AΝΝΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ: Τρεις κινήσεις για να εξυγιανθεί η Υγεία

 

Η Υγεία στην Ελλάδα νοσεί αλλά ο τρόπος να εξυγιανθεί υπάρχει: Ξεχωριστή καλά οργανωμένη πρωτοβάθμια υγεία, εκτεταμένο πρόγραμμα πρόληψης ώστε να προλαμβάνονται ασθένειες και Νοσοκομεία μόνο για τους χρόνια νοσούντες. Η Άννα Μαστοράκου μιλά στην "Μ" και με σαφήνεια εξηγεί τι χρειάζεται η Υγεία στην χώρα μας αλλά και πως πρέπει να πορευτεί η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος στην επόμενη θητείας της. 

Η Άννα Μαστοράκου, έχει σπουδάσει πυρηνική ιατρική, μιλά 4 γλώσσες και έχει μια πλούσια επιστημονική δραστηριότητα με πολλές διακρίσεις και πιστοποιήσεις. Παράλληλα έχει μια εξ ίσου πλούσια συνδικαλιστική δράση, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας επί 10ετία, μέλος σε πανελλήνιους φορείς κ.α. Είναι υποψήφια για την Περιφέρεια με τον συνδυασμό Νεκτάριου Φαρμάκη.

Η συζήτηση μας υπήρξε κομψή και ουσιαστική, αφού υπήρξαν απαντήσεις σε θέματα που ταλανίζουν και την Υγεία και την περιοχή μας: 

- Που οφείλεται η συστηματική αδυναμία της χώρας να οργανώσει σωστά την Υγεία και να μην παρατηρούνται οι ίδιες αδυναμίες όπως καθυστερήσεις, συνωστισμός, αναμονές, ράντζα κ.α.

ΑΠ: Οι μνημονιακές περικοπές σε στελέχωση και χρηματοδότηση αλλά και η πανδημία άφησαν ένα οδυνηρό αποτύπωμα στο εθνικό σύστημα υγείας. Εδώ και χρόνια, υπάρχει μία μεγάλη αδυναμία της πολιτείας να χαρτογραφήσει σωστά τις ανάγκες των πολιτών, ώστε να σχεδιάσει τις απαιτούμενες πολιτικές υγείας.

- Ποιος θα ήταν ο ιδανικός σχεδιασμός ώστε η Υγεία να λειτουργεί όπως πρέπει;
ΑΠ: Το μοντέλο εξυπηρέτησης των πολιτών πρέπει να αλλάξει σύμφωνα με σύγχρονα πρότυπα. Θα πρέπει να είναι σαφώς διαχωρισμένες και οργανωμένες οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται πιο γρήγορα σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας. Επίσης η πρόληψη οφείλει να έρθει στο κέντρο βάρους της δημόσιας υγείας, ώστε να τίθενται γρήγορα οι διαγνώσεις και να αποφεύγουμε έναν κύκλο βαρύτερων, δύσκολα ρυθμιζόμενων καταστάσεων νοσηρότητας. Τα Νοσοκομεία πρέπει να ασχολούνται αποκλειστικά με χρόνιους νοσούντες που απαιτούν νοσοκομειακή φροντίδα, με καταστάσεις που θα παραπέμπονται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ή με επείγουσες / έκτακτες καταστάσεις.

- Γιατί ακόμα και στην Πάτρα με το μεγάλο Νοσοκομείο Ρίου, υπάρχουν περιστατικά όπου ο ασθενής πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα με τον χρόνο να είναι μια κρίσιμη παράμετρος για την ζωή του; 

      ΑΠ: Το Νοσοκομείο του Ρίου είναι ένα τριτοβάθμιο καλά οργανωμένο Νοσοκομείο για  μία μεγάλη γκάμα περιστατικών. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό περιστατικών που χρειάζεται  πράγματι, υποστήριξη από Νοσοκομεία της Αθήνας είτε αυτό αφορά τεχνολογική υποδομή ή επιστημονική εξειδίκευση. 

- Ποια θα πρέπει να είναι τα κίνητρα ώστε να σταματήσει η μετακίνηση γιατρών μας στο εξωτερικό; 

   ΑΠ:  Μετά το μνημόνιο και την πανδημία, οι  Έλληνες ιατροί είναι περιζήτητοι στην Ευρώπη, όπου προσφέρεται άρτια οργανωμένο επίπεδο εκπαίδευσης, καλές εργασιακές συνθήκες και διπλάσιες έως πενταπλάσιες αμοιβές. Θα πρέπει να δοθούν σοβαρά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των ιατρών μας και στις τρεις παραμέτρους.

- Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της Περιφέρειας στη νέα της θητέια;

    ΑΠ: Η Περιφέρεια Δ Ελλάδας οφείλει να εντείνει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα διαχειριστεί την επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε η Δυτική Ελλάδα του 2030 να απογειωθεί σε σχέση με το 2020. Η ΠΔΕ έχει πετύχει μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα, με το έτος 2022 να παρουσιάζεται η καλύτερη επίδοση (< 15%) και με την ΠΔΕ να κατατάσσεται πλέον στην 5η καλύτερη θέση μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, σε αντίθεση με το 2019 όπου κατατάσσονταν 12η στο σύνολο  των Περιφερειών. Εκτός αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη 5.500 έργα με 180 εκατ € πληρωμές το 2022, που ενισχύουν την οικονομία της Δυτικής Ελλάδας και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ενεργειακής αναβάθμισης και κοινωνικής στήριξης. Η κτήση του ονόματος της "Ολυμπιακής Γης" θα φέρει ένα νέο αναπτυξιακό μονοπάτι στη Δυτική Ελλάδα, η ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών, η αναβάθμιση των υποδομών, των συγκοινωνιών, των ενεργειακών πάρκων, της αυτοματοποίησης θα μας οδηγήσουν στο δρόμο του 2030, με όραμα, εμπειρία και τεχνογνωσία. 

- Με την εκλογή σας στις περιφερειακές, ποια θα είναι τα πρώτα θέματα που θα θέσετε στο Σώμα ώστε να προχωρήσει; 
ΑΠ: Τρία ζητήματα αποτελούν προσωπικές προτεραιότητες : η δημόσια υγεία και η κοινωνική στήριξη, η ψηφιακή αναβάθμιση με χρήση σύγχρονων εργαλείων και η ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή μας.