Φωκίων Ζαΐμης: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θεωρεί και τον Πολιτισμό ευκαιρία ανάπτυξης

Το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει στην οικονομία κάθε Περιφέρειας η δημιουργική βιομηχανία που τη θεωρεί μέλημα της και έμπρακτα προσπαθεί να την ενισχύσει είναι μεγάλο.

Η Δημιουργική Βιομηχανία συμπεριλαμβάνει μια σειρά από επαγγέλματα από όλα τα επαγγέλματα γύρω από τον πολιτισμό και τις παραστατικές τέχνες, την οπτικοακουστική βιομηχανία, την δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων , τον σχεδιασμό και γενικά οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα άτομο με βάση την γνώση και τις δεξιότητές του.

Η Δημιουργική Βιομηχανία περιλαμβάνει στην ουσία μία τεράστια γκάμα αγαθών και υπηρεσιών που βασίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και για να υλοποιηθεί απαιτείται η συνεργασία του επιχειρείν με τον πολιτισμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ψηλά στις προτεραιότητές μια σειρά έργων όπως είναι το SPARC, αλλά και  άλλα, για παράδειγμα το Πολιτιστικό και Δημιουργικό Περιφερειακό Οικοσύστημα (Cultural and CreativeRegionalEcosystem - CCRE-S3) για τη δημιουργία Πολιτιστικού και Δημιουργικού Περιφερειακού Οικοσυστήματος στην πλατφόρμα της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος για το έργο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωκίων Ζαΐμης η περιοχή της ΠΔΕ είναι πλούσια σε φωτεινά παραδείγματα δημιουργικής βιομηχανίας και απαιτείται συντονισμός και στήριξη του κλάδου.

Γι αυτό άλλωστε παλεύουμε τους τελευταίους μήνες για την υλοποίηση σημαντικών έργων και μεταξύ αυτών για τη σύσταση ενός Φορέα δημιουργικών και παραστατικών τεχνών στην Π.Δ.Ε. για δύο λόγους: 

Πρώτον, για να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε τη δράση ταλαντούχων καλλιτεχνών και δημιουργών και να συνδράμουμε την προσπάθειά τους μέσα από την υλοποίηση δικών τους παραγωγών που θα προβληθούν σε Ελλάδα και Εξωτερικό. 

Δεύτερον, να φιλοξενήσουμε στους υπέροχους χώρους της Περιφέρειας μας αντίστοιχες παραγωγές του εξωτερικού. Έτσι, ενισχύουμε τη δημιουργική βιομηχανία της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα προβάλλουμε και τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει προ μηνών και τη στήριξη του υφυπουργού σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

 Την αναγκαιότητα να ξαναμπεί στο επίκεντρο της πολιτιστικής δημιουργίας η Πάτρα εξέφρασε, επίσης, ο κ. Ζαΐμης τονίζοντας ότι η επιχειρηματικότητα έχει μόνο να κερδίσει, εφόσον θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα μέσα από τις ποιοτικές παραγωγές και την προβολή της Δυτικής Ελλάδας.

«Η πρωτοβουλία ''neweuropeanbauhaus'' της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής VonDerLeyen είναι μια εξαιρετική ευκαιρία την οποία παρακολουθούμε εξ αρχής και στην οποία στοχεύουμε ως υποστηρικτή τόσο πολιτικά όσο και χρηματοδοτικά.

Το θέμα είναι ότι μιλάμε, πλέον, για συντονισμένες προσπάθειες με σαφή σχεδιασμό εκ μέρους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα. Γενικά πιστεύω ότι η δημιουργία θα έπρεπε  να επιβραβεύεται, και να θεωρείται κοινωνικά ως ένας τομέας που μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του ατόμου», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.