Η άδεια για σούπερ μάρκετ στο Ψαροφάι προκαλεί αντιδράσεις

Αντικείμενο αντιδράσεων που φτάνουν μέχρι την πόρτα της δικαιοσύνης έχει αποτελέσει η έναρξη λειτουργίας καταστήματος σούπερ μάρκετ πανελλαδικής αλυσίδας, στο Ψαροφάι της Πάτρας.
Εναντίον της λειτουργίας του καταστήματος, αλλά και όσων υπηρεσιών εξέδωσαν τις σχετικές αδειοδοτήσεις, ετοιμάζονται να στραφούν πολλοί επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Ακρωτηρίου, που ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιαστεί οι πολεοδομικοί περιορισμοί στη συγκεκριμένη συνοικία.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Ελένη Ασημακοπούλου, περίπου 15 θιγόμενοι ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και έμποροι της Ακρωτηρίου, ετοιμάζονται να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, προκειμένου να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν.
Όπως δήλωσε, η συνοικία διέπεται από τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό της «αμιγούς κατοικίας», με αποτέλεσμα να τίθενται περιορισμοί ως προς την φύση και την επιφάνεια των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων -φυσικά και σούπερ μάρκετ- αλλά, με εμβαδό μέχρι 200 τ.μ.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση όμως, όπως ισχυρίστηκε στην «Π» η κ. Ασημακοπούλου, από την άδεια που έλαβε, εμφανίζεται να έχει εμβαδό 450 τ.μ. στο ισόγειο, πλέον του υπόγειου χώρου αντίστοιχου μεγέθους που έχει ενοικιάσει.
Οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι η αδειοδότηση που εκδόθηκε από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Πατρέων, είναι τουλάχιστον αντιφατική, ενώ ο φάκελος που εξέτασε η ίδια, είχε ελλείψεις στοιχείων.
Να σημειωθεί ότι η έκδοση της άδειας λειτουργίας αυτού του είδους των επιχειρήσεων, γίνεται με αρχική γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ ακολουθεί σε μεταγενέστερο χρόνο ο έλεγχος των εγγράφων και η αυτοψία, για να διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί οι κανόνες.
Η κ. Ασημακοπούλου πρόσθεσε ότι έχει προβεί σε καταγγελίες τόσο προς το αρμόδιο γραφείο αδειοδοτήσεων του δήμου, όσο και προς την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, τη Διεύθυνση Υγιεινής, την Αστυνομία, κ.ά., ενώ σήμερα συγκεντρώνει υπογραφές από θιγόμενους, για να υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά.
Η αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου δήλωσε ότι έχει λάβει γνώση των καταγγελιών και για τον λόγο αυτό, έδωσε εντολή για κατεπείγουσα αυτοψία και έλεγχο της επιχείρησης από το αρμόδιο Τμήμα Δόμησης του Δήμου Πατρέων, η οποία έγινε χθες, προκειμένου να διαπιστωθεί πόση είναι η επιφάνεια που καταλαμβάνεται και χρησιμοποιείται με βάση την εκδοθείσα άδεια. Η κ. Τογιοπούλου είπε στην «Π» ότι σήμερα θα έχει στα χέρια της το πόρισμα, το οποίο θα διαβιβάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε αν διαπιστωθεί παράβαση των όρων του πολεοδομικού κανονισμού, να κινηθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες.