ΔΕΥΑ Πατρών: Καλύπτει τα κενά ετών - Σημαντικά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης

Σημαντικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πάτρα, στο τομέα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, αλλά και του βιολογικού καθαρισμού, ενώ ακόμα περισσότερα είναι να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό που υπάρχει εδώ και χρόνια σε αυτή την πόλη σε έργα υποδομής.

«Είναι έργα σημαντικά καθώς αφορούν υποδομές που λείπουν από την Πάτρα ενώ από την μία είναι να συνεισφέρουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των Πατρινών και από την άλλη θα βοηθήσουν στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτας.

Στον τομέα της ύδρευσης η ΔΕΥΑΠ έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αφορά την σταδιακή αντικατάσταση του δικτύου.

«Είναι ένα έργα απαραίτητο, το οποίο ήταν ανάγκη να υλοποιήσουμε γιατί αφενός το δίκτυο είναι παλαιό και πολλές φορές το γεγονός αυτό δημιουργεί θέμα με την υδροδότηση σε διάφορες περιοχές και αφετέρου υπάρχει πάντα ένα  αντικειμενικό πρόβλημα  με τους παλιούς σωλήνες που μπορεί να επιτρέπουν την εισροή κάποιων ξένων σωμάτων στο πόσιμο νερό» τονίζει ο Ανδρέας Παπανικήτας.

Το σχέδιο για την αντικατάσταση του υδρευτικού δικτύου 

Στόχος του φιλόδοξου αυτού προγράμματος της ΔΕΥΑΠ είναι μέχρι το τέλος της τριετίας να έχει αντικατασταθεί ένα συνολικό μήκους 300 χιλιομέτρων του υδρευτικού δικτύου. Ήδη οι εργασίες πάνω στο έργο αυτό έχουν αρχίσει ξεκινώντας από σημεία του δικτύου που είχαν άμεση ανάγκης αντικατάστασης αφού έχασαν αρκετό νερό , τη στιγμή που δεν υπάρχουν πολλά τέτοια περιθώρια και η ΔΕΥΑΠ θα πρέπει να προστατεύσει το νερό που διαθέτει

Παράλληλα ξεκίνησαν εργασίες αντικατάστασης δικτύου σε ολόκληρες περιοχές. Τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ προχώρησαν  έτσι στην αντικατάσταση του δικτύου της συνοικίας των Καντριανίκων, σε ένα μήκος 7 χιλιομέτρων, αλλά και στην αντικατάσταση του δικτύου της περιοχής Κουκούλι – Πατρών Κλάους,  συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα στο πλαίσιο πάντα του φιλόδοξου αυτού προγράμματος ήδη έχουν συμβασιοποιηθεί δύο μεγάλα έργα που αφορούν τις νότιες συνοικίες της Πάτρας.

Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΠ θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του δικτύου στην περιοχή της νοτιανατολικής Πάτρας, συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχει και ένα ακόμα έργο πουξεκινάει από την περιοχή των Προσφυγικών και φτάνει στην Ταραμπούρα, συνολικού μήκους 80 χιλιομέτρων.

Τα έργα αυτά είναι ενταγμένα σε προγράμματα ΕΣΠΑ και στον Φιλόδημο (η χρηματοδότηση τους καλύπτει ένα ποσό των 15.000.000 ευρώ), ενώ θα χρηματοδοτηθούν και από πόρους της ΔΕΥΑΠ, με το σκεπτικό ότι έχουν ένα ανταποδοτικό περιεχόμενο, προσφέροντας ένα καλύτερο υδρευτικό δίκτυο και μία βελτιωμένη ποιότητας νερού στους δημότες.

«Προσπαθήσαμε να εντάξουμε τόσο τα έργα του υδρευτικού δικτύου, όσο και αυτά του αποχετευτικού δικτύου σε όσο το δυνατόν περισσότερα τρέχοντα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, έτσι ώστε η ΔΕΥΠΑ να έχει την λιγότερη συμμετοχή και το κόστος να είναι λιγότερο για τους δημότες» τονίζει κ. Παπανικήτας.

Μεγάλες οι ελλείψεις και οι ανάγκες στην αποχέτευση 

Αν τώρα το υδρευτικό δίκτυο της Πάτρας είναι παλιό και θέλει αντικατάσταση, στο τομέα του αποχετευτικού δικτύου το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγαλύτερο αφού εκεί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και κενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσό που έχει εξασφαλίσει η ΔΕΥΑΠ για το αποχετευτικό δίκτυο από χρηματοδοτούμενα προγράμματα φτάνει το ποσό των 55.000.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το κόστος των εργασιών από τους δικούς της πόρους.

«Τα γεγονός ότι βρισκόμαστε στο 2020, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος και ένα μεγάλο μέρος της πόλης δεν έχει σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά στηρίζεται στους βόθρους για να πετάει τα λύματα του, είναι από μόνο του απαράδεκτο για την Πάτρα» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ.

Το μεγάλο λοιπόν έργο που έχει να κάνει με τον αποχετευτικό τομέα και το οποίο έχει εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ, είναι η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου και κατά προέκταση η επέκταση  βιολογικού καθαρισμού, έτσι ώστε οι περιοχές αυτές να συνδέονται με τη, κεντρική μονάδα.

Η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού αφορά λοιπόν τόσο τις περιοχές που έχουν ήδη αποχετευτικό  δίκτυο, όπως ο Άγιος Βασίλειος, το Ρίο και  ο Καστελόκαμπος, όμως δεν είναι συνδεδεμένες με τον βιολογικό καθαρισμό, όσο και αυτές που δεν έχουν καν δίκτυο μέχρι ώρας.

Για τις τελευταίες το έργο της κατασκευής αποχετευτικού δικτύου έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο από τώρα. Αφορά τις περιοχές Βραχνέικα,  Μονοδέντρι, Ροϊτικά, Μιντιλόγλι, Χατζηλιάκου και ένα κομμάτι των Δεμενίκων και της Οβρυάς.

Το δίκτυο αυτό θα είναι συνολικού μήκους 55 χιλιομέτρων και θα δώσει την δυνατότητα στους Πατρινούς - εκτός από το ότι θα απαλλάξει όλες αυτές τις περιοχές από τον εφιάλτη των βόθρων -  να απολαύσουν ακόμα πιο καθαρές θάλασσες στις δυτικές ακτές της πόλης τους, αναβαθμίζοντας τες, δίνοντας ταυτόχρονα και μία σχετική ώθηση στον τουρισμό.

Αποχετευτικό δίκτυο στνην παραλιακή ζώνη της Πάτρας 

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, από το ύψος της Παπαφλέσσα μέχρι το ύψος του Γλαύκου, ένα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη και συνδέεται άμεσα με τον βιολογικό καθαρισμό.

Το έργο αυτό είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσει δίκτυο σε ένα τόσο ζωτικό κομμάτι της Πάτρας που τόσα χρόνια δεν είχε και θα απαλλάξει την νότια  παραλιακή της ζώνη από την έντονη δυσοσμία που παρατηρείται κατά καιρούς στην περιοχή, καθώς όλα αυτά τα λύματα από μια τόσο μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή της Πάτρας, έως τώρα κατέληγαν στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα το έργο αυτό αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών που χαρακτήριζαν την πόλη. «Ήδη αν έχετε προσέξει η δυσοσμία αυτή στο Νότιο Πάρκο και στην περιοχή του νέου λιμανιού, δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά έχει μειωθεί η ένταση της.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στο σύστημα απόσβεσης που έχουμε εφαρμόσει ειδικά για αυτόν τον σκοπό, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, έτσι ώστε να μπορούν οι συμπολίτες να απολαμβάνουν την βόλτα τους στην νότια παραλιακή ζώνη».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ είναι ένα σημαντικό και δύσκολο έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο.

Πέρα από τα δύο παραπάνω έργα που ήδη έχει ξεκινήσει η ΔΕΥΑΠ για το αποχετευτικό δίκτυο, υπάρχουν και δύο ακόμα σημαντικά έργα που είναι στην τελική ευθεία για να αρχίσουν οι εργασίες.

Το πρώτο έχει να κάνει με την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στην περιοχή Αγίου Παντελεήμονα – Πλαζ, ένα έργο που δημοπρατείται μέσα στις επόμενες ημέρες, έχοντας χρηματοδότηση από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Το δεύτερο είναι υπό μελέτη η οποία ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ η έγκριση του για να ενταχτεί σε πρόγραμμα είναι σχεδόν σίγουρη.

Αφορά στην ουσία δύο υπό έργα στην περιοχή της Έξω και της Βόειας Αγυιάς, το ένα από την οδό Κανελλοπούλου έως το ύψος του Μειλίχου και το άλλο από την Παραλία έως το ύψος της οδού Αυστραλίας.

Η προοπτική μιας νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού 

Η επέκταση του αποχετευτικού δικτύου σε ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της Πάτρας μεγαλώνει και τις ανάγκες του βιολογικού καθαρισμού, με την μία και μοναδική μονάδα που υπάρχει στην αχαϊκή πρωτεύουσα στην περιοχή της Παραλίας, να είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί όταν τα έργα αυτά ολοκληρωθούν.

Τι γίνεται τότε; «Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού είναι ήδη μικρή για τις ανάγκες της Πάτρας, κανονικά η χωρητικότητα της θα έπρεπε να είναι διπλάσια από αυτή που είναι τώρα. Η υπάρχουσα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκης της πόλης έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί» τονίζει ο κ. Παπανικήτας και συμπληρώνει:

«Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε προχωρήσει ήδη σε αναβάθμιση των μεθόδων επεξεργασίας των λυμάτων χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και ευελπιστούμε να έχουμε αποτελέσματα τέτοια που να μας δίνουν την δυνατότητα να συνδεθούν με τις εγκαταστάσεις αυτές περισσότερες περιοχές».

Πάντως, είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή η πόλη θα χρειαστεί μια νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού και την ΔΕΥΑΠ έχουν ξεκινήσει να σκέφτονται την κατασκευής μιας νέας που να λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα, προκειμένου να ικανοποιούν από κοινού τις αποχετευτικές ανάγκες του συνόλου της πόλης.

«Έχουμε ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε προκειμένου να συνδέσουμε όλα αυτά τα δίκτυα με τον βιολογικό καθαρισμό και να τον επεκτείνουμε, αυτή τη φορά σε επίπεδο μονάδας» τονίζει ο κ. Παπανικήτας

«Αυτό είναι ένα έργο μακροπρόθεσμης πνοής που αφορά κυρίως τις μελλοντικές γενιές. Εμείς το έχουμε βάλει στα πλάνα μας και στοχεύουμε να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό έργο την επόμενη χρηματοδοτούμενη περίοδο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε μία τόσο μεγάλη διαχρονική έλλειψη της πόλης».

Αν κατορθώσει η ΔΕΥΑΠ και προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, αυτό καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι θα αλλάξει όλα τα υπάρχοντα δεδομένα για την πόλη.

Eπέκταση της μονάδας επεργασίας πόσιμου νερού στον Ριγανόκαμπο 

Ξαναγυρνώντας όμως στον υδρευτικό τομέα, σε ένα πιο βραχυπρόθεσμο έργο,  όμως,  το ίδιο φιλόδοξο που αφορά έμμεσα και το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου, η ΔΕΥΑΠ σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή επέκτασης της μονάδας επεξεργασίας  πόσιμου νερού που διαθέτει στην περιοχή του Ριγανόκαμπου.

Η επέκταση αυτή αφορά το νερό που πρόκειται και πρέπει να έρθει στην Πάτρα μέσα από το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο σύνολο σχεδόν της πόλης να έχει ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό.

Η επέκταση της μονάδας αυτής θα βοηθήσει την ΔΕΥΑΠ μέσα από τα δίκτυα να τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό όλες  τις βόρειες συνοικίες (Ρίο, Ακταίο, Άγιο Βασίλη, Καστρίτσι, Ψαθόπυργο, Ροδινή κτλ) της Πάτρας, αλλά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχής της πόλης.

Καταλήγοντας, σύμφωνα με τον κ. Παπανικήτα, ένα μεγάλο μέρος των έργων αυτών εκπληρώνουν το αυτονόητο για μία σύγχρονη πόλη.  «Είναι έργα που αναδεικνύουν επί της ουσίας όλες αυτές τις ανάγκες και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτή την πόλη, καθώς πρόκειται για έργα υποδομής που θα έπρεπε να είχαν κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια».

Κ.Α.

(από εφημερίδα "7 Μέρες Ενημέρωση).