Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας αποκτά η Περιφέρεια Δ.Ε
Άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας της Δυτικής Ελλάδας, μετά τη θεσμοθέτησή του με Νόμο, ένα όργανο το οποίο ήδη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε συστήσει με δική της πρωτοβουλία από τις πρώτες ημέρες θητείας της Περιφερειακής Αρχής, το 2010.
Στο πλαίσιο αυτό με την έναρξη της διαδικασίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας συναντήθηκε με την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, την διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Άλκηστις Σταθοπούλου, ενώ συμμετείχε και η Εκτελεστική Γραμματέας της Π.Δ.Ε. Διονυσία Μαράτου.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της διαδικασίας και συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
«Η θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Περιφέρειάς μας, καθώς η αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργείται μέσα από την έρευνα και την καινοτομία συμβάλλει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και στη διαμόρφωση συνθηκών και προοπτικών επιτυχούς συμμετοχής οργανισμών και φορέων της Περιφέρειάς μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας τονίζοντας πως «η ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας περιλαμβάνεται στους στρατηγικούς μας στόχους ως Περιφερειακή Αρχή από την πρώτη μας κιόλας θητεία, αφού μπορεί να αποτελέσει διέξοδο από την οικονομική κρίση και να συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους μας».
Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Η έναρξη των διαδικασιών για τη δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου στην Περιφέρειά μας, ισχυροποιεί την Δυτική Ελλάδα ως έναν από τους πλέον δυναμικούς πόλους έρευνας και καινοτομίας, σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Διαδικασία συγκρότησης
Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) είναι ένα συμβουλευτικό όργανο για την υποστήριξη της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ και για την υλοποίηση της ΕΣΕΤΑΚ και του Σχεδίου Δράσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Αποτελείται από επτά (7) μέλη και πιο συγκεκριμένα:
1. Τρία (3), τα οποία είναι καθηγητές ή ερευνητές, εκπρόσωποι δημόσιων ερευνητικών οργανισμών της οικείας Περιφέρειας με αναγνωρισμένο κύρος και μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική πείρα στο δημόσιο ή/και στον ιδιωτικό τομέα, σε θέματα ΕΤΑΚ.
2. Τα υπόλοιπα μέλη (4) προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς και τον επιχειρηματικό χώρο και, κατά προτίμηση, είναι κάτοχοι, αθροιστικά, διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών και εμπειρίας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ερευνητικών/αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η θητεία των μελών του (ΠΣΕΚ) είναι τετραετής και μπορεί να ανανεώνεται μία μόνο φορά με την ακόλουθη διαδικασία, με την οποία επιλέχθηκαν αρχικά.
Αρχικά συγκροτείται τριμελής Επιτροπή, τα μέλη της οποίας επιλέγονται από τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και θα είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος επιστήμονας, ασχολούμενο με την έρευνα, καθηγητή ΑΕΙ, ένας ελληνικής ιθαγένειας ερευνητή Α’ Βαθμίδας της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και ένας εκπρόσωπο της επιχειρηματικής κοινότητας της Περιφέρειας . Τα μέλη της επιτροπής δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των επιλέξιμων υποψηφίων.
Θα ακολουθήσει η προκήρυξη ανοιχτής πρόσκλησης υποβολής υποψηφιοτήτων από την τριμελή Επιτροπή, η οποία θα δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και δικτυακό τόπο της Περιφέρειας και της ΓΓΕΤ, έπειτα θα γίνει η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων από την τριμελή Επιτροπή, θα συνταχθεί ο κατάλογος υποψηφίων, περιλαμβάνοντας σε αυτόν διπλάσιο αριθμό του συνόλου των μελών του ΠΣΚ και κατά προτίμηση υποψηφίους που προέρχονται από τον εθνικό κατάλογο κριτών και αυτός θα υποβληθεί στον Περιφερειάρχη.
Τέλος, θα γίνει ο διορισμός των μελών του ΠΣΕΚ από τον κατάλογο υποψηφίων από τον Περιφερειάρχη. Μετά το διορισμό των μελών του ΠΣΚ, θα συγκροτηθεί σε Σώμα και θα γίνει η εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα με τον αναπληρωτή του.