Πάτρα: Η πόλη των χαμένων ευκαιριών. «Κόλλησε» και το έργο αξιοποίησης της περιουσίας της Παναχαϊκής!

Μετά την πιθανολογούμενη απώλεια του θαλάσσιου μετώπου μπρος στο ιστορικό της κέντρο, η Πάτρα φαίνεται ανίκανη να πράξει τα σωστά και στην αξιοποίηση της περιουσίας της ιστορικής ομάδας της πόλης της Παναχαϊκής.

Η Παναχαϊκή  έχει ιδιόκτητη έκταση 28,5 στρεμμάτων στη Μέση Αγυιά, δηλαδή στον αστικό ιστό της Πάτρας. Λόγω αθλητικής χρήσης – εκεί είναι το γήπεδό της –
Ο συντελεστής δόμησης είναι μηδέν. Η διοίκηση του συλλόγου, τα τελευταία 8 χρόνια, ζει έναν πρωτοφανή οικονομικό μαρασμό αφού έχουν συρρικνωθεί «κοντά στο μηδέν», οι κρατικές επιχορηγήσεις, χορηγίες, μέλη, δωρεές κ.λπ. Έτσι μόνη διέξοδος ήταν και είναι, η αξιοποίηση της περιουσίας της. Πριν τρία χρόνια η γενική συνέλευση του συλλόγου με πρωτοφανή πλειοψηφία ( 191 ναι, 1 λευκό ), έδωσε εντολή για να αξιοποιηθούν τα 28,5 στρέμματα – περιουσία της ομάδας.

Σήμερα η Παναχαική έχει εξασφαλίσει ιδιωτικά κεφάλαια 20 εκ. ευρώ ώστε:

* Να αναβαθμιστεί το υπάρχον γήπεδο ποδοσφαίρου, φθάνοντας τις 17.000 θέσεις με υπερσύγχρονες υποδομές.
* Να κατασκευαστούν 3 κλειστά γυμναστήρια, ένα για κάθε άθλημα ( μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ ).
* Ήπιες εμπορικές δραστηριότητες στη μια πλευρά του γηπέδου. Από τα μηνιαία έσοδα των εμπορικών χώρων, η Πααναχαική θα έχει λύσει οριστικά το οικονομικό της πρόβλημα και θα έχει αυξήσει θεαματικά την (ακίνητη ) περιουσία της.
* Υπόγεια πάρκινκ που θα λύσουν και το πρόβλημα έλλειψης θέσεων στάθμευσης της περιοχής.

Παράλληλα το έργο αυτό θα τονώσει την χειμάζουσα οικονομία της Πάτρας. Εκατοντάδες άνθρωποι θα εργαστούν στην κατασκευή του, όλες οι προμήθειες υλικών θα γίνουν από την περιοχή, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα διατεθούν μόνο σε τοπικές επιχειρήσεις. Ολόκληρη η περιοχή θα αναβαθμιστεί,αφου θα διανοιχτούν δρόμοι και έχουν προβλέψει εκτεταμένες αναπλάσεις.

Παράγοντες της Παναχαικής μιλούν για ένα σπουδαίο αναπτυξιακό έργο που θα σώσει τον σύλλογο, θα προσθέσει αίγλη στην περιοχή, ενώ είναι ζήτημα χρόνου τα 4 βασικά τμήματα  ( ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει, χάντμπολ ), να φτάσουν στις υψηλότερες κατηγορίες. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα άθλησης για πάνω από 1500 μικρά παιδιά!

Ο Δήμος Πατρέων είναι υπέρ του έργου όπως και η συντριπτική πλειψηφία των δημοτικών παρατάξεων και των κομμάτων. Μάλιστα τον π. Μάιο σε συσκεψη στα γραφεία της Παναχαικής, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων, είχαν υποσχεθεί την στήριξή τους. Ωστόσο εντελώς αναίτια το θέμα "κόλλησε".

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας δεν ενέκρινε το έργο με το αιτιολογικό ότι "θα επιβαρύνει την περιοχή"! Σημειωτέον ότι η περιοχή επιβαρύνεται σήμερα από ένα γήπεδο-έκτρωμα που σε κάθε αγώνα πλημυρίζει από ι.χ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Παναχαική ζητά "να ισχύσουν οι πολεοδομικές ρυθμίσεις της περιοχής", ενώ ο συντελεστής δόμησης που θέλει είναι 0,95 όταν η περιοχή έχει 1,6.

Η περίπτωση της Παναχαικής περιγράφει γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε τραγικό τέλμα. Σ΄ολόκληρη τη χώρα πάνω από 6.000 τέτοια πρότζεκτ έχουν κολλήσει "δι ασήμαντον αφορμήν". ( Στην Πάτρα επί 20 χρόνια έχει κολλήσει και το αυτκινητοδρόμιο...). Επιτροπές, έλλειψη πολιτικής βούλησης, ιδιοτελείς νοοτροπίες, ακυρώνουν ή καθυστερούν τραγικά, σημαντικά έργα - ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες.

Τέλος όπως έγινε γνωστό την ερχόμενη Κυριακή η διοίκηση της Παναχαικής έχει καλέσει όλους τους πολιτικούς και δημοτικούς φορείς σε συνάντηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης