Εκστρατεία για είσπραξη οφειλών από τον Δήμο Πατρέων

Κλιμάκια υπαλλήλων της υπηρεσίας προσόδων του Δήμου Πατρέων πηγαίνουν πόρτα–πόρτα, ενημερώνοντας τις επιχειρήσεις εστίασης για τις υποχρεώσεις που έχουν με την πληρωμή τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων.

Την νέα τακτική που εγκαινίασε από φέτος η δημοτική αρχή της Πάτρας επιβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Διονύσης Πλέσσας, τονίζοντας ότι όλες οι υπόχρεες επιχειρήσεις πρέπει να σπεύσουν το συντομότερο δυνατόν για να εκδώσουν τη σχετική ετήσια άδεια που προβλέπει ο νόμος, για να μη δεχθούν πρόστιμα.

Επίσης, από φέτος τα αναλογούντα τέλη βεβαιώνονται αναδρομικά από τις αρχές του χρόνου και όχι για το χρονικό διάστημα που απομένει από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καθυστερούν να εκδώσουν την άδεια, θα «φορτώνονται» με προσαυξήσεις και τόκους χωρίς λόγο.

Η τακτική αυτή δείχνει από την άλλη πλευρά και τη μεγάλη αγωνία της δημοτικής αρχής να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά του Δήμου και η οποία επιβαρύνθηκε από την καθυστέρηση ψήφισης του προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο, λόγω αδυναμίας ισοσκέλισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει και η έκδοση των νέων τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και έκδοσης των αδειών.

Να σημειωθεί ότι η υπηρεσία, στα τέλη κάθε χρονιάς βεβαιώνει στην ΑΑΔΕ τις οφειλές που βρίσκονται προ παραγραφής, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, περίπου 15.000 επαγγελματικά ΑΦΜ και ιδιωτών, να είναι «παγωμένα» και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους δεσμευμένοι λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι πολλαπλάσιο. Σύμφωνα με τον κ. Πλέσσα, η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστά έως 1.500 ευρώ. Η δημοτική αρχή προσπάθησε μέσω της ΚΕΔΕ να επαναφέρει τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τους μικροοφειλέτες και τους επαγγελματίες, αλλά η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα.

Ο Δ. Πλέσσας τόνισε στην «Π» ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες μετά την ενημέρωση ανταποκρίνονται στην πρόσκληση και σπεύδουν να εκδώσουν τη σχετική άδεια, πληρώνοντας τα αναλογούντα τέλη, τα οποία, όπως είπε, παραμένουν από τα χαμηλότερα στην Ελλάδα. Οσοι πληρώσουν εφάπαξ, έχουν και έκπτωση 15%.

Οσον αφορά στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ο αντιδήμαρχος Προσόδων ενημέρωσε ότι οι δικαιούχοι έκπτωσης ή πλήρους απαλλαγής, πρέπει να απευθυνθούν το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου για να υποβάλλουν στην υπηρεσία τη σχετική αίτηση. Πρόκειται για 7.500 δικαιούχους που απολαμβάνουν αυτής της σημαντικής οικονομικής απαλλαγής.