Επιτέλους το κολυμβητήριο Αγυιάς θα πάψει να είναι ένας παρατημένος σκουπιδότοπος - Τι εξήγγειλαν Αυγενάκης και Φαρμάκης

Το παλαιό Κολυμβητήριο της Αγυιάς «ξαναγεννιέται» , ενώ στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώνονται εγκαταστάσεις για αθλοπαιδιές, Αθλητικές εγκαταστάσεις σε Πάτρα και Ναύπακτο αναβαθμίζονται δίνοντας λύση στο μεγάλο έλλειμα υποδομών που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία.

Η Προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε προ ημερών μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού καταδεικνύει την βούληση και την αποφασιστικότητα που υπάρχει να δρομολογηθούν επιτέλους εργασίες που εκκρεμούν εδώ και χρόνια.

Αρχικά η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χρηματοδοτεί με 100.000 ευρώ την εκπόνηση μελετών, από τις οποίες θα προκύψει το σύνολο των παρεμβάσεων που απαιτούνται. Μελέτες που σε τιμές αγοράς θα έφταναν στο ύψος του 1,5 εκατ ευρώ, αλλά χάρη στη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την αξιοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών της, αλλά και με την εθελοντική δουλειά των μηχανικών του ΠΕΑΚ, το τελικό κόστος έπεσε μόλις σε 100.000 ευρώ. «Είναι κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία στις εποχές που ζούμε και όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο με το μικρότερο κόστος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αθλητισμού.

 Με την υπογραφή της Προγραμματικής ανοίγει ο δρόμος για την μελέτη των επισκευών και της ανάπλασης στο μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο της Πάτρας. Στόχος είναι να μετατραπεί σε χωρο άθλησης και αναψυχής.

Στους πατρινούς θα παραδοθεί ένα νέο, σύγχρονο κολυμβητηρίο και παράλληλα ενα συνόλο εγκαταστάσεων στον περιβάλλοντα χώρο του που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης, κάποιες από τις οποίες αναμένεται να είναι, παρκούρ, beach soccer και beach volley.

«Αποτελούσε μαράζι τόσο για την κοινότητα της Πάτρας, όσο και για εμάς στη ΓΓΑ η εικόνα του εγκαταλελειμμένου κολυμβητηρίου, εικόνα που δεν αρμόζει να έχει μια πόλη, όπως η Πάτρα. Δίνουμε το έναυσμα μιας κοινής προσπάθειας, ώστε πολύ σύντομα το κολυμβητήριο της Αγυιάς να ανακατασκευαστεί, να έχει όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις των υδάτινων σπορ και να έχει περίοπτη θέση στο σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων της Πάτρας, μιας και βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε μοναδικό σημείο του παραλιακού μετώπου» περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, περιέγραψε: «Ο χώρος αυτός για τουλάχιστον 15 χρόνια, αντί να αποτελεί στολίδι για την πόλη, είχε μετατραπεί σε έναν θλιβερό σκουπιδότοπο. Πρόκειται για μία εικόνα που δεν αντέχει ούτε η αισθητική, ούτε η ποιότητα που θέλουμε να έχει ο τόπος μας. Αποφασίσαμε να δράσουμε. Να βάλουμε τέλος στην αδράνεια και την εγκατάλειψη. Στην απόφασή μας βρήκαμε σύμμαχο τον υφυπουργό με τον οποίο θυμάστε ίσως ότι υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας τον περασμένο Ιανουάριο. Και τώρα κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση και πλέον, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας αρχίζουν να τρέχουν για να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τις αναγκαίες μελέτες και στη συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο, να δρομολογήσουμε τα έργα ανάπλασης. Το παλαιό κολυμβητήριο της Αγυιάς θα αποκτήσει και πάλι νέα ζωή. Ο περιβάλλον χώρος θα γίνει ένας χώρος επισκέψιμος, ένας χώρος ζωής και δράσης για όλους!».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Νίκος Παπαδημάτος ο τόνισε: «Αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα για εμάς η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της Αγυιάς. Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε μπροστά μας τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο κι έτσι, αυτός ο στόχος έφθασε πλέον εκπληρώνεται. Έχουμε βρει ευήκοα ώτα και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε γιατί ότι ζητάμε και είναι εφικτό, υλοποιείται».

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτή 10 Δεκεμβρίου 2020 και αποτελεί την επισφράγιση της συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ξεκίνησε στις αρχές του 2020 με τη σύναψη μνημονίου που έθεσε τις βάσεις για την αδειοδότηση της αναβάθμισης των αθλητικών αυτών χώρων του ΠΕΑΚ Πατρών και του Παπαχαραλάμπειου ΕΣ Ναυπάκτου καθώς επίσης και για την ανάπλαση του κολυμβητηρίου της Αγυιάς.

Ο κ. Αυγενάκης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο χρόνος έχει αφήσει πολύ εμφανή τα σημάδια του στο Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ) Πατρών, που περιλαμβάνει το Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος», το κλειστό κολυμβητήριο «Αντώνιος Πεπανός», το κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι «Κώστας Πετρόπουλος», τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς και στο Παπαχαραλάμπειο Εθνικό Στάδιο Ναυπάκτου, με το κεντρικό στάδιο και το κλειστό γυμναστήριο».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής τόνισε: « Δεν μιλάμε για απλά «μερεμέτια». Αλλά για όλες τις μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να επιτευχθεί αναζωογόνηση των χώρων αυτών. Μόνο ως παράδειγμα αναφέρω ότι αντικείμενο των μελετών που θα γίνουν θα είναι μεταξύ άλλων, ο επισταμένος έλεγχος στατικής επάρκειας, οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την προσθήκη η αντικατάσταση στοιχείων, η πλήρης αποκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, ακόμα και η χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την μέγιστη δυνατή ενεργειακή αυτονομία με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας».

Να σημειωθεί ότι Κύριος του έργου θα είναι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και Φορέας Υλοποίησης η Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά θα προσδιοριστούν οι ελλείψεις και οι απαιτούμενες ενέργειες με σαφήνεια κι έπειτα, θα υλοποιηθούν με νέα προγραμματική σύμβαση όλα τα απαιτούμενα έργα, ενώ ήδη υπάρχει μία σειρά έργων για το ΠΕΑΚ τα οποία είναι: ο καθαρισμός και η περίφραξη του κολυμβητηρίου της Αγυιάς, ο καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του κλειστού Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος», η δημιουργία γυμναστηρίου και ιατρείου στο κολυμβητήριο «Αντώνης Πεπανός» και οι εργασίες ηλεκτρολογικών έργων, ανακαίνισης αποδυτηρίων, αγοράς αναβατορίου πισίνας για ΑΜΕΑ και στις τρεις εγκαταστάσεις.

Ποιες άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη ήδη τρία έργα τα οποία είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του κολυμβητηρίου «Αντώνης Πεπανός» ,η επισκευή του κλειστού βοηθητικού γηπέδου «Δημήτρης Τόφαλος» και η αποκατάσταση του συστήματος πυρόσβεσης στη σάλα του «Δημήτρης Τόφαλος», συνολικού προϋπολογισμού 3.250.000€ ενώ παράλληλα προγραμματίζονται προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, άλλα τέσσερα έργα όπου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμναστηρίου «Δημήτρης Τόφαλος» , η ενεργειακή αναβάθμιση του Κλειστού Γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος», η ενεργειακή αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου Προσφυγικών και η δημιουργία του Αθλητικού Πάρκου στον περιβάλλοντα χώρο του «Αντώνης Πεπανός», συνολικού προϋπολογισμού 6.320.000€ ενώ στις άμεσες προτεραιότητες του προγράμματος έχουν τεθεί και ακόμη τέσσερα έργα τα οποία είναι η περίφραξη οικοπέδων των εγκαταστάσεων «Δημήτρης Τόφαλος» και «Αντώνης Πεπανός» καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η αντικατάσταση του παρκέ της σάλας του «Δημήτρης Τόφαλος», η αντικατάσταση της στέγης του κλειστού γυμναστηρίου «Κώστας Πετρόπουλος» και η επισκευή με αντικατάσταση των πλακιδίων των δύο κολυμβητικών δεξαμενών του κολυμβητηρίου «Αντώνης Πεπανός», προϋπολογισμού 1.120.000 €

Eίναι αδιαπραγμάτευτη πολιτική επιλογή του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησής μας, να παρέχουμε σύγχρονες, αναβαθμισμένες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις στην κοινωνία.Τα πρώτα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής έχουν ήδη αρχίσει να είναι ορατά και τα θετικά μηνύματα που λαμβάνουμε απ’ όλη τη χώρα είναι για εμάς είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο για να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή» ε’ιπε ο κ. Αυγενάκης. 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ΠΕΑΚ Πατρών και τον αθλητικό κόσμο της περιοχής για την συνεργασία ενώ ανανέωσε το ραντεβού με τους φορείς και την πόλη για όταν είναι όλα για την έναρξη των έργων».

Χαρακτηριστικό ήταν και το στίγμα που έδωσε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας: «Κάθε επένδυση στον χώρο των υποδομών αθλητισμού συνιστά παράλληλα μία σημαντική κοινωνική παρέμβαση, μία επένδυση στη ζωή όλων μας και κυρίως των παιδιών μας.

Όλοι χαιρόμαστε όταν βλέπουμε αθλητές και ομάδες του τόπου μας να κατακτούν κορυφές και να σημειώνουν επιτυχίες.  Και όλοι θέλουμε αυτές οι επιτυχίες να συνεχιστούν και να πολλαπλασιαστούν. Όλα όμως ξεκινούν από τη βάση. Από τα χιλιάδες παιδιά που αθλούνται, που αγωνίζονται, που ονειρεύονται.

Είναι χρέος μας να σταθούμε στο πλευρό αυτών των παιδιών και να στηρίξουμε τα όνειρά τους. Γιατί αυτό σημαίνει πως στηρίζουμε το μέλλον αυτού του τόπου»