Επιστολή της ΕΙΝΑ για τη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

Για το ζήτημα στελέχωσης των εμβολιαστικών κέντρων

Ενώ το ΕΣΥ προσπαθεί να ανακάμψει μετά από τρία απανωτά επιδημικά κύματα που το μετέτρεψαν σε σύστημα αποκλειστικά μιας νόσου, μετά από πολύμηνη αναστολή της τακτικής λειτουργίας που εκτίναξε τη «λοιπή νοσηρότητα», επιφορτίζεται τώρα με την αύξηση των εμβολιαστικών γραμμών και την επιτάχυνση του εμβολιασμού.

Με πρόσφατο νόμο ( Ν.4798 -ΦΕΚ 68/24-4-2021 τ.Α΄ άρθρο Υπ. Υγείας 266), το Υπουργείο Υγείας, επιβάλλει την επταήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, την επέκταση του ωραρίου ως το βράδυ, κατοχυρώνοντας παράλληλα την απλήρωτη εργασία των υγειονομικών.

Η πίεση είναι ασφυκτική στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα που καλούνται με τον ίδιο αριθμό εργαζομένων να βγάλουν διπλάσιο όγκο δουλειάς.

Στον Άγιο Ανδρέα που λειτουργούν τέσσερις εμβολιαστικές γραμμές(σχεδιάζεται να γίνουν πέντε), με 270 ραντεβού τη μέρα, απασχολούνται καθημερινά έξι γιατροί, που αποσπώνται από τα τμήματά τους, με αποτέλεσμα την επισφαλή εφημέρευση βασικών ειδικοτήτων όπως η χειρουργική, που αναγκάστηκε να μειώσει τον αριθμό εφημερευόντων για να καλύψει το εμβολιαστικό κέντρο.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα η Γαστρεντερολογική όπου οι δύο μόλις γιατροί που καλύπτουν τις εφημερίες καλούνται να καλύψουν βάρδιες στο εμβολιαστικό κέντρο.

Στο Γεν.Νοσοκομείο Αιγίου με χρόνιο πρόβλημα υποστελέχωσης και υποπολλαπλάσιο ιατρικό προσωπικό, όπου λειτουργούν πλέον τρεις εμβολιαστικές γραμμές με ανάλογο αριθμό ραντεβού με τα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, είναι αδύνατη η κατάρτιση προγράμματος ιατρικής κάλυψης του εμβολιαστικού κέντρου λόγω υπερεφημέρευσης.

Στο ΠΓΝΠ, όπου οι εμβολιαστικές γραμμές θα επεκταθούν από τέσσερις σε πέντε, οι επικουρικοί γιατροί έχουν μετατραπεί σε μόνιμους εμβολιαστές, αφού από την αρχή του χρόνου καλύπτουν μόνιμα το εμβολιαστικό κέντρο.

Μάλιστα σε έγγραφό του (pgnp.eggrafo), ο αναπλ.Διοικητής πιέζει τους Διευθυντές των κλινικών για αύξηση της στελέχωσης με ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό απειλώντας μάλιστα με πειθαρχικές ποινές όποιους αρνηθούν.

Στα Κέντρα Υγείας του νομού, μετά την ένταξη και των Κυριακών στο πρόγραμμα, η λειτουργία τους περνά το οριακό σημείο.

Ήδη έχουν περιοριστεί πολλές άλλες δραστηριότητες προκειμένου να λειτουργήσουν οι εμβολιαστικές γραμμές, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Προκύπτει πρόβλημα στη χρήση των κανονικών αδειών και το προσωπικό οδηγείται σε υπερεργασία χωρίς αυτή να αμείβεται. Κι αυτό γιατί ο νόμος που ορίζει την αποζημίωση του προσωπικού, δεν προβλέπει μικτές εφημερίες στις καθημερινές και έτσι δε μπορούν να καλυφθούν πολλές πρωινές εργασίες (επισκέψεις σε χωριά, κάλυψη τακτικών ιατρείων, εμβολιασμοί κ.α.).

Με λίγα λόγια, κινδυνεύουν να μη μπορούν να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες από τους ιατρούς των εμβολιαστικών κέντρων και να σταματήσει κάθε άλλη δραστηριότητα στα ΚΥ και την Πρωτοβάθμια Υγεία εν γένει, τη στιγμή που (παρούσης της πανδημίας) αυξάνεται η νοσηρότητα του πληθυσμού.

Η κυβερνητική εντολή είναι να προχωρήσει ο εμβολιασμός πάση θυσία, ακόμα κι αν οι γιατροί και εργαζόμενοι γίνονται λάστιχο και δουλεύουν απλήρωτοι χωρίς να μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια. Ακόμα κι αν τινάζεται στον αέρα η συνολική λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

Η κυβερνητική γραμμή είναι πλέον ξεκάθαρη: το ΕΣΥ να βγάλει τη λάντζα της πανδημίας με κάθε κόστος για ασθενείς και  υγειονομικούς και ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας να βγει αλώβητος και κερδισμένος στις πλάτες του υποβαθμισμένου και απαξιωμένου ΕΣΥ.

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού, για να επιτευχθεί το αναγκαίο τείχος ανοσίας, είναι μια διαδικασία μηνών, μια έκτακτη πρόσθετη υγειονομική και  κοινωνική ανάγκη που αναλόγως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται, δηλαδή με έκτακτη κρατική οικονομική ενίσχυση για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές και το προσωπικό.

Όμως η κυβέρνηση επιμένει να τη διεκπεραιώνει χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, χωρίς σχέδιο, εις βάρος των εργαζομένων του ΕΣΥ και των ίδιων των πολιτών.

Απαιτούμε:

-Την άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού με εξαίρεση ευπαθείς ομάδες και ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού

- Επιστράτευση του μεγάλου ιδιωτικού τομέα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

-Πολλαπλασιασμός στις γραμμές και το ρυθμό εμβολιασμού των mega εμβολιαστικών κέντρων με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας και του στρατού. Δημιουργία νέων με βάση τις ανάγκες

-Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας ΦΥ με προσωπικό και πόρους για τη συνολική συμβολή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως της λοιπής νοσηρότητας του πληθυσμού

-Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλεμένων ωρών (ακατάσχετα, αφορολόγητα, χωρίς να υπολογίζονται στο πλαφόν μηνιαίων εφημεριών) όλων των τελευταίων μηνών στα εμβολιαστικά κέντρα με έξτρα κρατικό κονδύλι

-Αποζημίωση των απογευματινών βαρδιών ως μεικτές εφημερίες. Όχι στην απλήρωτη εργασία.

Καλούμε τους Διευθυντές και Επιστημονικά Υπεύθυνους να μην εξαναγκάσουν  τους  γιατρούς των Κλινικών/ Τμημάτων/ Μονάδων/Κέντρων Υγείας σε απλήρωτη εργασία, μετακυλίοντας τις πιέσεις των Διοικήσεων και της 6ης ΥΠΕ.  

Τους καλούμε επίσης να μην διαταράξουν την τακτική πρωινή και εφημεριακή λειτουργία των Κλινικών και Κέντρων Υγείας για να στελεχωθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, τη στιγμή που είναι αποφασιστικής σημασίας για τους πολίτες η σταδιακή επαναφορά του ΕΣΥ στην πρότερη φυσιολογική λειτουργία του.

Να υπενθυμίσουμε στον αναπληρωτή Διοικητή ΠΓΝΠ κο Μπάκο και όσους Διοικητές Νοσοκομείων εκτοξεύουν τέτοιες απαράδεκτες και ανυπόστατες απειλές ότι «πειθαρχικές ποινές» επισύρει ο εξαναγκασμός σε απλήρωτη εργασία. Όχι η άρνησή της.

Δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε μία ώρα απλήρωτης δουλειάς. Το ωράριο των γιατρών είναι τακτικό πρωινό 5ημερο 7ωρο 30ωρο. Κανένας συνάδελφος να μη δεχτεί να απασχολείται στα εμβολιαστικά κέντρα μετά το πέρας του νόμιμου ωραρίου του, εάν δεν υπάρχει ρητή, έγγραφη δέσμευση της διοίκησης ότι θα αποζημιωθεί.

Αν δεν λυθούν άμεσα τα ανωτέρω, διερευνούμε και άλλους νόμιμους τρόπους διεκδίκησης των δίκαιων και λογικών αιτημάτων μας,  όπως είναι η επίσχεση εργασίας για απλήρωτη δεδουλεμένη εργασία και η απεργία-αποχή από τα εμβολιαστικά κέντρα.