Κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας σε σύσκεψη φορέων για τις εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης

"Η χρήση και εξάρτηση από ναρκωτικά, συνολικά οι εξαρτητικές συμπεριφορές, ακολουθούν ανοδική πορεία, τόσο στη χώρα μας και στην πόλη μας όσο και διεθνώς, καθώς οι αιτίες που στρέφουν τους νέους σε αναζήτηση ψευδεπίγραφων διεξόδων από μια αφόρητη προσωπική και κοινωνική πραγματικότητα είναι πιο οξυμένες από ποτέ. Σ’ αυτό το περιβάλλον έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της Κυβέρνησης για την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), που στόχο έχει την περαιτέρω υποβάθμιση των δομών απεξάρτησης, χτυπώντας ιδιαίτερα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα", όπως τονίζει σε ανακοίνωση-κάλεσμα του Δήμου Πατρέων, που τονίζει και τα εξής:

"Η Δημοτική Αρχή, εκτιμώντας ότι η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι μάχη ζωής, μάχη καθημερινή κατά όλων των εξαρτήσεων, παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί το σύνολο των φορέων της πόλης μας σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ., για να εκτιμήσουμε σε ποιο σημείο είμαστε, πού πρέπει να πάμε, πώς να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βάζει και η κυβερνητική πολιτική σ’ αυτό το θέμα.

Στεκόμαστε δίπλα στις διεκδικήσεις του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), του σωματείου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, καθώς και άλλων φορέων και θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί το ΚΕΘΕΑ, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου.

Διεκδικούμε:

    Στήριξη και αύξηση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας.
    Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στα στρατόπεδα και τους πληθυσμούς Ρομά.

    Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
    Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στο δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών, με κρατική χρηματοδότηση.

    Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης.
    Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης και στο διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά - μαλακά».
    Όχι στη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης.
    Κατάργηση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και επαναφορά του αυτοδιοίκητου.
    Μέτρα για την προστασία όλων των τοξικοεξαρτημένων."