66 μεγάλες επενδύσεις (και όχι μόνο) στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας - Ο Φωκίων Ζαϊμης εξηγεί πως ενισχύεται θεαματικά η ανάπτυξη

Ο Φωκίων Ζαϊμης εκφράζει στην πράξη ένα μεγάλο μέρος της ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ που χαρακτηρίζει την σημερινή Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Με εξαιρετικές επαφές στα 4 σημεία του ορίζοντα και πραγματικό έργο που περιγράφεται από συμφωνίες και υλοποιούμενα προγράμματα, είναι το πρόσωπο που συνδυάζει τις γνώσεις με την αποτελεσματικότητα. Μια σύντομη συζήτηση μας είναι αποκαλυπτική: 

- Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Κίνα, όπου και υπογράψατε Σύμφωνο συνεργασίας της Περιφέρειας Φουτζιαν της Κίνας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Μιλήστε μας για αυτή την επιτυχημένη πολιτική πρωτοβουλία που αποτελεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας.
- Αυτή η συμφωνία βάζει ένα πλαίσιο για εμπορική, πολιτιστική, τουριστική συνεργασία αλλά και για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Είμαι ικανοποιημένος που ένας πολύμηνος κύκλος συζητήσεων και εργασιών έκλεισε μια ελπιδοφόρα συνεργασία για το μέλλον των δύο Περιφερειών. 

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Επαρχία Fujian (Φουτσιάν) έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα (40 εκ. πολίτες) και ΑΕΠ 671 δις ευρώ έναντι του ελληνικού ΑΕΠ 208 δις ευρώ, ότι οι δείκτες ανάπτυξης τρέχουν με 4,5% περίπου ετησίως, ότι έχει 89 πανεπιστημιακά ιδρύματα με πάνω από 299.700 αποφοίτους και το γεγονός ότι διαθέτει 4.230 χλμ. γραμμών τρένου υψηλής ταχύτητας και 140 σημαντικές διαδρομές containers, τότε γίνονται αντιληπτά τα οφέλη αυτής της συνεργασίας. Τα θετικά που έχει να κερδίσει η Δυτική Ελλάδα είναι πολλαπλά καθότι «ανοίγονται» νέοι δρόμοι όχι μόνο για τον επιστημονικό κλάδο, αλλά και για τον επιχειρηματικό.
- Με ποιες πολιτικές στηρίζετε την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση;

- Η στρατηγική της εμπροσθοβαρούς απορρόφησης των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, στο οποίο έχουμε πετύχει αύξηση κατά 30% στα 628 εκ ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, σημαντικό μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στην επιχειρηματικότητα, θα συμβάλει περαιτέρω στην στήριξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση και των θέσεων εργασίας. 

Να υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε απορροφητικότητα ΕΣΠΑ στο 25% και την φθάσαμε στο 75% εντός τριών ετών. Παράλληλα, να θυμίσουμε ότι διεκδικήσαμε και πετύχαμε υπερδιπλασιαμό των ετήσιων εθνικών πιστώσεων για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το 2022 το ποσοστό αυτό ήταν 92%!. Θυμίζω ότι εντείνοντας τις εργασίες μας και μειώνοντας την εσωτερική γραφειοκρατία στην ΠΔΕ καταφέραμε να πληρώσουμε από τα τρέχοντα έργα της ΠΔΕ 179 εκ ευρώ μόνον το 2022 ήτοι περίπου 600.000 ευρώ ημερησίως που ασφαλώς κατευθύνονται στην τοπική οικονομία. 

Επίσης μόνον από το ΠΕΠ της ΠΔΕ εντάχθηκαν το 2022 5.484 νέα επενδυτικά έργα (αύξηση 300% σε σχέση με το 2021) συνολικού προϋπολογισμού 84,6εκ ευρώ. Και συνολικά από το 2019 τα χρήματα αυτά πλησιάζουν τα 190 εκ ευρώ σε 7.000 επιχειρήσεις περίπου. 

Όλα αυτά τονώνουν την τοπική επιχειρηματικότητα και την κοινωνία. Παράλληλα προσπαθούμε να αναδείξουμε την ΠΔΕ ως τοπικό, περιφερειακό και διεθνή επενδυτικό προορισμό ολοκληρώνοντας μελέτη για το επενδυτικό προφίλ της περιφέρειας που κατέγραψε με αξιολογική διαδικασία 66 μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες (28 στην Αιτωλοακαρνανία, 21 στην Αχαΐα και 12 στην Ηλεία και 5 με διαπεριφερειακή διάσταση και με ωριμότητα αδειοδοτική τις οποίες προβάλουμε εντός και εκτός της χώρας με όποιο τρόπο μπορούμε (συνέδρια, εκθέσεις, B2B κλπ)

 

-Παρατηρούμε ότι για να αντιμετωπίσετε την ανεργία έχετε προχωρήσει σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία. Στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Δημιουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας». Μιλήστε μου για το σκεπτικό σας.

- Σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά αντιμετώπισης της ανεργίας διαδραματίζει ο Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, ο οποίος μέσα από μια σειρά επιστημονικών ερευνών και με στοιχεία από την Εργάνη, την ΕΛΣΤΑΤ και σε ανοιχτή σύνδεση με το Υπουργείο Εργασία και τον εθνικό μηχανισμό, καταδεικνύει τεχνοκρατικά και με στοιχεία της αγοράς το έλλειμμα σε δεξιότητες και κατ’ επέκταση προτείνει νέα στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης. 

Επιθυμούμε και ενδυναμώνουμε ανέργους και εργαζομένους με νέες δεξιότητες για να διεκδικήσουν ή διατηρήσουν αντίστοιχα θέσεις εργασίας ανταγωνιστικές και απαραίτητες για κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. 

Το έργο μας, σε κάθε περίπτωση, για τη μείωση της ανεργίας είναι σε εξέλιξη.Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανεργία στη Δ.Ε. μειώθηκε κατά 13,7 % μέσα στη τελευταία τετραετία, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στις 31.12.2022 στο 9,5 %, επίδοση που είναι η τρίτη καλύτερη στο σύνολο των 13 Περιφερειών της χώρας.

-Ποια τα αποτελέσματα στη συνεργασία σας με τις περιφέρειες της Μεσογείου; Σε ποιους τομείς επικεντρώνεστε;

- Συνεργάζομαι στενά με μια σειρά από ευρωπαϊκές περιφέρειες με άμεσα οικονομικά αποτελέσματα σε συγκεκριμένα προγράμματα και έργα προς όφελος της Περιφέρειάς μας. 

Συγκεκριμένα, έχουμε βάλει στόχο την μακροπεριφέρεια Μεσογείου μια στρατηγική που εφόσον ολοκληρωθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα θα ανοίξει και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις χώρες της Μεσογείου και κατ’ επέκταση και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 

Κάτι το οποίο συνεπάγεται περαιτέρω οικονομικά οφέλη και νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η καινοτομία, το περιβάλλον ή η κλιματική αλλαγή, μέσω της εφαρμογής της προσέγγισης από τη βάση προς την κορυφή και με τη συμμετοχή εθνικών, περιφερειακών και τοπικών φορέων.