"Καμπανάκι" για τις αυτοκτονίες στα νοσοκομεία

Την ανάγκη ανάδειξης των μέτρων και των διαδικασιών για την πρόληψη και την αποτροπή περιστατικών αυτοκτονιών με αφορμή τις τρεις αυτοχειρίες που κατεγράφησαν σε ισάριθμες ημέρες σε νοσηλευτικά ιδρύματα και μονάδες υγείας, με πρόσφατη την περίπτωση 67χρονης Πατρινής που έπεσε στο κενό από τον 3ο όροφο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία η Βοήθεια», επισημαίνει το Κέντρο για την πρόληψη της αυτοκτονίας «Κλίμακα».  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, από το 2012 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 70 αυτοκτονίες σε νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 7 από την αρχή του 2021.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών έχουν γίνει 5 αυτοκτονίες από το 2015, στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου 5 αυτοκτονίες από το 2013 και 2 αυτοκτονίες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από το 2018.

Οπως επισημαίνεται το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί. Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί όταν εφαρμόζονται οι κατάλληλες στρατηγικές τόσο σε επίπεδο κοινότητας και δομών, όσο και σε επίπεδο χάραξης πολιτικών παρεμβάσεων.

Σ' αυτή τη βάση, τόσο η πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και οι κοινότητες των επαγγελματιών υγείας οφείλουν να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα λήψης βασικών μέτρων και στρατηγικών χαμηλού κόστους στο πεδίο της πρόληψης της αυτοκτονίας και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.