Στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, η Περιφέρεια Δ.Ε
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τηςΔιαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), που διεξήχθη στη Μασσαλία 10-11 Δεκεμβρίου 2014, συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Κώστας Καρπέτας.
Το ανώτατο πολιτικό όργανο της Διαμεσογειακής Επιτροπής στη δεύτερη εξαμηνιαία του σύσκεψη για το 2014 συνέχισε να εργάζεται στην επιλογή του για τη βελτίωση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου μέσω του μοντέλου των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και των Θαλάσσιων Στρατηγικών, όπως είχε αποφασιστεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του στην Πάτρα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13-14 Μάρτιου 2014 είχε φιλοξενηθεί η πρώτη για το έτος 2014 συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μαζί με το θεματικό συνέδριο της CPMR«Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική με στόχο τις επενδύσεις στις περιφέρειες της Μεσογείου, στη βάση της στρατηγικής της “Γαλάζιας Ανάπτυξης”».
«Η μακροπεριφερειακή προσέγγιση και η προσέγγιση για τις θαλάσσιες λεκάνες που η Ε.Ε. δοκιμάζει τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της Βαλτικής και του Δούναβη, και πιο πρόσφατα στις περιοχές της Αδριατικής–Ιονίου και των Άλπεων είναι μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Μπορούμε, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και από τις χώρες και τα εδάφη των ακτών της Μεσογείου που ανήκουν στην ΕΕ και εφαρμόζονται τέτοιες μακροπεριφερειακές στρατηγικές και θαλάσσιες στρατηγικές, να δημιουργήσουμε μια Μεσογειακή Στρατηγική, που αρχικά θα περιλαμβάνει τα κράτη αυτά, αλλά θα έχει από την αρχή την πόρτα ανοιχτή για να συμμετάσχουν σταδιακά και τα μεσογειακά κράτη εκτός ΕΕ» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Καρπέτας, ενώ ο Περιφερειάρχης Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Μισέλ Βοζέλ, τόνισε ότι η πρόσφατη μακροπεριφερειακή στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR), στην οποία η Περιφέρειά Δυτικής Ελλάδας είχε εξαρχής σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία της, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό.
Στο επίκεντρο του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής βρέθηκαν επίσης το θέμα των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο – αφού οι δημογραφικές εξελίξεις, οι οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών, οι συγκρούσεις, οι καταστάσεις πολιτικής αστάθειας και ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και την Υποσαχαρική Αφρική, δικαιολογούν την πολύ ισχυρή ανθρώπινη κινητικότητα ανάμεσα στις δύο ακτές της Μεσογείου – καθώς η Κλιματική Αλλαγή, αφού η Μεσόγειος αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στον πλανήτη.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες συγκεντρώνουν ένα ευρύ σύνολο ορθών πρακτικών και στους δύο αυτούς τομείς. Απαιτείται ισχυρή βούληση και συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων» ανέφερε ο κ. Καρπέτας και συμπλήρωσε «η Διαμεσογειακή Επιτροπή θα δημιουργήσει ειδικές Ομάδα Εργασίας για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών των Περιφερειών και των πολιτικών τους οραμάτων, για τη σύλληψη κοινών δράσεων στα δύο αυτά κύρια θέματα. Είναι σημαντικό να διευρύνουμε τη διάχυση και τη σύγκριση μεταξύ των Περιφερειών σε ολόκληρη την ευρωμεσογειακή ζώνη.»