Καλάβρυτα - Καλύβια: Έχουν πετρώσει οι σωλήνες κάνοντας αδύνατη την ροή του νερού

Μία εικόνα που δεν τη σηκώνει ανθρώπινος νους, εν έτει 2021 και με τόσα δαπανημένα εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για δίκτυα ύδρευσης στην Αχαΐα, είναι αυτή που βιώνουν οι λιγοστοί κάτοικοι στα Καλύβια Καλαβρύτων, οι οποίοι εν μέσω καλοκαιριού, αυξημένων αναγκών κατανάλωσης και υγειονομικούς λόγους, δεν μπορούν να έχουν στα νοικοκυριά σταγόνα νερό.

Το ήδη σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης στον οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Παγκρατίου Κλειτορίας είναι πια σε καθημερινή σχεδόν βάση και πώς να μην είναι, αφού οι μικροί σωλήνες που μεταφέρουν το φυσικό αγαθό στα σπίτια είναι βουλωμένοι, έχουν πετρώσει, κάνοντας αδύνατη την ελεύθερη ροή του νερού.

Οι διακοπές είναι το μεγάλο «αγκάθι» κατοίκων και παραθεριστών της περιόδου, κάνοντας τη ζωή τους μαρτύριο, την ώρα που το μείζον πρόβλημα των σωληνώσεων επιτρέπει ελάχιστη ποσότητα να τρέξει μέχρι τις βρύσες κι αυτό όπως είναι ευκολονόητο πως κάθε άλλο παρά κατάλληλο για πόση δεν είναι.

Ο πρόεδρος του χωριού Κωνσταντίνος Κιούσης σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού έχει ν’ αντιμετωπίσει ένα σπάνιο και έντονο πρόβλημα.

«Πρόκειται για συμπαγείς ασβεστώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο δίκτυο, με αποτέλεσμα να κλείνει παντελώς η διατομή των σωλήνων στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και να μην αφήνει το νερό να περάσει.

Αυτό είναι το τεχνικό πρόβλημα, γιατί υπάρχει και το πιο σοβαρό, δηλαδή της ποιότητας του νερού, τόσο για να το πιει κανείς ή και να το χρησιμοποιήσει οπουδήποτε αλλού»

λέει με αγωνία, ζητώντας από τον Δήμο να καταλάβει το αδιέξοδο και να δώσει αμέσως διέξοδο στο δικαίωμα για νερό.

Η δημοτική αρχή εξετάζει τρόπους καθαρισμού των σωληνώσεων, αφού πρώτα διασφαλίσει ότι αυτό με κάποιον τρόπο μπορεί να γίνει, να καθαριστεί, αλλά να φτάνει ασφαλές στους κατοίκους.
 

Ειδάλλως, ο δήμος θα πρέπει, με το όποιο κόστος, να προβεί στην αντικατάσταση του δικτύου, κάτι χρονοβόρο, που  άμεσα δεν μπορεί να προσφέρει λύση.

 Πηγή: εφημ. «Πελοπόννησος»