Αιγιάλεια: Προτάσεις Ψυχράμη για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό

Με επιστολή της προς τον εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Αιγιάλειας Βασ. Χριστόπουλο, η  δημοτική παράταξη «Ποιοτική Αιγιάλεια»  με επικεφαλής την Βασιλική Ψυχράμη , έκανε γνωστές τις προτάσεις της για τον «Στρατηγικό Σχεδιασμό»  βελτίωσης της ζωής των δημοτών και την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Αιγιαλείας, στα έτη 2021 - 2023. Αναλυτικά:

Α) Η αποτύπωση υπάρχουσας κατάστασης, όπως παρουσιάζεται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής είναι γενικόλογη και ιδιαιτέρως για την τοπική οικονομία εξαιρετικά ελλιπής ( π.χ. δεν αναφέρονται οι επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα και το οικονομικό αποτύπωμά τους),   Δεν αναφέρεται ο αριθμός των επιχειρήσεων και η κατηγορία που ανήκουν ( π.χ ξενοδοχιακές, εμπορικές, εστίασης κ.ά). Δεν αναφαίρονται τα έσοδα  Δήμου και Λιμενικού Ταμείου. Τα θεωρούμε άκρως απαραίτητα στοιχεία.

Β) Διοικητικός τομέας: Τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικών υπηρεσιών του Δήμου ώστε να εξαλειφθεί η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δυνατότητα σε υπαλλήλους που έχουν τα προσόντα να τίθενται σε αξιολόγηση για θέσειςευθύνης, ίδρυση γραφείου κοιμητηρίων (υπό τον δήμαρχο) και ψήφιση ενιαίου κανονισμού διαχείρισης κοιμητηρίων. αφού υπάρχουν χρόνιες δυσλειτουργίες, Επανεξέταση του διαχωρισμού  Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, ως δύο νευραλγικοί τομείς που δεν θα είναι εφικτό να τις επιβλέπει ένας διευθυντής. Προκήρυξη κάλυψης της θέσης γενικού γραμματέα του Δήμου από πτυχιούχο της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης ως πλέον κατάλληλος να οργανώσει τις υπηρεσίες, να μετρήσει την  αποτελεσματικότητά τους και να κάνει βελτιωτικές ενέργειες..

Γ) Τομέας κοινωνικής πολιτικής και εκπαίδευσης: Περαιτέρω στήριξη ευπαθών ομάδων. Ανέγερση δημοτικών κτιρίων στέγασης Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης με ένταξη σε πρόγραμμα αξιοποίησης δημοτικών οικοπέδων ανεκμετάλλευτων. Διεκδίκηση παραμονής της Σχολής Φυσικοθεραπείας και διεκδίκηση ίδρυσης Σχολής Αμπέλου - Οίνου στο Αίγιο.

Δ) Τομέας ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος: Ενημερωτική καμπάνια door to door για διαλογή απορριμμάτων στην πηγή. Έμφαση στην κομποστοποίησης σε τοπικές κοινότητες που έχουν αυλές, κήπους και κτήματα. Ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας ενεργειακού σκοπού με συμμετοχή της  ΔΕΥΑΑ, καθώς και τοπικών επιχειρήσεων, ενδεχομένως και ο Δήμος Καλαβρύτων. Ασφαλής πρόσβαση στα ΑμεΑ στους δημόσιους χώρους.

Ε) Τομέας ανάπτυξης και οικονομίας: Ένωση παραλίας Ακράτας με παραλία Αιγείρας (απαλλοτρίωση. Ένωση Ροδιάς με Νικολαίικα (μικρή γέφυρα). Ένωση παραλίας Αλυκής με Διγιελιωτίκων (απαλλοτριώσεις). Ανάπλαση παραλιακού μετώπου Αιγιάλειας. Ανακατασκευή υπολοίπων κτιρίων πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου. Αλλαγή χρήσης Λιμένα Αιγίου σε καταφύγιο μικρών σκαφών. Να αποπερατωθούν οι χερσαίες εγκαταστάσεις και ο λιμενοβραχίονας. Το έργο θα προσελκύσει επισκέπτες αλλά και επενδυτές. «Με τις παραπάνω κινήσεις, θεωρούμε ότι η Αιγιάλεια θα κάνει την επανεκκίνηση που έχει ανάγκη, θα προοδεύσει και θα αναπτύξει θέσεις εργασίας για την νέα γενιά, που τα τελευταία χρόνια μεταναστεύει.» τονίζει η κ. Ψυχράμη.

ΑΚΟΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:   

> Αγορά οικοπέδων στις τοπικές κοινότητες που «ασφυκτιούν» από έλλειψη κοινοχρήστων χώρων ( πλατείες, στάθμευση, παιδικές χαρές) σε συνδυασμό με βελτίωση της οδοποιίας για να κάνει τα χωριά λειτουργικά και ελκυστικά για κατοίκους και επισκέπτες.

>  Συνεργασία με την Περιφέρεια για ανάπλαση των εισόδων του Αιγίου, που πρέπει να καταστούν κήρυκες ομορφιάς.

> Συνεργασία με «Ολυμπία οδό» για καλαίσθητη εικόνα των round about που έχουν εικόνα εγκατάλειψης,  με  φύτευση, τοποθέτηση γλυπτών στοιχείων κ.ά

«Με συγκεκριμένη στόχευση, συνεργασία όλων και πολλή δουλειά θα αποκτήσει η Αιγιάλεια την πρόοδο και την ανάπτυξη που της αξίζει. Και της αξίζει διότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα υψηλής αξίας, που ακόμα, δυστυχώς, δεν έχουν αξιοποιηθεί» καταλήγει η κ,. Ψυχράμη.