Αλέξανδρος Καλλέργης: Για κάθε δουλειά υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος - Με έδρα την Πάτρα εξάγει μηχανήματα σε Ευρώπη και Αφρική

Ο Αλέξανδρος Καλλέργης είναι ένας νέος άνθρωπος με υψηλή συγκρότηση. Αγαπά τη δουλειά του, αγαπά την ποιότητα το βλέπεις στον επαγγελματικό του χώρο, είναι σίγουρα συνεπής σε ότι λέει και τέλος κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: είναι ο ίδιος που βάζει τα όρια σε κάθε τι, (ακόμα και σε μια συζήτηση) πόσοι θα το καταλάβουν αυτό; Ελάχιστοι! Θα πει λοιπόν όσα θέλει ο ίδιος δεν θα ανακάλυψουμε περισσότερα από αυτό.

Ο ίδιος μας αποκαλύπτει την βασική του πλευρά: Αγαπά την εργασία. ξεκίνησε από το Δημοτικό και δεν σταμάτησε ποτέ. Το πρώτο ερώτημα λοιπόν είναι: Ποια ήταν η πρώτη του δουλειά;

- Ξεκίνησα δίπλα στον πατέρα μου. Εκεί συνειδητοποίησα πόσο μου άρεσε η δημιουργία σε κάθε δουλειά. Ότι και αν έκανα έβρισκα νόημα. Ήθελα να το βελτιώνω, να ανακαλύπτω πλευρές που με ενδιέφεραν. Εργάστηκα ακόμα και σε ζαχαροπλαστεία ή Σούπερ Μάρκετ έχοντας και την χαρά να διαχειρίζομαι δικά μου χρήματα.

- Γιατί τελικά έμεινες στο εμπόριο Μηχανημάτων;

- Μου άρεσε σαν διαδικασία η αγοραπωλησία, μου ταίριαζε. Έτσι κατέληξα σε αυτήν έχοντας βέβαια εικόνες από τον πατέρα μου. Δεν ξεχνώ ότι διαδέχθηκα την διαδρομή του πατέρα μου, δεν ξεκίνησα από το μηδέν. Όμως όταν διευθύνεις τους κόπους της ζωής ενός άλλου δικού σου ανθρώπου, κρίνεσαι κάθε μέρα. 

- Ποια είναι η σωστή συνταγή στη δουλειά αυτή;

- Καλές τιμές, ευγένεια, υπομονή. Υπάρχει και κάτι ακόμη: Αγάπη και για ότι κάνεις και για το αγαθό που διακινείς. Αγάπησα τα μηχανήματα και την φιλοσοφία αυτής της δουλειάς και στο τέλος κατάφερα να είμαι ανταγωνιστικος σε ευρωπαίκό επίπεδο, γι αυτό και εξάγω. Επιπλέον η εταιρεία μας έχει πια υψηλό κύρος, αφού προσφέρει γρήγορα τις σωστές λύσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα. 

- Η κρίση επηρέασε την δουλειά σας;

- Παράξενο ίσως αλλά η κρίση αδρανοποίησε εκατοντάδες μηχανήματα σε όλη την Ελλάδα, που τα παίρνουμε εμείς, τα επισκευάζουμε και τα εξάγουμε. Κάποιος θα έλεγε ότι μια κρίση δίνει και ευκαιρίες.

- Θα μπορούσες να κάνεις μια άλλη δουλειά; 

- Με ρωτάτε αν θα μπορούσα να είμαι π.χ δικηγόρος; (Γελάει). Όχι δεν θα μπορούσα να λέω ψέματα επί πληρωμή. Μην παρεξηγηθώ. Θέλω να πω ότι για κάθε δουλειά υπάρχει και ο κατάλληλος άνθρωπος.

- Έχετε αποδοχή από το γεγονός ότι σας χαρακτηρίζει μια τόσο επιτυχημένη διαδρομή;

- Στην Ελλάδα ότι και να κάνεις όλοι είναι απέναντι. Έρχονται πελάτες από το Καμερούν ενώ πατρινοί όχι. Την ξέρετε τη νοοτροπία αυτή, ας μην επεκταθώ.

- Ωστόσο μένετε στην Πάτρα ενώ θα μπορούσατε να έχετε έδρα οπουδήποτε αλλού.

- Εδώ γεννήθηκα. Μου αρέσει ότι η πόλη μας συνδυάζει μοναδικά το βουνό με την θάλασσα, δεν το βρίσκεις έυκολα αυτό να ξέρετε.

- Πώς την βιώνετε την πόλη μας;

- Αν και είμαι παντρεμένος με δυο παιδιά, δεν κοιμάμαι τη νύχτα, αυτό από μικρός. Ζω, την πόλη μας στις βραδιές της.

- Είστε πολίτης του κόσμου. Ποιο ήταν το χειρότερο μέρος που είδατε και ποιο το ομορφότερο;

- Ναι έχω γυρίσει τον μισό πλανήτη. Ο εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε ήταν ότι χειρότερο έχω βιώσει. Το ομορφότερο; Θα σας ξαφνιάσω: Η Ικαρία. Όλοι χαλαροί, ήρεμοι σε έναν δικό τους τρυφερό κόσμο. 

- Πέρα από την πειθαρχημένη δουλειά σίγουρα υπάρχουν και όνειρα. Το δικό σας;

- Να νοιώθω ελεύθερος. Σε μια χώρα που δίδαξε την ελευθερία είμαστε δέσμιοι υποχρεώσεων που δεν μας ανήκουν. Τι συνέβη και στους δρόμους συναντάς ανθρώπους με σκυθρωπά πρόσωπα, δηλαδή ανελεύθερους; Ποιος φταίει γι΄αυτό;

- Έχετε μια απάντηση;

- Δεν μου αρέσουν οι συνομωσιολογίες αλλά τα έχω δει αλλού και δεν μιλώ τυχαία. Έχει έρθει η ώρα να βγεί ο μεγάλος πλούτος της χώρας στην επιφάνεια. Αυτό έχει τίμημα για τους πολίτες της. Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο, αέριο, ουράνιο, χρυσό, τουρισμό. Είναι ένα μεγάλο οικόπεδο. Γιατί η χώρα υποφέρει αντί να ευημερεί;

* Ο Αλέξανδρος Καλλέργης έχει μεγάλη φιλανθρωπική δράση για την οποία δεν θέλησε να μιλήσει.  Έχει βραβευτεί πολλές φορές για αυτές όπως και για την αθλητική του δράση. Έχει βοηθήσει συστηματικά άπορες οικονομικά οικογένειες της Πάτρας, πρωταγωνίστησε στην παράδοση μηχανημάτων υψίστης σημασίας στο Καραμάνδειο Νοσοκομείο, ενώ με δεκάδες χορηγίες έχει ενισχύσει αθλητικά και κοινωνικά σωματεία.