Επισφράγιση συνεργασίας της Περιφέρειας ΔΕ με την επαρχία Vorpommern–Greifswald της Γερμανίας

Τους δυναμικούς κλάδους της Δυτικής Ελλάδας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού  παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ομιλία του στην γερμανική επαρχία Vorpommern–Greifswald, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο Έπαρχος Michael Sack και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.

Η επαρχία Vorpommern–Greifswald θεωρείται πρότυπο για την διαχείριση των αγροτικών αποβλήτων για την παραγωγή ενέργειας, κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες που αξιοποιούν τη βιομάζα και το βιομεθάνιο. Προκειμένου να ενημερωθούν για τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται τα μέλη της  αποστολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας επισκέφθηκαν την πρότυπη μονάδα αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής Peeneland AgrarGmbH, που έχει διαμορφώσει ένα κλειστό κύκλο αειφόρας πρωτογενούς παραγωγής, συνδυάζοντας τη γεωργία και την εκτροφή βοοειδών γαλακτοπαραγωγής. Επόμενος σταθμός ήταν η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων REMONDIS Vorpommern Greifswald GmbH, η οποία επεξεργάζεται απορρίμματα και φροντίζει για τη διάθεση ανακυκλώσιμων υλικών για περίπου 236.000 πολίτες.

Τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης κατά τις συζητήσεις τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεδομένου ένας από τους πυλώνες ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι και η αγροτική παραγωγή.  Από κοινού συμφωνήθηκε η συνεργασία να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένες δράσεις και ανταλλαγές επισκέψεων, με στόχο την άντληση τεχνογνωσίας. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψη στο Ινστιτούτο Friedrich-Loeffler- (FLI) που επικεντρώνεται στην υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφή, αλλά και στην προστασία των ανθρώπων από ζωονόσους, δηλαδή λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Προς αυτήν την κατεύθυνση το FLI κάνει βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε επιστημονικά πεδία που αφορούν πρόληψη ασθενειών, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και την παραγωγή ζωϊκών τροφών υψηλής ποιότητας. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η αποστολή γνώρισε το Ahlbeck, ένα παραδοσιακό σημαντικό θέρετρο της Γερμανίας στη Βαλτική, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος.