Εισήγηση αντιδημάρχου Πλέσσα για ισολογισμό και οικονομικό απολογισμό για το 2021

Στη σημερινή (Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη) Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, με μοναδικό θέμα τον ισολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό για το 2021, ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Εξυπηρέτησης Πολιτών και Νομικής Υπηρεσίας, Διονύσης Πλέσσας, στην εισήγησή του ανέφερε:

"Με την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων/ ισολογισμού 2021, παρουσιάζεται αναλυτικά η χρηματοοικονομική εικόνα και τα αποτελέσματα χρήσεως για το έτος 2021 όπως διαμορφώθηκαν στις 31/12/21.
Όπως αποδεικνύεται από την έκθεση των ορκωτών λογιστών ασκούμε την οικονομική διαχείριση με μεγάλη προσοχή μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τον Πατραϊκό λαό.
Μέσα σε ένα πολιτικό τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζεται από μακρά συνεχιζόμενη έλλειψη χρηματοδότησης προς την τοπική διοίκηση από την κάθε κυβέρνηση, μέσα σε ένα τοπίο προερχόμενο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας και βέβαια των τεράστιων ανατιμήσεων στην ενέργεια και της ακρίβειας που πλήττει το λαό και αυξάνει κατακόρυφα τις δαπάνες για τη λειτουργία των Υπηρεσιών μας.
Γνωρίζετε πως κάθε χρόνο μας παρακρατά το κράτος 65 εκατ. € από αυτά που ο Πατραϊκός λαός έχει πληρώσει σε φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α. και ΕΝΦΙΑ και τα οποία προορίζονται σύμφωνα με τον ν. 3852/10 για τη λειτουργία του Δήμου και κατ’ επέκταση σε ανάλογα ποσά σε άλλους Δήμους.
Για το 2021 αντί για 91 εκατ. € που δικαιούται ο Δήμος Πατρέων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς πόρους πήραμε 25 εκατ. 808 χιλ. € για τη λειτουργία των Υπηρεσιών μας και για μισθοδοσία προσωπικού.
Η μισθοδοσία μόνο του προσωπικού ανήλθε στα 32 εκατ. € δηλαδή 7 περίπου εκατ. παραπάνω.
Μάχες δίνουμε για να κρατάμε όρθιες τις Υπηρεσίες μας.
Η έλλειψη της χρηματοδότησης δεν είναι ουδέτερο ως θέμα. Έχει επιπτώσεις στη λειτουργία μας.
Λείπουν από έργα και υπηρεσίες που θέλουμε να προσφέρουμε στον Πατραϊκό λαό που τα έχει προπληρώσει για τον Δήμο Πατρέων και το κράτος παρακρατά.
Πού πάνε τα παρακρατηθέντα αυτά ποσά;
Εμείς ξέρουμε και το αποκαλύπτουμε συνεχώς.
Προωθούνται για τους μεγαλοεπιχειρηματικούς ομίλους και την κερδοφορία του κεφαλαίου για τη λεγόμενη ανάπτυξη, στην οποία ανάπτυξη θέλουν Δήμοι και Περιφέρειες να έχουν σημαντικό ρόλο για τα σχέδια τους.
Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που εκφράζονται διαχρονικά από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βρίσκεται η Δημοτική μας Αρχή με αταλάντευτες διεκδικήσεις και αγώνες σύμφωνα με τις θέσεις μας για χρηματοδότηση των Δήμων και προσλήψεις προσωπικού ( που είναι το 2ο κυρίαρχο θέμα) για τη λειτουργία των Υπηρεσιών μας σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
1469 τακτικούς υπαλλήλους είχε ο Δήμος Πατρέων την 1-1-2011 και στις 31-12-21 έχει μόνο 1042 τακτικό προσωπικό.
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Συνεχίζει η κάθε κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιότητες του κράτους στην Τοπική Διοίκηση χωρίς πόρους και προσωπικό, προκειμένου να χρεώνονται οι Δήμοι την αντιλαϊκή της πολιτική που εφαρμόζει.
Έχουμε αναφερθεί ξανά στο θέμα αυτό όπως από παιδικούς σταθμούς για την προσχολική ηλικία, λειτουργικές δαπάνες και επισκευές Σχολικών μας συγκροτημάτων, όπου μέσα στο 2021 δώσαμε στις σχολικές επιτροπές από τους ίδιους πόρους 2.326.364 € συν επίσης 300.000 € για τις ανάγκες των σχολείων μας, Βοήθεια στο Σπίτι, όπου πλέον με τη μεταφορά του προσωπικού στους Δήμους αναλαμβάνουμε το κόστος μισθοδοσίας, Σχολικές καθαρίστριες με επιπλέον 400.000 € που τις κάνουμε πλήρους ωραρίου αντί για 4ωρη που χρηματοδοτεί το κράτος, 300.000 € για ναυαγοσώστες, 250.000 € για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων, πολιτική προστασία που δεν φτάνουν ούτε για μία Δημοτική Ενότητα. Είναι μερικά μόνο παραδείγματα.     
Τους οργανισμούς του Δήμου, επίσης, δεν τους χρηματοδοτεί το κράτος.
Τους χρηματοδοτούμε από το ταμείο του Δήμου για το σημαντικό έργο που προσφέρουν στον Πατραϊκό λαό, ιδιαίτερα μέσα σε εποχές κρίσεων, όπως ο Κοινωνικός Οργανισμός όπου αυξάνονται οι βασικές ανάγκες του λαού με γεωμετρική πρόοδο, ο Πολιτιστικός Οργανισμός με πλήθος σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον Πατραϊκό λαό, αλλά και ιστορικών επίσης, το ΔΗΠΕΘΕ με τις παραγωγές του φέροντας παράλληλα το θέατρο στο λαό σε γειτονιές και σε σχολεία αλλά και σε όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με το « Άρμα Θέσπιδος» δημιούργημα του αείμνηστου Καλλιτεχνικού Δ/ντη του ΔΗΠΕΘΕ Κώστα Καζάκου, όπως επίσης το Βρεφοκομείο για την κοινωνική του πολιτική και το καρναβάλι για την αποστολή του.
Κάθε χρόνο χρηματοδοτούμε τους Οργανισμούς μας αυτούς για το έργο τους με 8 εκατ. €.
Ο αθλητισμός είναι άλλο ένα μεγάλο θέμα που έχει μεταφερθεί από το κράτος στους Δήμους για τη λειτουργία των δημοτικών αθλητικών συγκροτημάτων χωρίς φυσικά καμία χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Ακόμα και μέσα σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε ως Δήμος, έχουμε κάνει στολίδι το Παμπελοποννησιακό στάδιο με τους εργαζόμενους μας και από εγκαταλειμμένο που το παραλάβαμε, είναι παράδειγμα για όλη την Ελλάδα και φιλοξενεί πανελλήνιους και διεθνείς αγώνες.
Ανάλογο έργο έχει γίνει στα δημοτικά μας γήπεδα για την άθληση της νεολαίας μας, όπως και τεράστιο επίσης έργο επισκευών και συντηρήσεων στα σχολικά μας συγκροτήματα από ίδιους πόρους που δεν είναι λίγα αλλά 254, διεκδικώντας παράλληλα την ανάληψη από το κράτος των υποχρεώσεων του στα κρίσιμα αυτά ζητήματα παιδείας και αθλητισμού.
Σημαντικά έργα καθημερινότητας επίσης από ίδιους πόρους αλλά και σημαντικές εντάξεις έργων σε προγράμματα με μελέτες των Υπηρεσιών μας που άλλα πραγματοποιούνται και άλλα συμβασιοποιούνται και αλλάζουν προς όφελος των δημοτών την εικόνα της πόλης που παραλάβαμε .
Πόσα  επίσης παιδιά και φέτος, όπως κάθε χρόνο από το 2015, απόλαυσαν τις δωρεάν παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου στην πλάζ και τα Ροϊτικα μέσα από ένα πλήρες κατασκηνωτικό πρόγραμμα του Δήμου από ίδιους πόρους, αξιοποιώντας με τις δυνάμεις μας χώρους εγκαταλειμμένους που παραλάβαμε.
Δεν εφαρμόζουμε την κυβερνητική πολιτική που προβλέπεται για κάθε υπηρεσία που προσφέρει ο Δήμος , να βάλει το χέρι στην τσέπη των δημοτών .
Παλέψαμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση των Υπηρεσιών μας αρχής γενομένης με τις πρώτες αποφάσεις μας από τη Διαχείριση των απορριμμάτων και ταυτόχρονα έχουμε πάρει σειρά μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των δημοτών μας στα δημοτικά τέλη.
Από 1,95€/τ.μ. που παραλάβαμε το συντελεστή για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού το 2014 τον έχουμε πάει στο 1€/τ.μ. αλλά και 0,73/τ.μ
Δημιουργήσαμε 12 κατηγορίες συνδημοτών μας με απαλλαγές κατά 100% ή και 50% από δημοτικά τέλη όπως άνεργοι , άποροι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες , δικαιούχους ΚΕΑ κ.λ.π. ενώ αυξήσαμε τα τέλη στη μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα όπως τράπεζες, βιομηχανίες, μεγάλα S/M και αλυσίδες, κινητή τηλεφωνία κ.λ.π. που πλήρωναν πριν το 2014 όσο και ένας μικρός αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας.
Καταργήσαμε τα τροφεία στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στο 80% των εγγραφών για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000€.
Στηρίξαμε τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες με μειωμένους  επίσης συντελεστές τελών και σταθήκαμε δίπλα τους και στην κρίση της πανδημίας με τα μέτρα του Απρίλη του 2020 και πακέτο οικονομικών ελαφρύνσεων γενικά για το Πατραϊκό λαό που ξεπερνούν τα 6 εκ. Ευρώ
Λόγω των μέτρων αυτών δηλαδή μειώσεις και απαλλαγές από τέλη και μέτρα οικονομικών ελαφρύνσεων που πήραμε στην πανδημία σε συνδυασμό με τη μείωση της εισπραξιμότητας μας στα έσοδα από την αντικειμενική αδυναμία των δημοτών μέσα στις κρίσεις να εξοφλούν υποχρεώσεις τους στους Δήμους, τα έσοδα μας μειώθηκαν και μειώνονται, με αυξανόμενες παράλληλα τις δαπάνες, που πλέον γίνονται τρομακτικές.
Έχουμε μειώσεις εσόδων στα ανταποδοτικά κατά 3 εκατ. 472 χιλ. € το -21 σε σύγκριση με το -20 και 1 εκατ. 368 χιλ. €  μείον από ίδια έσοδα για το -20 και -21.
Μπροστά μας όμως έχουμε άλλη μια κρίση και είναι οι τεράστιες ανατιμήσεις στη ενέργεια , στα βασικά αγαθά  που έχει ανάγκη ο λαός για την επιβίωση του , στα καύσιμα για το στόλο της καθαριότητας και των οχημάτων του Δήμου, στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα παιδιά στα σχολεία μας, τις ανατιμήσεις σε κάθε υλικό που μέσω των προμηθειών προμηθεύεται ο Δήμος.
Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που εξήγγειλε μετά τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων, έρχεται να προσθέσει νέες περικοπές , εν είδη τιμωρίας όσων δεν συμμορφώνονται «προς τας υποδείξεις» της εξοικονόμησης ενέργειας.
Θα τιμωρούνται δηλαδή όσοι δεν κλείνουν τον ηλεκτροφωτισμό /οδοφωτισμό, όσοι δεν αφήνουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση.
Απειλούν τις σχολικές επιτροπές πως αν δεν πιάσουν τους στόχους της εξοικονόμησης θα κοπεί κι άλλο η πετσοκομμένη χρηματοδότηση.
Επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τα κέρδη των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων, όλων αυτών που καταγράφουν προκλητικά κέρδη κάνοντας οικονομική αφαίμαξη στο λαό και στους Δήμους.
Επειδή η κυβέρνηση και τα κόμματα του συστήματος στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές του κεφαλαίου.
Επειδή είμαστε προσδεμένοι στο άρμα του Ευρωνατοϊκού στρατοπέδου και έχοντας αναγορεύσει σε στρατηγικό καύσιμο το πανάκριβο αμερικάνικο LNG αντί να αναπτύσσουμε ισόρροπα όλους τους εγχώριους πόρους συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη.
Επειδή η χώρα μας συμμετέχει σε όλους τους Ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και στις κυρώσεις της Ρωσίας.
Είναι ζητήματα τεράστιων ανατιμήσεων με εξισώσεις που δεν βγαίνουν.
Ήδη οι δαπάνες μας στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες στις 31/08/2022 είναι κατά 2.181.764 € αυξημένες σε σύγκριση με 31/08/2021 λόγω ανατιμήσεων στην ενέργεια και καύσιμα και έχουμε άλλους 4 μήνες ακόμα μετά τον Αύγουστο.
Είναι ασήκωτα τα οικονομικά βάρη που οι Δήμοι επωμίζονται και τώρα με τη νέα κρίση οδηγούμαστε σε νέα και μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα στο Δήμο μας. Θα τα πούμε και στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του -23.
Ασκούμε τη Διοίκηση του Δήμου με ορθολογική και επιμελή διαχείριση των οικονομικών, αλλά αυτό δεν αρκεί. Αγωνιζόμαστε παράλληλα με τις διεκδικήσεις μας για κρατική χρηματοδότηση, για προσλήψεις προσωπικού σε τακτικές θέσεις εργασίας και τώρα να πληρώσει η κυβέρνηση τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και καύσιμα στους Δήμους και στο λαό.
Τον εκβιασμό «όποιος δεν πειθαρχεί πεθαίνει» πρέπει να τον τσακίσει ο λαός και το κίνημα.
 Να μην επωμιστεί η λαϊκή οικογένεια την ακρίβεια για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια.
Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει από το 2014 ως Διοίκηση του Δήμου απέναντι σε κάθε κυβέρνηση των αστικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που την κάθε κρίση τη φορτώνουν στο λαό.
Με όλο το διεκδικητικό μας πλαίσιο, όχι μόνο για να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε κατακτήσει για τον Πατραϊκό λαό, γιατί ο Πατραϊκός λαός έχει ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες τόσο σε έργα υποδομής και προστασίας, υπηρεσίες, όσο και στο κυρίαρχο ζήτημα της ανεργίας που τσακίζει κόκαλα, αλλά και για να σταθούμε εμπόδιο στους κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς για Δήμους σε επιχειρηματικούς ομίλους που αντί για υπηρεσίες, όπως στοιχειωδώς λειτουργούν τώρα, να πουλάνε ακριβό εμπόρευμα στους δημότες."