Επίσκεψη Πελετίδη στη νέα πλατεία του Αγίου Αλεξίου και στα έργα της Άνω Πόλης

Την νέα πλατεία στην περιοχή του Αγίου Αλεξίου, οι εργασίες στην οποία ολοκληρώνονται εντός ολίγου, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Έργων, Χρήστο Κορδά και εργαζόμενους από την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Ο Δήμαρχος, σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί ολοκληρώνεται ένα ακόμα έργο, αυτός ο πανέμορφος χώρος, που θα αποδοθεί στους κατοίκους και ν’ απολαύσουν την πλατεία και τα παιδιά μας τον παιδότοπο. Ήδη από τώρα πάντως, δεκάδες οικογένειες απολαμβάνουν τον χώρο.  Είναι χαρά μας, γιατί αξιοποιήσαμε έστω ένα τμήμα του άλσους στο οποίο υπήρχε το παλιό λούνα παρκ, αν και θα θέλαμε ολόκληρο την έκταση. Πρόκειται για το τμήμα, που επί 25 χρόνια, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές δεν έδωσαν το απαιτούμενο ποσόν στην τράπεζα που ήταν ιδιοκτήτης, για να παραμείνει κοινόχρηστο για τους κατοίκους.

Η γειτονιά αυτή της πόλης μας αποκτά ζωή και αυτό μας ικανοποιεί. Για μια ακόμα φορά  θα ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους του Δήμου μας, που δούλεψαν και δημιούργησαν αυτό το πάρκο, όπως δουλεύουν και δημιουργούν έργα που τα απολαμβάνουν οι Πατρινοί. Αυτός ο χώρος είναι η αυλή του σπιτιού μας και είναι ευθύνη όλων μας, να την προσέχουμε, να μην επιτρέπουμε, να καταστραφεί, να βανδαλιστεί, να το ευχαριστηθούν τα παιδιά μας, για πάρα πολλά χρόνια».

 

Θυμίζουμε, ότι ο Δήμος σ’ αυτόν το χώρο, δημιούργησε την συγκεκριμένη πλατεία, φυτεύοντας 75 νέα δέντρα και επιπλέον θάμνους, όπως ακριβώς προβλέφθηκε στην εγκεκριμένη και χρηματοδοτημένη μελέτη από το Πράσινο Ταμείο, με προϋπολογισμό 770.000 ευρώ.  

Στην πλατεία, περιλαμβάνεται παιδική χαρά περιφραγμένη και ασφαλής για τα παιδιά, χωρισμένη με παιχνίδια ανά ηλιακές ομάδες και δραστηριότητες, παγκάκια και τραπεζόπαγκοι και δυνατότητα πρόσβασης ΑμΕΑ σε όλα τα σημεία.

Η συνολική έκταση χώρου είναι 3.018 τ.μ. και η μελέτη περιλαμβάνει και την διαμόρφωση των πεζόδρομων παράλληλα της πλατείας, έκτασης 1.251 τ.μ.

 

ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ

 

Ο Δήμαρχος επισκέφθηκε και τα έργα ανάπλασης στην Άνω Πόλη και συγκεκριμένα την οδό Παπαδιαμαντοπούλου και ενημερώθηκε από τον εργολάβο για την πορεία των έργων που θα αλλάξουν την όψη της περιοχής. Εξετάστηκαν επίσης θέματα, που αφορούν εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου να επισπευστεί η ολοκλήρωση των έργων, όπως και η εξέλιξη των απαλλοτριώσεων σε κρίσιμα σημεία της περιοχής του έργου.

Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά μια σειρά αναπλάσεων που γίνονται σε όλο το Ιστορικό Κέντρο, με έκταση παρέμβασης περίπου 170 στρεμμάτων και συνοπτικά οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεστούν αφορούν μεταξύ άλλων: Ανακατασκευή οδών, πεζοδρομίων, πλατειών με χρήση ψυχρών υλικών, διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων ΑΜΕΑ στην περιοχή ανάπλασης, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, ζαρντινιέρες, κάδοι απορριμμάτων, βρύσες, απορριμματοδέκτες, σταχτοδοχεία κλπ.), διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων, φύτευση δέντρων και τοποθέτηση νέου ενιαίου αστικού φωτισμού με λαμπτήρες LED.

 

Πρόκειται για το έργο: «Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας (Διαδρομή 1 – Άνω Πόλη) προϋπολογισμού 8.740.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στα πλαίσια του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».