Ζήσε μοναδικές στιγμές στην πιο ιστορική γειτονιά της Πάτρας "Μαρκάτια"

Το Mosaic, σε συνεργασία με ένα ευρύ δίκτυο φορέων, επιχειρήσεων και εθελοντών, διοργανώνει τα Μαρκάτια, ένα τριήμερο γεμάτο εκδηλώσεις και δράσεις που φιλοδοξούν να αναδείξουν την ιστορία και το χαρακτήρα αυτής της μοναδικής γειτονιάς: της συνοικίας του Μαρκάτου.

Με βασικό μήνυμα «Ζήσε μοναδικές στιγμές στην πιο ιστορική γειτονιά της Πάτρας», τα Markatia @Markatopos είναι ένα αμφίδρομο ταξίδι στο χρόνο, ένας καλπασμός από το πώς στο όπως και το αντίστροφο. Ένα βιωματικό φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα σε έναν τόπο διαφορετικό από τους άλλους.

Με έμπνευση το ρωμαϊκό ιπποδρόμιο, τα άλογα (άτια) μας συντροφεύουν και μας ταξιδεύουν σε ξεναγήσεις, μουσικές, φωτογραφίσεις, προβολές, αναγνώσεις. Μας ανεβάζουν από τα σκαλιά σε κατάλληλο σημείο ώστε να δούμε από ψηλά και να αντιληφθούμε τη «μεγάλη» εικόνα και την επίσης μεγάλη (και γνήσια) διαφορετικότητα αυτής της συνοικίας. Η συνολική οπτική εξιστόρηση που αναπτύχθηκε για τα Μαρκάτια, στηρίζεται στο πολύ βασικό γνώρισμα μιας συνοικίας που χαρακτηρίστηκε από την αγορά της: τη φλύαρη εικόνα. Μια εικόνα με πολλές επιμέρους (συχνότατα αταίριαστες) λεπτομέρειες, ένα οπτικός (γοητευτικός) θόρυβος, σήμα κατατεθέν.

Από 27-29 Σεπτεμβρίου 2024 τα Μαρκάτια θα φιλοξενήσουν εκθέσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες, παραστάσεις, δραστηριότητες για παιδιά και οργανωμένες ξεναγήσεις. Εκτός από το κεντρικό πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου επιχειρήσεις και δημιουργικοί οργανισμοί της γειτονιάς θα συμμετέχουν στη γιορτή διοργανώνοντας τις δικές τους δράσεις.

Μετά τη λήξη της διοργάνωσης, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής θα προσκληθούν σε συναντήσεις και συμμετοχικά εργαστήρια διαβούλευσης, με στόχο την από κοινού διαμόρφωση του χαρακτήρα του φεστιβάλ τα επόμενα χρόνια, καθώς και τη διοργάνωση εκδηλώσεων καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.