Χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να ξεκινήσουν τα έργα στην Ιονία Οδό

Νομικό και οικονομικό έλεγχο σε 4 κοινοπραξίες (Ιόνια Οδός, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός και Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου) που κατασκευάζουν μεγάλους οδικούς άξονες με συμβάσεις παραχωρήσεις πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Στόχος είναι να προσφερθούν στους παραχωρησιούχους χαμηλότοκα δάνεια ώστε να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα, τα οποία έχουν παγώσει εδώ και πολλούς μήνες καθώς οι 43 τράπεζες που τα χρηματοδοτούν έχουν διακόψει το δανεισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από την Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ράιχενμπαχ) και από την Ελληνική κυβέρνηση, θα δεσμευθεί ποσό ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ το οποίο και θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση προκειμένου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να προχωρήσει στο δανεισμό των παραχωρησιούχων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες για τη σύσταση μηχανισμού μοιράσματος ρίσκου (risk sharing mechanism) για μεγάλα έργα. Ο μηχανισμός αυτός θα ασχοληθεί και με τους αυτοκινητοδρόμους που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης