Εισηγήτρια του Νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής η Αχαιή βουλευτής Χ. Αλεξοπούλου

Η Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας κα Χριστίνα Αλεξοπούλου ορίστηκε ως εισηγήτρια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα το θέμα του νομοσχεδίου είναι: «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό».

Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της βουλευτού, προχωρά η μετατροπή πέντε (5) εκ των μεγαλύτερων Μουσείων της χώρας (των Αρχαιολογικών Μουσείων Αθήνας Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και των Βυζαντινών Μουσείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης), ως νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου εποπτευομένων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δίδεται στα Μουσεία αυτά, το καθεστώς που διέπει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ακρόπολης, για την επιτυχή λειτουργία του οποίου δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση.

Ακόμη προβλέπεται η ανάληψη εγγυητικής ευθύνης του Ελληνικού Δημοσίου για την περίπτωση φθοράς, καταστροφής ή απώλειας κατά την κινητικότητα των πολιτιστικών αγαθών. Επίσης ενισχύεται ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Η Αχαιή Βουλευτής της ΝΔ μετά την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δήλωσε πως «είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να εισηγούμαι ένα εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του καθώς και την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ επίσης την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία καθώς και τους συνεργάτες της. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του πολιτισμού και το αποδεικνύει για μία ακόμη φορά με το σύγχρονο και καινοτόμο αυτό νομοσχέδιο».