Ερχονται στην Πάτρα οι καφέ κάδοι ανακύκλωσης

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους αναμένεται να εμφανιστούν στους δρόμους της Πάτρας, έστω και μετά από μία σημαντική καθυστέρηση, οι καφέ κάδοι. 

Είναι οι κάδοι που αφορούν το ρεύμα των βιοαποβλήτων ή αλλιώς των οργανικών αποβλήτων, δηλαδή τα απορρίμματα που προέρχονται από τις κουζίνες, από τα μαγειρικά σκεύη, από το μαγείρεμα και γενικότερα από το φαγητό, σε συνδυασμό με τα πράσινα απόβλητα, δηλαδή τα απορρίμματα που έρχονται από τους κήπους και τις αυλές.

Τα απορρίμματα από τις κουζίνες που έρχονται είτε από τα σπίτια, είτε από τα καταστήματα εστίασης, αποτελούν έναν μεγάλο όγκο σκουπιδιών και μια βασική πτυχή της ανακύκλωσης που μέχρι τώρα στην Πάτρα ήταν ανενεργή. Για αυτό και τα απορρίμματα των καταστημάτων εστίασης καταλάμβαναν κυρίως τους πράσινους και τους ασημένιους κάδους των σύμμεικτων σκουπιδιών.

Μαζί με τους σωρούς των διαφόρων σκουπιδιών δημιουργούν έτσι μια αντιαισθητική εικόνα που είναι έντονη στα σημεία που βρίσκονται οι κάδοι οι οποίοι και λόγω αυτής της κατάστασης είναι γεμάτοι από σακούλες που συνήθως ξεχειλίζουν.

Το ρεύμα με τους καφέ κάδους θα έρθει, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή σταδιακά στην καθημερινότητα της Πάτρας. Οι καφέ κάδοι θα κάνουν αρχικά την εμφάνιση τους στους δρόμους και στις πλατείες, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, ενώ θα γίνει και σχετική καμπάνια προς τους δημότες, αλλά και τους επαγγελματίες. 

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δοθούν καφέ κάδοι και στα καταστήματα εστίασης, αλλά και σε σπίτια (μικρότερου όγκου) έτσι ώστε να επιτευχθεί η διαλογή στην πηγή με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.