Αχαΐα: Σε καραντίνα όλο το Φεβρουάριο - Κακή η εικόνα του νομού

Δεν διαγράφεται προοπτική να ξεφύγουν η Πάτρα και η Αχαΐα από τον κλοιό του ενισχυμένου λοκντάουν για τον Φεβρουάριο.

Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν οι υγειονομικοί παράγοντες, σταθμίζοντας τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μας για την πρώτη εβδομάδα των αυστηρότερων μέτρων.

Είναι γεγονός ότι δεν αναμενόταν βελτίωση -τα μέτρα χρειάζονται περί τις δύο εβδομάδες για να αποδώσουν, και εμείς μόλις που συμπληρώσαμε μία- αλλά σε κάθε περίπτωση η εικόνα της περιοχής είναι κακή.

Οι ενδείξεις αναφέρουν ότι έχει πληγεί η κυρίως κοινωνία της Πάτρας. Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα μεταφέρονται εύκολα, αφού σχεδόν κανείς μας δεν κλείνεται στο σπίτι του, παρά και το κρύο μάλιστα.

Χθες μετρήσαμε «μόνο» μια πενηντάδα, αλλά είναι γνωστό ότι το ΣΚ οι μετρήσεις είναι περιορισμένες. Στην ουσία βρισκόμαστε σε κλίμακα 100 κρουσμάτων ημερησίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος στον χώρο του Επιμελητηρίου το Σάββατο «έβγαλε» 4 κρούσματα. Ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Παρ' όλα αυτά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού φέρεται με μεγάλη ελαστικότητα και χαλαρότητα, ενώ δεν λείπουν και οι δυνάμεις που θεωρούν ότι παρ' όλα αυτά μπορούμε και να διαδηλώνουμε κιόλας «για πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Το καμπανάκι χτυπάει στα νοσοκομεία, όπου οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί θεαματικά και απολύτως ανησυχητικά. Στον «Αγιο Ανδρέα» χθες είχαμε 37 ασθενείς στην κλινική, συν 4 στην Εντατική. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είχαμε 39 ασθενείς στη μονάδα συν 9 στην Εντατική.

Υπάρχουν ασφαλώς μεγάλα περιθώρια ακόμα, αλλά εάν υπάρξει κλιμάκωση με γεωμετρικούς όρους, κάτι που θα συνέβαινε εάν δεν λαμβάνονταν τα δραστικά μέτρα προ δεκαημέρου, τα πράγματα θα ζορίσουν πολύ.

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, δεν διαφαίνεται πιθανότητα χαλάρωσης πριν λήξει ο Φεβρουάριος, κάτι που μάλλον αφορά και τη λιανική αγορά. Η επόμενη εβδομάδα θα οδηγήσει στις αποφάσεις, αλλά οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.

Οι καιρικές συνθήκες είναι δίκοπο μαχαίρι. Μείωσαν αποφασιστικά τις μετακινήσεις, αλλά οι κλειστοί χώροι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση.

Από σήμερα αναμένεται σχολαστικότερος έλεγχος, με έμφαση και στους εργασιακούς χώρους.

Το διήμερο, πάντως, η αστυνόμευση ήταν πιο εντατική στο κέντρο της πόλης.

 

Πηγή: "Π"