ΑΧΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ξεκίνησαν ήδη οι... παραγραφές - Η δίκη δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ

Μόνο σαν φάρσα μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την περίφημη δίκη της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Η Τράπεζα έκλεισε το 2012. Είμαστε πλέον στο 2023 και δεν έχει ξεκινήσει ούτε η δίκη σε πρώτο βαθμό. Στο μεταξύ επειδή έχει παρέλθει πλέον μια 15ετία για αρκετές υποθεσεις (του 2008), ξεκίνησαν οι παραγραφές! 

Η συντριπτική πλειοψηφία από τους 87 κατηγορούμενους δεν πρόκειται να εμφανιστεί καν στο δικαστήριο. Κάποιοι από φυσικά αίτια (ήδη έχουν αποδημήσει εις Κύριον πέντε).

Ο νόμος λέγει πως για τα αδικήματα που κατηγορούνται θα έπρεπε να έχει εκδικαστεί η υπόθεση τους μέσα σε 15 το πολύ χρόνια. Καληνύχτα σας ελληνική Δικαιοσύνη. Μόλις συμπληρώθηκαν για τους περισσότερους ενώ θα συπληρωθούν και για τους υπόλοιπους.

Εδώ να σημειωθεί ότι η διοίκση της Τράπεζας (Φλωράτος) θέλει να γίνει η δίκη γιατί όπως λέγει "θα αποδειχθεί περίτραν ότι δεν εχει γίνει το παραμικρό".

Και αυτό  γιατί ακόμη και αν δεν είχε παρέλθει η 15ετία πάλι η δίκη δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Δείτε τώρα τον χρονικό ορίζοντα νομικά και θα καταλάβετε: 

1. Πρέπει να γίνει η δίκη σε πρώτο βαθμό τον Μάιο. Θα αναβληθεί λόγω εκλογών. 

2. Να γίνει έστω αργότερα. Θα πρέπει να μιλήσουν 87 κατηγορούμενοι 190 δικηγόροι και δεκάδες μάρτυρες. Πόσους μήνες θα πάρει αυτό; 

3. Αν κάποιοι δικαζόντουσαν - που λόγω παραγραφής δεν θα δικαστεί κανείς - θα ασκούσαν έφεση.

4. Η έφεση θα οριζόταν πολύ αργότερα και θα ήταν επίσης χρονοβόρα με δεκάδες μάρτυρες, δικηγόρους και κατηγορούμενους. 

Αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από ΟΚΤΩ χρόνια. Αλλά εδώ δεν μπόρεσαν να την ξεκινήσουν σε 15 χρόνια τι συζητάμε; 

Επί της ουσίας τώρα. Οι υπεύθυνοι της Τράπεζας, δηλαδή στελέχη της και πελάτες, εύκολα μπορούν να αποδείξουν ότι όλες οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν, έγιναν με πλήρεις καλύψεις, δεν υπάρχει τίποτε στον αέρα.

Θα μνημονεύσουν α) Την οικονομική κρίση που έπληττε την χώρα και απαξίωσε την αξία των υποθηκών β) Το άδικο κλείσιμο της από την τότε κυβέρνηση που ήθελε να μείνουν μόνο 4 Τράπεζες γ) Την δυνατότητα η Αχαϊκή να διορθώσει τα οικονομικά της στοιχεία αντί να οδηγηθεί σε βίαιο κλείσιμο και πολλά άλλα. Τέλος υπάρχει και το σκάνδαλο να οδηγούνται Αχαιοί σε δίκη ενώ σε άλλες Συνεταιριστικές (π.χ. Ευβοίας) δεν υπήρξε καν κατηγορητήριο! 

Φυσικά τίποτε από τα παραπάνω δεν θα χρειαστεί να ειπωθούν. Το Εφετείο δεν θα εκδικαστεί ποτέ.

(Από την έντυπη έκδοση της "Μ")