Δράσεις διαπολιτισμικότητας σε σχολεία από το Κέντρο Κοινότητας - Παράρτημα Ρομά του ΚΟΔΗΠ

Το Κέντρο Κοινότητας - Παράρτημα Ρομά του Δήμου Πατρέων συνεχίζει με επιτυχία τις καινοτόμες δράσεις διαπολιτισμικότητας στα σχολεία της πόλης. Αυτή τη φορά συνεργάστηκε με την «Περιφερειακή Ομάδα Δράσης Δυτικής Ελλάδας για την Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά», υπηρεσία που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, για την υλοποίηση διαπολιτισμικής δράσης στο 13ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Νηπιαγωγείο Πατρών.

Η δράση σχεδιάστηκε με βάση το βιβλίο: «Η πεταλούδα Ειρήνη και η μαγική συνταγή», της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Ρομά κυρίας Γεωργίας Καλπαζίδου, η οποία τίμησε τη δράση με την ενεργό συμμετοχή της. Η υλοποίηση ξεκίνησε με την αφήγηση του  παραμυθιού και την μετέπειτα ένθερμη υποδοχή της «πεταλούδας Ειρήνης» από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου! Μαζί της, ανακάλυψαν όλους τους ωραίους λόγους για να ερχόμαστε στο σχολείο και τους αποτύπωσαν στο χαρτί με τις μοναδικές ζωγραφιές τους!

Στη συνέχεια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, με τη σειρά τους, έδειξαν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ιστορία της «πεταλούδας Ειρήνης» και μαζί της ταξίδεψαν στον κόσμο της γνώσης! Όταν ολοκληρώθηκε η αφήγηση της ιστορίας, οι μαθητές πήραν μέρος σε παιχνίδια γεωγραφίας και γλωσσών και ανακάλυψαν λέξεις στη Ρομανί!

Η ημερήσια διαπολιτισμική δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να παίρνουν συνέντευξη από την  κυρία Καλπαζίδου, θέτοντας εύστοχες ερωτήσεις και ανακαλύπτοντας σε βάθος, τις σκέψεις της συγγραφέως. Ευχάριστη έκπληξη για όλους, ήταν η επίσκεψη του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.

Ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) και το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα Ρομά στοχεύουν στη συνέχιση της υλοποίησης δράσεων προς όφελος της διαχείρισης της διαφορετικότητας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου σχολείου.

Σημειώνεται, ότι ο ΚΟΔΗΠ λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πατρέων, αξιοποιώντας συναφή χρηματοδότηση μέσω του Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και υλοποιώντας ποικίλες, εξωστρεφείς δράσεις, με στόχο την ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών, προς όφελος των ευάλωτων ομάδων της Πάτρας.