Επιβραδυμένη η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης στον Κρατικό Αερολιμένα Αράξου

Συνεχίστηκε και φέτος η πορεία ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο Αράξου, ωστόσο τα δεδομένα δείχνουν ότι θα χρειαστεί ακόμα χρόνος και προσπάθεια για να φτάσουμε στα νούμερα του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και του μηνός Οκτωβρίου όπου ολοκληρώνεται τυπικά η τουριστική περίοδος με την διακοπή των πτήσεων τσάρτερ από το εξωτερικό, η συνολική επιβατική κίνηση στον Αραξο έφτασε για το 2022 στους 101.945 επιβάτες.

Λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, η κίνηση στο αεροδρόμιο Αράξου, έπεσε κατακόρυφα τα 3 τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2020, χρονιά εκδήλωσης της πανδημίας, διακινήθηκαν από το αεροδρόμιο Αράξου 28.987 επιβάτες, ενώ το 2021 διακινήθηκαν 72.958 επιβάτες.

Τα νούμερα είναι σαφώς υποδεέστερα από τα έτη 2018 και 2019 όπου σημειώθηκαν επιδόσεις ρεκόρ για το αεροδρόμιο της περιοχής, με 186.442 επιβάτες.

Ο αερολιμενάρχης Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας, σημείωσε στην «Π» ότι βασικό ρόλο στην επιβραδυμένη ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης, έπαιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Να λάβετε υπόψη ότι δεν είχαμε καθόλου επιβάτες τα τρία τελευταία χρόνια από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, από χώρες της Βαλτικής και από την Πολωνία πολύ ελάχιστους.  Αν βοηθήσει ο Θεός και σταματήσει ο πόλεμος, θα περάσουμε κατά πολύ τις 200.000 επιβάτες» τόνισε ο κ. Γκουβίτσας, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο, τις προοπτικές που υπάρχουν και την διαφορετική πορεία που θα είχε από φέτος ο Αραξος, αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος αυτός.

Να σημειωθεί ότι ο Αραξος, ήταν από τα λίγα περιφερειακά αεροδρόμια όλης της χώρας, που δεν κατάφεραν να ανακάμψουν λόγω των προαναφερθέντων συνθηκών. Για παράδειγμα, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, η επιβατική κίνηση ξεπέρασε τα νούμερα του 2019 κατά 3,8%.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 

Ξεκινά και επίσημα η διαδικασία για τον διαγωνισμό παραχωρήσης του Υπερταμείου, των 22 Περιφερειακών Αεροδρομίων, που είναι σήμερα κάτω από την κρατική ομπρέλα.

Εντός Δεκεμβρίου, αναμένεται να δημοσιευθεί διεθνής πρόσκληση για την επιλογή οικονομικού και τεχνικού συμβούλου που θα το συνδράμει στην μακροχρόνια παραχώρηση τους. Θα αφορά την αξιοποίηση, αναβάθμιση και παραχώρηση της λειτουργίας καιτου Αεροδρομίου Άραξου, που χρειάζεται εκτεταμένες επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς, διαδρόμους, αλλά και ηλεκτρονικό – μηχανολογικό εξοπλισμό.

Το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, για τον Αραξο αναφέρει πως το αεροδρόμιο χρήζει αναβάθμισης τόσο από πλευράς υποδομών (αίθουσες υποδοχής και αναμονής), όσο και υπηρεσιών (Duty Free και café κ.τ.λ.).Το αεροδρόμιο λειτουργεί σε εποχιακή βάση οπότε υπάρχει χρόνος σχεδιασμού και εκτέλεσης εργασιών.