Η Πάτρα στον δρόμο των ναρκωτικών από Αφγανιστάν προς Ευρώπη

Η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης παγκοσμίως, μεταφέρεται και διακινείται από τα χερσαία εδάφη, ξεκινώντας από τις χώρες παραγωγής (Αφγανιστάν, Τατζικιστάν και Πακιστάν), περνά μέσα από την Τουρκία και ακολουθεί τρεις εναλλακτικές διαδρομές, με προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. 

Η μία από τις τρεις ενναλλακτικές έχει και την Πάτρα. Πρόκειται για τη νοτιότερη διαδρομή, που έχει ως βασική κατεύθυνση την Ιταλία και γίνεται με διάφους τρόπους όπως ιχ, πλοιάρια, βαλίτσες κ.ο.κ.

Ο ρόλος, της Τουρκίας αναφορικά με τη διαδρομή του οπίου και των παραγώγων του (μορφίνη, ηρωίνη) από το Αφγανιστάν στην ΕΕ είναι καταλυτικός, καθώς εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης με τελικό προορισμό χώρες της ΕΕ, προέρχεται από το Αφγανιστάν, με ενδιάμεσο σταθμό την Τουρκία.

Πως δρουν τα κυκλώματα των Αφγανών στη διακίνηση της ηρωίνης; Αρκετοί έρχονται ως πρόσφυγες για να ενταχθούν τελικά στα κυκλώματα. Όπως δηλώνουν,  το 71% έφυγαν από το Αφγανιστάν λόγω του πολέμου ενώ το 43% είχαν υποστεί διώξεις μέσα στο Αφγανιστάν πριν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Το 77% ήρθαν άμεσα από το Αφγανιστάν στην Ελλάδα. Το 75% βίωσαν επεισόδια βίας κατά το ταξίδι τους και το 66% ταξιδεύει με τουλάχιστον ακόμη ένα μέλος της οικογένειάς του. Κανείς δεν είναι σε θεση να ειβεβαιωσει τους ισχυρισμούς τους ενώ έχει πλεόν καταγραφεί ότι υπάρχει διακίνηση νανρκωτικών ακόμη και μεσα στις δομές.

Ένας αριθμός από αυτούς παρσνομέι συστηματικά εφορμώντας στο Λιμάνι της Πάτρας (και της Ηγουμενίτσας) και καταστρέφοντας εμπορεύματα αλλά και υποδομές. Παρά την παραβατικότητα δεν τιμωρούνται ούτε συλλαμβάνονται.