Αύξηση των καταγγελιών στην Πάτρα για σωματική και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ανησυχητική είναι η αύξηση που παρουσιάζουν οι καταγγελίες για σεξουαλική και σωματική κακοποίηση ανηλίκων τα τελευταία τρία χρόνια και στην Πάτρα, με βάση τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών.

Σύμφωνα με αυτά η Ιατροδικαστική της Πάτρας το 2020 εξέτασε 347 περιπτώσεις παιδιών, κάτω των 15 ετών, εκ των οποίων οι 17 αφορούσαν για σωματικές βλάβες και οι εννιά για σεξουαλική κακοποίηση.

Την επόμενη χρονιά με βάση πάντα τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Πάτρας εξετάστηκαν συνολικά 300 ανήλικοι κάτω των 15 ετών, εκ των οποίων οι εφτά περιπτώσεις αφορούσαν σωματικές βλάβες και οι 11 για σεξουαλική κακοποίηση.

Το 2022 εξετάστηκαν 441 περιπτώσεις ανηλίκων εκ των οποίων οι 35 αφορούσαν σωματική κακοποίηση και οι 20 σεξουαλική κακοποίηση. Υπάρχει έτσι μια αύξηση σημαντική τόσο στις περιπτώσεις σωματικής κακοποίησης, όσο και σε αυτές της σεξουαλικής, μέσα στην τριετία της καραντίνας και του κορωνοϊού.

Μάλιστα, τα νούμερα δείχνουν έναν διπλασιασμό σε κάθε περίπτωση, κάτι που σκιαγραφεί αφενός ένα θέμα που έχει συγκλονίσει την κοινωνία το τελευταίο διάστημα σε πανελλήνιο επίπεδο και αφετέρου δείχνει ότι πλέον έχουν ξεκινήσει να ανοίγουν στόματα, σπάει η σιωπή και υπάρχει μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλες αυτές οι καταγγελίες που έχουν γίνει δεν ισοδυναμούν με την επιβεβαίωση της κάθε καταγγελίας, αφού δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που εξετάστηκαν πράγματι κακοποιήθηκαν, είτε σωματικά, είτε σεξουαλικά.

Όμως από την άλλη οι καταγγελίες από μόνες τους όταν αυτές αφορούν την έξαρση της βίας οποιασδήποτε μορφής για θέματα που έχουν να κάνουν με ανηλίκους, είναι ένα στοιχείο που προβληματίζει.