών για το οποίο καλούνται οι διευθυντές να τους αναφέρουν στην αστυνομία;

  5. Η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται, με την οποία ζητάτε από τους διευθυντές να δώσουν ονόματα μαθητών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις είναι σύμφωνη με τις παιδαγωγικές και ηθικές αρχές που οφείλουν να προασπίζονται οι καθηγητές;

  6. Ποιο είναι το αδίκημα των μαθητών για το οποίο καλούνται οι διευθυντές να τους αναφέρουν στην αστυνομία;

  7. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που ένας διευθυντής αρνηθεί να αναφέρει ονόματα μαθητών;"