Το τρένο μέσα στο 2021 θα φτάσει στον Ψαθόπυργο

Δυο μεγάλα έργα εθνικής σημασίας που γίνονται στη ΝΔ Ελλάδα θα εχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Πρώτο και καλύτερο το σιδηροδρομικό έργο της ΕΡΓΟΣΕ που θα φέρει το τρένο μέχρι τον Ψαθόπυργο.

Το κατασκευάζει το σχήμα ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Είναι σήμερα ένα από τα 10 μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα της χώρας.

Αφορά την προετοιμασία της γραμμής (απαλλοτριώσεις, χωματουργικά, όλα τα μεγάλα τεχνικά έργα, παράπλευρο οδικό δίκτυο, κατασκευή άνω και κάτω διαβάσεων κ.α. Το μήκος του έργου είναι 21,5 χλμ (ΧΘ 91,550-ΧΘ113,00) και συμπεριλαμβάνει το μεγάλο τεχνικό έργο της σήραγγας Παναγοπούλας που έχει μήκος 4,5χλμ (ο κάθε ένας από τους δύο κλάδους).

Με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορεί να ξεκινήσει η εργολαβία ολοκλήρωσης της γραμμής από το Αίγιο μέχρι το Ρίο που θα περιλαμβάνει τις γραμμές, τους σταθμούς, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση κ.α.

Μονάδα Απορριμμάτων Ηλείας

Πρόκειται για έργο-ΣΔΙΤ το οποίο φέρνει τον σύγχρονο τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ηλεία και κατ`επέκταση στη Δυτική Ελλάδα. Κατασκευάζεται από το σχήμα ΑΒΑΞ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Πρόκειται για ένα μεγάλο περιβαλλοντικό έργο που πλέον μπαίνει σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των υποδομών. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (MEA) όπου θα εφαρμοστεί μηχανική ανακύκλωση για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και αναερόβια κομποστοποίηση του υπολειπόμενου κλάσματος υπολογίζεται στους 80.000 τόνους και καλύπτει στο συνολό του το νομό Ηλείας.

Η έναρξη της κανονικής λειτουργίας της μονάδας τοποθετείται εντός του έτους και θα βοηθήσει στη μείωση της πίεσης που δέχεται η χώρα για τον εκμοντερνισμό της διαχείρισης απορριμμάτων.