Καρβέλης: «Η πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής, της σωματικής άσκησης και της ψυχικής υγείας, σύμμαχος για μια γερή καρδιά»

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ - Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης βρέθηκε στην καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ στο Ρίο και είχε μία συνάντηση με τον Καθηγητή Επεμβατικής Καρδιολογίας και Δ/ντή του τμήματος Καρδιολογίας κο Περικλή Νταβλούρο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής: «Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που τιμάται ετησίως στις 26 Σεπτεμβρίου, η Καρδιολογία ως επιστήμη και ειδικότητα έχει δύο βασικούς στόχους: τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών κα την παράταση της επιβίωσής τους. Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι η καρδιολογία έχει κάνει μεγάλες αλλαγές, που σημαίνει ότι εκτός από τις επεμβάσεις στα στεφανιαία αγγεία, με το γνωστό «μπαλονάκι» έχει επεκταθεί και σε δομικές καρδιοπάθειες δηλ. στη θεραπεία με την τοποθέτηση βαλβίδων στην καρδιά για τις βαλβιδοπάθειες, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο.

Η επεμβατική αυτή διαδικασία πραγματοποιείται από ιατρούς καρδιολόγους. Μάλιστα, με τη συνδρομή και στήριξη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ, έχουν τοποθετηθεί 21 αορτικές βαλβίδες σε συνανθρώπους μας μέχρι τώρα από το καρδιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν.Π.

Υπενθυμίζεται, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ότι οι καρδιοπάθειες αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και τα τελευταία σαράντα, περίπου, χρόνια επιδιώκεται μία σημαντική μείωση στις χώρες του Δυτικού Κόσμου στη νοσηρότητα και στη θνησιμότητα των καρδιολογικών περιστατικών. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που στηρίζεται η επιστήμη αυτή: η πρόληψη και η θεραπεία, όπως οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, άλλωστε.

Σε επίπεδο πρόληψης έχουν γίνει αλματώδη βήματα εκ μέρους της κρατικής μέριμνας σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του γενικού πληθυσμού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ως ειδικότητα η καρδιολογία στηρίζεται σε τεράστιο βαθμό στη απεικόνιση της καρδιάς η οποία λύνει πολλά κι σοβαρά προβλήματα. Μέχρι προσφάτως τέτοια εξειδικευμένη απεικονιστική εξέταση δεν πραγματοποιείτο στην ευρύτερη περιοχή της 6ης ΥΠΕ. Όταν, όμως, έχεις συνεργάτες όπως ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, καταφέρνεις και το έχεις μέσα σε δημόσια δομή και μάλιστα μέσα στο Γ.Ν. Πάτρας "Άγιος Ανδρέας" προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.

ίναι πολύ σημαντικό η Πολιτεία να συνεργάζεται με τους υπηρετούντες της Επιστήμης. Μέχρι τώρα μαγνητικός τομογράφος καρδιάς υπήρχε μόνο σε ένα νοσοκομείο και μάλιστα εκτός γεωγραφικών ορίων 6ης ΥΠΕ, σε μεγάλο αστικό κέντρο.

Δυστυχώς, είναι γεγονός, ότι από καρδιοπάθειες δεν πάσχουν μόνο οι ενήλικες, αλλά πάσχουν και οι ανήλικοι και οι νεαροί ενήλικες. Είναι τραγικό να μαθαίνουμε ότι νεαρός αθλητής βρέθηκε νεκρός στο γήπεδο. Εδώ παρουσιάζεται η ανάγκη για ανάπτυξη παιδοκαρδιολογικού τμήματος. Στο Π.Γ.Ν.Π. είμαστε ευτυχείς που αυτό λειτουργεί υπό τη Δ/νση της Καθηγήτριας Καρδιολογίας κας Αγγελικής Καραντζά. Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ προσφάτως βοήθησε την εξέλιξη αυτού του τμήματος με την προμήθεια νέου υπερηχογραφικού μηχανήματος, που αναμένεται.

Στο κομμάτι της θεραπείας υπογραμμίζουμε ότι η καρδιολογία έχει κάνει άλματα την τελευταία 20ετία και έχει μετατραπεί σε μια πλήρως οργανωμένη επεμβατική ειδικότητα. Στο καρδιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν.Π. εφαρμόζονται αποτελεσματικές θεραπευτικές μέθοδοι που προσφέρονται με μοντέρνες παρεμβάσεις και βοηθούν τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής μας να μην στερείται σε τίποτα των καρδιολογικών θεραπευτικών εξελίξεων. Λειτουργεί ένα πλήρως οργανωμένο αρρυθμολογικό τμήμα, που με πρωτοπόρες παρεμβάσεις τοποθετούνται συσκευές σε ασθενείς, βοηθώντας έτσι να αποφεύγονται οι αιφνίδιοι καρδιολογικοί θάνατοι. Τέτοιες τοποθετήσεις γίνονται σε ασθενείς με λιποθυμικά επεισόδια και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα στο ίδιο τμήμα γίνεται και ηλεκτροκαυτηριασμός αρρυθμιών για ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και κοιλιακή ταχυκαρδία, πάθηση που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο».

«Όπως και να είναι, όσες θεραπευτικές παρεμβάσεις και να εφαρμόσουμε, η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη μέσω της σωστής διατροφής, της επαρκούς σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης ψυχικής υγείας είναι ο απόλυτος σύμμαχος για μια ΓΕΡΗ καρδιά. Είμαστε εδώ για να ενισχύουμε τις δομές μας και τους επιστήμονες και τις δομές μας με τα κατάλληλα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα προκειμένου να κερδίζουμε ανθρώπινες ζωές» δήλωσε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.