Αυξήθηκε κατά 1,6 δις ευρώ η περιουσία των Αχαιών

«Πλουσιότεροι» κατά 1,6 δισ. ευρώ έγιναν φέτος οι Αχαιοί, με την ακίνητη περιουσία τους να αποτιμάται από την εφορία στα 16,3 δισ. ευρώ, από 14,7 δισ. ευρώ το 2021, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΝΦΙΑ 2022 που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ.

Η Αχαΐα περιλαμβάνεται στις περιοχές που είδαν την αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας τους να ανεβαίνει σημαντικά φέτος σε ποσοστό 12%, γιατί είχε πολλούς παραθαλάσσιους οικισμούς που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Αυτό βέβαια σύμφωνα με την εφημερίδα "Πελοπόννησος", είχε ως αποτέλεσμα κάποιοι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων γης και πολλών ακινήτων, να πληρώσουν πολλαπλάσιο ΕΝΦΙΑ, αλλά, ο γενικός κανόνας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών πληρώνει λιγότερα.

Συγκεκριμένα, η συνολική βεβαίωση του φόρου στην ακίνητη περιουσία της Αχαΐας μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, από τα 56,3 εκατ. ευρώ στα 46,1 εκατ. ευρώ, χάρη στις στοχευμένες παρεμβάσεις που έγιναν με τις εκπτώσεις φόρου.

Οι φορολογούμενοι που πληρώνουν τον φόρο είναι συνολικά 168.523 φυσικά πρόσωπα με βεβαίωση ποσού 39,7 εκατ. ευρώ και 1381 νομικά πρόσωπα που θα πληρώσουν φέτος ποσό 6,4 εκατ. ευρώ.

Οι Αχαιοί υπόχρεοι στην πληρωμή ΕΝΦΙΑ ακολουθούν την τελευταία πενταετία μια τάση μείωσης σε απόλυτους αριθμούς αλλά και σε ύψος φόρου, ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν μια αυξητική πορεία όπως και το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από το 2018 μέχρι σήμερα, το συνολικό ύψος βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ στην Αχαΐα έχει μειωθεί σε ποσοστό σχεδόν 35%, δηλ. από 70,3 εκατ. ευρώ σε 46,1 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, 359.957 ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία διαθέτουν ακίνητη περιουσία 23,37 δισ. ευρώ ή 66.251 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στο ποσό των 84 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 17,08% σε σύγκριση με το 2021.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

Ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος 6.166.701 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχεται συνολικά σε 2,254 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 333 εκατ. ευρώ ή κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2021.

Η συνολική ακίνητη περιουσία των Ελλήνων σημείωσε, λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται σε 761,38 δισ. ευρώ, την οποία έχουν στην κατοχή τους 7.206.608 φυσικά και νομικά πρόσωπα, αυξημένη κατά 118,38 δισ. σε σχέση με το 2021.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ διαπίστωσαν οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου. Και αυτό αν και η αξία των ακινήτων τους αυξήθηκε κατά 15% μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξίων. Συγκεκριμένα ο φόρος μειώθηκε σε ποσοστό 20,95% σε σχέση με πέρυσι.

ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ

Η μεγάλη αύξηση στην αξία της ακίνητης περιουσίας των Αχαιών, προήλθε φέτος από την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, 209 οικισμών όλης της παραλιακής ζώνης και των περισσότερων ορεινών περιοχών.

Το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτάθηκε στο 98% των κατοικημένων περιοχών από 85% που ίσχυε μέχρι και πέρυσι.

Αυξήσεις και μάλιστα μεγάλες, όπως έχει γράψει η «Π», υπήρξαν κυρίως σε ζώνες με τουριστικό ενδιαφέρον και με ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας περιοχών, αλλά και σε περιοχές με υψηλό οικιστικό ενδιαφέρον, που παρέμεναν «ξεχασμένες» επί δεκαετίες από την εφορία.

Για παράδειγμα, σε Ρίο και Αγ. Βασίλειο, οι αντικειμενικές αξίες σχεδόν διπλασιάστηκαν, από 650 σε 1.250 ευρώ/τ.μ.

Σημαντική ώθηση στην αύξηση των αξιών των ακινήτων της Αχαΐας, έδωσε και η ένταξη πολλών τουριστικών περιοχών της Αιγιάλειας, στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, με οικισμούς όπως η Παραλία της Ακράτας με 1.300 €/τ.μ., η Αβύθος (Ακολη) με αντικειμενική αξία 1.050 €/τ.μ., Αιγείρα, Ελαιώνα, Παραλία Ποροβίτσης, Σελιανίτικα και Λαμπίρι με 1.000 €/τ.μ., Βαλιμίτικα και Καμάρες με 950€, Τέμενη, Παραλία Πλατάνου, Παραλία Ακράτας, Διακοπτό, Παραλία Τράπεζας, Λόγγος, κ.ά.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Μπορεί 8 στους 10 ιδιοκτήτες να πληρώνουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με πέρυσι, όμως, κάποιοι άλλοι παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες εκκαθαριστικά «φωτιά». Και δεν μιλάμε για αυξήσεις 50 και 100 ευρώ, αλλά, για λογαριασμούς που φέτος είναι ακριβότεροι κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ από προηγούμενες χρονιές. Πρόκειται για περιπτώσεις με πολλαπλασιασμό έως και 20 φορές του φόρου, σε σχέση με το «λογαριασμό» των προηγουμένων ετών.

  • Οσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ το καθένα, σε σχέση με τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ίσης αξίας περιουσία αλλά κατανεμημένη σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας το καθένα. Μια τέτοια περίπτωση που είναι εις γνώση της «Π», αφορά μεγάλη ακίνητη περιουσία στο Ρίο, δικαιούχος της οποίας, καλείται να πληρώσει φέτος για ΕΝΦΙΑ ποσό περίπου 4.000 ευρώ από περίπου 1000 ευρώ που πλήρωνε άλλες χρονιές.
  • Οσους έχουν περιουσία που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με τεράστιες κατά περιοχές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους, και ιδιαίτερα των αστικών οικοπέδων. Ακόμα και με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης (απαλλαγή μεριδίων οικοπέδων έως 5%) η κατάσταση δεν φαίνεται να διορθώνεται καθώς η ρύθμιση αυτή «πιάνει» ελάχιστο αριθμό ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, όσοι επιθυμούν δικαιούνται να καταθέσουν ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΟΥ όπου ανήκουν, προκειμένου και στη συνέχεια να ασκήσουν προσφυγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα κρίνει τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων. Η προθεσμία για την κατάθεση «ενδικοφανών προσφυγών» είναι μηνιαία και λήγει στις 10 Ιουνίου..