Ένα βήμα από την απόλυση περίπου 500 εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία της Πάτρας

Εγκλωβισμένο στο ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας χιλιάδων συμβασιούχων είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στο τέλος του μήνα λήγει η σύμβασή τους και σε περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεών τους, η χώρα θα βρεθεί χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας.

Μόνο στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» αυτή τη στιγμή υπηρετούν 330 εργαζόμενοι (νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό κ.ά. προσωπικό) με συμβάσεις. Σε αυτό τον αριθμό θα πρέπει να προσθέσουμε και τους συμβασιούχους και επικουρικούς γιατρούς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του προέδφρου των εργαζομένων του νοσοκομείου Μιχάλη Στελλάτο, στον «Αγιο Ανδρέα» υπηρετούν 655 μόνιμοι εργαζόμενοι, 179 επικουρικοί, 48 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 103 με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Σήμερα είναι 2 Δεκεμβρίου και οι συμβάσεις όλων αυτών των συναδέλφων δεν έχουν ανανεωθεί. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να συμβεί εάν δεν ανανεωθούν. Το σύστημα θα καταρρεύσει διότι οι συνάδελφοι αυτοί καλύπτουν πάγιες ανάγκες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, οι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) σε όλα τα νοσοκομεία ανέρχονται σε 20.000. Είναι διαφόρων ειδικοτήτων και εργάζονται για πολλά χρόνια με το συγκεκριμένο καθεστώς.

Ο ίδιος εφιάλτης απειλεί και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Νίκος Κοσκινάς, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου είναι 80 συμβασιούχοι, στο Κέντρο Υγείας Ανω Πόλης 12 και στου Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλεΐκων) 12 και 10 επικουρικοί. «Η θέση της ομοσπονδίας είναι η μονιμοποίησή τους, λόγω κάλυψης παγίων και λειτουργικών αναγκών. Επιπροσθέτως οι ανάγκες είναι υπερδιπλάσιες και κυρίως στοχευμένες σε ειδικότητες : Γενικής ιατρικής, Παθολογίας, Ακτινολογίας, Ορθοπαιδικής και Νευρολογίας».

Το ίδιο θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ΠΦΥ της 6ης ΥΠε. «Απομένει ένας μήνας, πια για τη λήξη της τελευταίας παράτασης θητείας των συναδέλφων επικουρικών και σύμβασης ορισμένου χρόνου υγειονομικών υπαλλήλων. Ακόμα και αυτή τη χρονική στιγμή, παρά τις διαρκείς ερωτήσεις και παρεμβάσεις από κάθε μεριά, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε εκ μέρους του υπουργείου, άλλοτε παραπέμπουν στο μέλλον (ποιο και πόσο μέλλον αναρωτιόμαστε), σε αντιφάσεις, σε δήθεν εμπόδια προερχόμενα από “κάποιους” -ακατονόμαστους όμως τρίτους, σε σκέψεις για παράταση κάποιων κατηγοριών και ούτω καθεξής. Εσχάτως δε κυκλοφορεί το σενάριο “περί λήξης της πανδημίας και των αναγκών που προέκυψαν”».

Και προσθέτει: «Επειδή είμαστε πεισμένοι ότι η διοικητική ιεραρχία από το χαμηλότερο σκαλοπάτι έως τα υπουργικά έδρανα προφανώς αγνοεί την πραγματική προσφορά τους αλλά και τις ανάγκες του συστήματος, διαβεβαιώνουμε ότι τόσο η ίδια η διοίκηση της 6ης ΥΠε όσο και πάμπολλα Κέντρα Υγείας χωρίς τους συγκεκριμένους υπαλλήλους κυριολεκτικά αδυνατούν σήμερα να λειτουργήσουν».