Χρηματοδότηση για τα απορρίμματα διεκδικεί ο δήμος Πύργου

Την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου του, ζητά με επιστολή του, προς του Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής , Εσωτερικών, Οικονομικών, Τουρισμού, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, ο Δήμαρχος Πύργου.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές του νομού, στον Γ.Γ. Αποκ. Διοίκ .Πελοπ. Δυτ. Ελλ. & Ιονίου, στον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας και στο Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, αναλύθηκαν  όλες οι παράμετροι του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίστηκε η επιδείνωσή του μετά και τις χθεσινές και σημερινές έντονες βροχοπτώσεις, και ζητήθηκε η έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου. 

Αναλυτικά η επιστολή, είναι: 

"Κύριε/Κυρία Υπουργέ, 

Την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου Πύργου. Τα τελευταία δύο χρόνια ο Δήμος μας, εννέα φορές έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, από την έλλειψη νόμιμου χώρου διάθεσης απορριμμάτων.

Ως νέα Δημοτική Αρχή σε ένα μήνα καταφέραμε να βρούμε χώρο και να υποβάλουμε σχετική μελέτη στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες  και η οικονομική αδυναμία του Δήμου (τον τελευταίο χρόνο η διαχείριση των απορριμμάτων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή εξασφαλιζόταν με προκαταβολές από τους ΚΑΠ του Δήμου) έχουν συσσωρεύσει στο Δήμο  (Πύργος και 47 Τοπικές Κοινότητες) περί τους 1.000 τόνους αστικά απορρίμματα.

Η Υγειονομική Υπηρεσία με έγγραφό της είχε ενημερώσει αρμοδίως περί του τεράστιου κινδύνου για την δημόσια υγεία, οι χθεσινές και σημερινές έντονες βροχοπτώσεις επιδείνωσαν το πρόβλημα. Παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκοι απορριμμάτων σε δρόμους και προαύλια σχολείων, έφραξαν φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων, και σημειώθηκαν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.

Επειδή η αδειοδότηση του χώρου για τον οποίο έχει ήδη κατατεθεί μελέτη, όπως σας προαναφέραμε, καθυστερεί, επειδή η προετοιμασία των υπό αδειοδότηση χώρων με τα απαραίτητα έργα υποδομής (περιφράξεις, χωματουργικά, πυροπροστασία) και η προμήθεια του εξοπλισμού της εγκατάστασης θα απαιτήσουν χρονικό διάστημα περίπου 3 μηνών, επειδή στην Τοπική Κοινότητα Κατακόλου του Δήμου Πύργου καταφθάνουν και αυτή την περίοδο, χιλιάδες επισκέπτες, και η εικόνα των σωρευμένων απορριμμάτων μεταφέρεται σε ολόκληρο το κόσμο  (για το έτος 2014 οι επισκέπτες με κρουαζιερόπλοια αναμένεται να ξεπεράσουν το 1.000.000), επειδή η οικονομική κατάσταση του Δήμου, λόγω του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων μέχρι σήμερα, έχει εξαντλήσει τις οικονομικές δυνατότητές του, καθώς λόγω των προκαταβολών από τις ΚΑΠ ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στις ελάχιστες ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες, για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε την έκτακτη χρηματοδότησή μας."