Επί 10 χρόνια δούλευε με πλαστό πτυχίο στον Δήμο Πάτρας

Πρώην εργαζόμενος του Δήμου Πατρέων επί δέκα ολόκληρα χρόνια εργαζόταν σε δημοτική υπηρεσία με πλαστό πτυχίο και όμως κανείς δεν τον ενόχλησε. Μέχρι που τον Νοέμβριο του 2014 και μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε τι είχε κάνει απολύθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο ο εν λόγω εργαζόμενος κλήθηκε να επιστρέψει το ποσό των 153 χιλιάδες ευρώ που αφορούσε τους μισθούς, τα επιδόματα, κτλ., που είχε εισπράξει. Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας το οποίο είχε αποφασίσει όχι μόνο την απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά και να ζητήσει τα χρήματα που είχε εισπράξει από τα δημοτικά ταμεία όλα αυτά τα χρόνια.

Ο απολυμένος υπάλληλος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο (Δεύτερο Τμήμα), απεφάνθη ότι ο πρώην εργαζόμενος  πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 6.000 ευρώ, αντί των 153 χιλιάδων που ζητούσε ο Δήμος. Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, καθώς αναγνώρισαν ότι ο πρώην εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στη δημοτική υπηρεσία «προσέφερε ισάξια αντιπαροχή καθώς είχε τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα για τητικές αξιολογήσεν εργασία, για την οποία προσελήφθη», όπως και ότι: «Κατά τη διάρκεια δε της απασχόλησής του προσέφερε τις υπηρεσίες του με ευσυνειδησία και επαγγελματική επάρκεια, έλαβε δε γι’ αυτό πολύ ικανοποιηι».

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν κάτοχος πτυχίου με παρεμφερές αντικείμενο από ΤΕΙ αλλά από ιδιωτική σχολή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα – πριν προσληφθεί στον Δήμο Πατρέων – στο ίδιο αντικείμενο στο οποίο απασχολείτο και στη δημοτική υπηρεσία.

Πέρα από το διοικητικό, η υπόθεση είχε και ποινικό μέρος καθώς ο συγκεκριμένος κατηγορήθηκε για απάτη. Η δίκη έγινε στο Εφετείο το 2019 και προηγήθηκε της απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, τον έκρινε αθώο του αδικήματος της απάτης σε βάρος του Δήμου Πατρέων, αφού το Δικαστήριο αναγνώρισε δεν αποδείχτηκε ότι με τις ενέργειές του προκάλεσε βλάβη στη δημοτική περιουσία, όπως και ότι διέθετε τα ουσιαστικά προσόντα για την εργασία, για την οποία προσελήφθη και επομένως παρείχε στο Δήμο ισάξια αντιπαροχή. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος μόνο για την υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και για το αδίκημα αυτό του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 18 ετών με τριετή αναστολή.

Για την υπόθεση αυτή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.