Η Δυτική Ελλάδα στη 2η θέση καλλιέργειας δενδρυλίων κάνναβης-Οι αριθμοί σοκάρουν

Στις υψηλές θέσεις της λίστας των περιοχών της επικράτειας βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών – Εθνική Μονάδα Πληροφοριών, που αποτελείται από τέσσερις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές και συγκεκριμένα την Ελληνική Αστυνομία, την Τελωνειακή Υπηρεσία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, για το 2021, η Δυτική Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στις κατασχέσεις ναρκωτικών ουσιών που έγιναν από τις Διωκτικές Αρχές στους τέσσερις βασικούς τομείς που απασχολούν τη Δίωξη Ναρκωτικών και αποτελούν τους άξονες του εμπορίου και της διακίνησης στην επικράτεια: Στην κοκαΐνη, στην κατεργασμένη – ακατέργαστη κάνναβη, στην καλλιέργεια και στα δενδρύλλια κάνναβης και στην ηρωίνη.

Πάνω από 25 κιλά κοκαΐνης
Πιο αναλυτικά στις κατασχέσεις ουσιών κοκαΐνης, όπως μπορεί να δει κανείς από το διάγραμμα της σχετικής έκθεσης, η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με 25,896 κιλά κατασχεμένες ποσότητες του συγκεκριμένου ναρκωτικού.

Σε υψηλή θέση όμως βρίσκεται και στο εμπόριο – διακίνηση της κάνναβης, με βάση πάντα τις ποσότητες που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια του περασμένου έτους. Στο πεδίο της διακίνησης κατεργασμένης και ακατέργαστης ποσοτήτων κάνναβης η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 164,438 κιλά να έχουν κατασχεθεί.

Ψηλά στην… καλλιέργεια
Σε ακόμα πιο υψηλή θέση είναι η Περιφέρεια στην καλλιέργεια και στην παραγωγή φυτειών και δενδρυλλίων κάνναβης μέσω των οποίων προμηθεύεται η αγορά την παράνομη ουσία.

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη θέση σε όλη την επικράτεια με 7.116 κατασχεμένα δενδρύλλια κάνναβης, πίσω από την Κρήτη που με διαφορά έχει τα «πρωτεία» σε αυτόν το τομέα, καθώς εκεί έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 55.000 δενδρύλλια μέσα σε έναν χρόνο.

Η διακίνηση σε ηρωίνη
Στο πεδίο της εμπορίας και της διακίνησης της ηρωίνης η Δυτική Ελλάδα είναι και πάλι στις περιοχές της επικράτειας με τις μεγαλύτερες ποσότητες που έχουν κατασχεθεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους από τις Διωκτικές Αρχές.

Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της επικράτειας με 9.240 σε κιλά κατασχεμένες ποσότητες ηρωίνης, παρόλο που το συγκεκριμένο ναρκωτικό έχει πάψει να αποτελεί επιλογή της νέας γενιάς «χρηστών» και των ανθρώπων που έχουν μπει στον εφιάλτη των ουσιών.

Ανησυχητικά στοιχεία
Όλα τα παραπάνω στοιχεία που αφορούν την πανελλήνια κλίμακα της εμπορίας και της διακίνησης ναρκωτικών από το οπτικό πεδίο όμως της δράσης των Διωκτικών Αρχών των κατασχέσεων των παράνομων ουσιών, των υποθέσεων που απασχολούν την Δικαιοσύνη και των συλλήψεων, είναι άκρως ανησυχητικά και για την Δυτική Ελλάδα.

Επιβεβαιώνουν αυτό που ισχυρίζονται αρκετοί ότι η έξαρση του κοινωνικού φαινομένου των ναρκωτικών συνάδει με τα υπόλοιπα φαινόμενα που μπορεί να ταλανίζουν μια περιοχή, την φτώχεια, την ανεργία και τις γενικότερες δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τελευταία τριαντακονταετία και την Δυτική Ελλάδα.

Στοιχεία σε πανελλήνια κλίμακα
Σε πανελλήνια κλίμακα ο αριθμός των υποθέσεων κατάσχεσης ναρκωτικών ουσιών μπου πραγματοποιήθηκαν από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές κατά το έτος 2021 ήταν 11.978, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 6,59% σε σχέση με το έτος 2020. Οι υποθέσεις αυτές περιλάμβαναν δικογραφίες που σχηματίστηκαν κυρίως για κατοχή – χρήση ναρκωτικών ουσιών και, κατά δεύτερο λόγο, για διακίνηση.

Ο αριθμός των κατηγορηθέντων κατά το έτος 2021 ήταν 16.141 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 3,11% σε σχέση με το έτος 2020. Οι κατηγορηθέντες σε ποσοστό 69,06% ήταν Έλληνες υπήκοοι και σε ποσοστό 27,11% ήταν αλλοδαποί, και πιο συγκεκριμένα υπήκοοι Αλβανίας 7,61%, Πακιστάν 4,09%, Αφγανιστάν 3,06% κλπ. Οι κατηγορηθέντες σε ποσοστό 90,23% ήταν άνδρες, 6,34% ήταν γυναίκες, ενώ στο 3,43% δεν προσδιορίζεται το φύλο, καθώς πρόκειται για άγνωστους δράστες.

Μεταξύ αυτών, ο μεγαλύτερος αριθμός κατηγορήθηκε για αδικήματα κατοχής – χρήσης ναρκωτικών ουσιών και η πλειοψηφία των κατηγορουμένων για τα αδικήματα αυτά ήταν Έλληνες υπήκοοι.

Οι κατασχέσεις σε κάθε μορφή διακίνησης
*Με βάση τα στοιχεία πάντα της ίδιας έκθεσης η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές Αρχές ήταν 1.085,848 κιλά, σημειώνοντας μείωση σε ποσοστό 39,25%, σε σχέση με το έτος 2020.

Ωστόσο, οι ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν παρέμειναν για τρίτη συνεχή χρονιά σε υψηλά για την Ελλάδα επίπεδα. Αντίθετα, μικρή μείωση σε ποσοστό 4,3% παρουσίασε ο αριθμός των κατηγορηθέντων ατόμων, σε σχέση με το έτος 2020.

*Σε ότι αφορά την κάνναβη η συνολική ποσότητα κάνναβης, κατεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές Αρχές ήταν 10.362,86 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 4,59% σε σχέση με το έτος 2020. Ο συνολικός αριθμός των κατηγορηθέντων ατόμων μειώθηκε, επίσης, σε ποσοστό 8,52% σε σχέση με το έτος 2020.

*Στο πεδίο της καλλιέργειας κάνναβης ο συνολικός αριθμός καλλιεργηθέντων δενδρυλλίων κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα από τις Διωκτικές Αρχές κατά το έτος 2021 ήταν 87.946 τεμάχια, εμφανίζοντας αύξηση σε ποσοστό 71,94% σε σχέση με το έτος 2020. Αύξηση, επίσης, σε ποσοστό 32,5% διαπιστώθηκε στις κατασχέσεις αυτοφυών δενδρυλλίων.

*Στο εμπόριο και της διακίνησης της ηρωίνης η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε κατά το έτος 2021 στην Ελλάδα από τις Διωκτικές Αρχές ήταν 364,402 κιλά, εμφανίζοντας αύξηση 21,53% σε σχέση με το έτος 2020. Αυξημένος, αντίθετα, κατά 3,77% ήταν ο αριθμός των κατηγορηθέντων ατόμων σε σχέση με το έτος 2020.