Επερώτηση Σκιαδαρέση για εξέλιξη έργων ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΔΕ

Επερώτηση για την εξέλιξη των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το ΠΔΕ κατέθεσε ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Νέα Δυτική Ελλάδα», Σπύρος Σκιαδαρέσης με αφορμή τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή εργολάβων και προμηθευτών.

Στην επερώτηση αναφέρεται:

"Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
Δυτικής Ελλάδας
κ. Χρήστο Παϊσιο

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η περιφερειακή μας παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» από τις 15 Μαρτίου 2024 είχε θέσει ως θέμα συζήτησης στη διάρκεια της 2ης Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας το θέμα της ομαλής εξέλιξης του ΕΠΑ, εξαιτίας των σημαντικών καθυστερήσεων αποπληρωμής εργολάβων και προμηθευτών, κάτι που αφορά και τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Τότε πήραμε ως απάντηση τόσο από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, όσο και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Νεκτάριο Φαρμάκη που αναγνώρισαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, πως έχουν γίνουν παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο και συγκεκριμένα, στα εμπλεκόμενα Υπουργεία, καθώς και σε επίπεδο ΕΝΠΕ, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση για την «τύχη» των αιτημάτων αυτών. Ειδικότερα, ο αντιπεριφερειάρχης είχε παραδεχτεί πως «το 58,8% των εκκρεμών λογαριασμών αφορούν την ανάγκη συντήρησης υποδομών (οδικοί άξονες, ηλεκτροφωτισμό, φωτεινή σηματοδότηση και αντιπλημμυρικά έργα) το οποίο φτάνει συνολική αξία 20,3 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, υπάρχουν εκκρεμότητες λογαριασμών που δεν πληρώθηκαν έως 31/12/2023 και επομένως μεταφέρθηκαν και βαρύνουν το όριο πιστώσεων του 2024. Οι 144 λογαριασμοί αυτοί, το 55,38% που εκκρεμεί η πληρωμή τους, είναι από το 2023 που επιβαρύνουν το όριο του 2024 με το ποσό των 25 περίπου εκατομμυρίων, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τα 10,5 που ήδη έχουν πληρωθεί προκύπτει ότι την 31/12/2023 εκκρεμούσαν περίπου 37,7 εκατομμύρια ευρώ».

Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το πότε θα αποκατασταθεί η ομαλή ροή αποπληρωμών, καθώς και των αιτημάτων αύξησης των προϋπολογισμών έργων που είναι ήδη σε εξέλιξη εξαιτίας των ανατιμήσεων που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε:

-Ποια έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και στο ΠΔΕ κινδυνεύουν με διακοπή εργασιών εξαιτίας της καθυστέρησης καταβολής των δεσμευμένων πιστώσεων;

-Υπάρχει κίνδυνος απένταξης έργων λόγω της μη τήρησης συμβασιακών υποχρεώσεων εκ μέρους της Περιφέρειας;

-Στον κατάλογο των έργων που κινδυνεύουν με παύση εργασιών συγκαταλέγονται και έργα Πολιτικής Προστασίας (αντιπλημμυρικά, κ.α.);

-Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η περιφερειακή Αρχή για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος;».