Τουρισμός σε Πάτρα και Αχαία: Δεν ξέρει κανείς ότι υπάρχουμε - Η Περιφέρεια ξοδεύει για να έρχονται... λιγότεροι τουρίστες

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδς πετά κάθε χρόνο εκατομμύρια για να φέρει υποτίθεται τουρίστες στην Πάτρα και στους τρεις νομούς και κατάφέρνει το αντίθετο! Είμαστε η μόνη περιοχή με μείωση κίνησης! -  Μηδενική πολιτική εξωστρεφειας - Κανένα σχέδιο από Περιφέρεια και το εικονικό Επιμελητήριο Αχαίας φυσικά 

Ο αντιπρόεδρος των ξενοδόχων Αχαίας κ. Κανελλής μιλώντας για τις τουριστικές επιδόσεις στην Αχαία ήταν σαφής: α) Η Αχαία είναι η ΜΟΝΗ περιοχή της χώρας που έχει μείωση προσέλευσης τουριστών και χρήματος ενώ σε όλη την χώρα υπάρχει αύξηση και β) Κύρια αιτία είναι η ανυπαρξία σχεδίου για την ένταξη της περιοχής μας στο τουριστικό περιβάλλον εγχώριο και διεθνές.

Δεν πρέπει να απολογηθεί η Περιφέρεια (αλλά και το Επιμελητηριο) με βάση τους αριθμούς; Πόσα έδωσαν που τα έδωσαν (ποσά) και πόσοι... δεν ήρθαν (αριθμοί). Όταν σε όλη την Ελλάδα με χειρότερα πλεονεκτήματα υπάρχει άνοδος.

Η καταγραφή αυτής της σοβαρής αρνητικής πραγματικότητας δεν είναι σημερινή. Την γνωρίζουν όλοι. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε και πρόταση στο Επιμελητήριο ως μοναδικό μέσον ανάκαμψης η ίδρυση ενός ΥΠΕΡΦΟΡΕΑ στον οποίο να συμμετέχουν όλοι οι φορείς του τόπου (Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο, Ξενοδόχοι, Εμπορικός Σύλλογος, ταξιτζήδες κ.ο.κ.) με προφανή σκοπό την έξοδο της Πάτρας και της Αχαίας παντού στην τουριστική αγορά.

Μάλιστα τότε είχε εκδοθεί ένα πολυσέλιδο έντυπο που περιέγραφε τα σπουδαία πλεονεκτήματα που έχουμε και τα οποία υπερέχουν συντριπτικά έναντι άλλων προορισμών που τουριστικά ευημερούν (Καλαμάτα, Ιωάννινα, Τρίκαλα ακόμη και Θεσσαλονίκη).

Δεν το έπραξαν γιατί δεν θα μοίραζαν αυτοί τα κονδύλια; Σκεφτείτε το.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε γιατί η Πάτρα ειναι μοναδικός σπουδαίος τουριστικός προορισμός:

Αποστολική Πόλη. Μόνο σε δυο πόλεις θανατώθηκαν απόστολοι Ρώμη (Πέτρος) και Πάτρα (Ανδρέας). Η φοβερής έκτασης αυτή πραγματικότητα για την πόλη δεν έχει ποτέ αξιοποιηθεί. Ακόμα και αισθητικά ο Άγιος Ανδρέας δεν έχει πεζοδρομήσεις, ΙΧ είναι γύρω του ενώ μένει χορταριασμένο οικόπεδο η γωνία Παπαφλέσσα - Ακτή Δυμαίων. Προσθέστε και τα ιστορικά Μοναστήρια της περιοχής.

- Καρναβάλι. Καμία απολύτως εξωστρέφεια. Η Ξάνθη που είναι μια φτηνή απόμίμηση μας, διαφημίζεται καλύτερα. Εδώ να κάνουμε μεταξύ μας τις παρελάσεις να τελειώνουμε.

Συνεδριακός τουρισμός. Ποια πόλη έχει τρία Πανεπιστήμια όπως εμείς; Κι όμως δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την προσέλκυση μεγάλων ονομάτων ανά κλάδο και αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα δυνάμωναν την φήμη της πόλης μας.

Αθλητικός τουρισμός. Η Αχαία έχει όλες τις προβλεπόμενες υποδομές (γήπεδα, ομάδες για φιλικά, νοσοκομεία, λιμάνι, οδικούς άξονες, αεροδρόμιο) αλλά δεν καλούμε καμία ομάδα να μας επιλέξει.

Στρατηγική θέση. Η Πάτρα μπορεί να είναι το ορμητήριο για Αρχαία Ολυμπία, Δελφούς, Παρθενώνα, νησιά, έξοχες παραλίες, θάλασσα και βουνό με Χιονοδρομικό και τόσα άλλα. Από την Πάτρα και την Αχαία μπορείς να είσαι σε 2 ώρες παντού.

Ο κατάλογος των πλεονεκτημάτων μας είναι μακρύς. Περιλαμβάνει αρχαιότητες, δυναμική αγορά, εξαιρετική νυκτερινή ζωή, όλα όσα θέλει να έχει ως βάση ένας τουρίστας για διαμονή και κοντινές αποδράσεις. Ποιο είναι το πρόβλημα; Όλα αυτά δεν τα ξέρει κανείς και κυρίως δεν ασχολείται κανείς να τα κάνει γνωστά.

Η αδιαφορία για την προώθηση της τουριστικής Πάτρας των υψηλών δυνατοτήτων της είναι ένα διαρκές έλλειμμα που το χρεώνονται όσοι διοικούν τον τόπο και δεν συνεργάζονται ποτέ μεταξύ τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο με μια νέα διοίκηση φυσικά θα πρέπει να κινητοποιηθούν. Η αδράνεια δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Όσο για την Περιφέρεια να απολογηθεί: Που ξόδεψε, πόσα ξόδεψε, τι απέφερε. Υπάρχουν όλα στην Διαύγεια και θα δημοσιευτούν να ξερουν.