Στον «αέρα» η Αναπτυξιακή του Επιμελητηρίου Αχαϊας - Παίρνει αποφάσεις... παράνομα;
Σε… θρίλερ εξελίσσεται η πορεία της Αναπτυξιακής του Επιμελητηρίου Αχαΐας αφού η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου το βράδυ της Τρίτης απόντος του προέδρου Πλάτωνα Μαρλαφέκα, άνοιξε σοβαρά ζητήματα με ερωτηματικό πλέον τι θα ξημερώσει για την Εταιρία αλλά και το τι πραγματικά συμβαίνει στα …άδυτα του Επιμελητηρίου.
Το βάρος σήκωσαν από τη μειοψηφία ο επικεφαλής της παράταξης ΔΕΚΑ Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος κι ο Αντώνης Κουνάβης της παράταξης Κρίκη και τα όσα αποκάλυψαν δημιουργούν όχι μόνο αίσθηση αλλά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε σοβαρό ζήτημα νομιμότητας της λειτουργίας της Αναπτυξιακής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε δηκτικά ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, η Αναπτυξιακή έχει διαχειριστεί κονδύλια που αγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ τα τελευταία χρόνια και η λειτουργία της πλέον βρίσκεται στον «αέρα» τόσο ως προς τη νομιμότητα εκλογής του νέου διοικητικού συμβουλίου, όσο κι ως προς την μη νόμιμη σύνθεσή του αλλά και στη μη εναρμόνιση του καταστατικού με τη καινούργια επιμελητηριακή νομοθεσία, θέτοντας σε αμφιβολία πλέον τη σημερινή της μορφή και τη λειτουργία της.
Σε σκληρή γλώσσα ο Αντώνης Κουνάβης άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της διοίκησης Μαρλαφέκα θέτοντας ζητήματα που προκύπτουν από το καταστατικό της εταιρίας για τη νομιμότητα αποφάσεων και με τα όσα πλέον αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση, είναι πολλά τα ερωτηματικά για το τι μπορεί πλέον να ακολουθήσει για την εταιρία που έχει επενδύσει τα μέγιστα η διοίκηση Μαρλαφέκα κι αποτελεί την προμετωπίδα της πολιτικής του για την οποία πλέον ανοίγουν σοβαρά ζητήματα.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο γραμματέας της Διοικούσας Παναγιώτης Τσούμπελης, ο οποίος υπερασπίστηκε τη νομιμότητα των ενεργειών της διοίκησης, παραδεχόμενος ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης μετά τις διερευνητικές ερωτήσεις του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου ότι έχουν αποσταλεί στην Τράπεζα Πειραιώς -όπου τηρείται ο ειδικός λογαριασμός της Εταιρίας- «νομιμοποιητικά» έγγραφα για να έχουν το δικαίωμα διακίνησης χρημάτων, με τον επικεφαλής του ΔΕΚΑ να σχολιάζει ότι «δεν είναι δυνατό να έχει προσκομιστεί πρακτικό εκλογής αφού ουδέποτε κλήθηκε νόμιμα η Συνέλευση των Μετόχων της Αναπτυξιακής που είναι και η μόνη αρμόδια για να εκλέξει το διοικητικό συμβούλιο».
Από την πλευρά του ο Αντώνης Κουνάβης επέμεινε στη μη νομιμότητα όλων των αποφάσεων και φαίνεται πλέον ότι στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου δημιουργείται ένα ισχυρό «μέτωπο», ενώ η όλη συζήτηση προκάλεσε σοβαρή αμηχανία ακόμα και σε συμβούλους της παράταξης Μαρλαφέκα.
Της συνεδρίασης προήδρευσε ο αντιπρόεδρος Άρης Τηλιγάδας λόγω απουσίας Μαρλαφέκα στο εξωτερικό που σχολιάστηκε από την μειοψηφία δυσμενώς γιατί επελέγη από το πρόεδρο να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως της Αναπτυξιακής εν απουσία του… Αρκετή ένταση δημιουργήθηκε και με τον οικονομικό επόπτη (που είναι και ταμίας της Αναπτυξιακής) Παναγιώτη Τζούδα για τη νομιμότητα ή όχι πληρωμής δαπανών στη παρούσα φάση, από τη στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η νομιμότητα του Δ.Σ. της Εταιρίας.
Ιδιαίτερη διάσταση έδωσε ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και στο άρθρο 96 παρ.9, όπου ρητά η νέα επιμελητηριακή νομοθεσία προβλέπει πως για τις εταιρίες αστικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως η Αναπτυξιακή, που δεν υπόκεινται στις αυστηρές διατάξεις ελέγχου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, όφειλαν με ευθύνη της διοικούσας επιτροπής να εναρμονίσουν ως πρώτο βήμα μετά την εκλογή της νέας διοίκησης, το καταστατικό της εταιρίας ώστε να είναι σύμφωνο με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία.
Σημείο τριβής που ανεδείχθη ήταν μεταξύ άλλων η αυθαίρετη ερμηνεία πως το επταμελές Δ.Σ. της Αναπτυξιακής απαρτίζεται αποκλειστικά από τα επτά μέλη της διοικούσας χωρίς να τηρηθεί η διάταξη του καταστατικού που προβλέπει την εκπροσώπηση της μειοψηφίας στο Δ.Σ. από τις δύο κατά σειρά εκλογής παρατάξεις που κατοχύρωνε συμμετοχή στο Δ.Σ. των παρατάξεων Κρίκη και Τριανταφυλλόπουλου.
Ειδικότερα, με το νέο νόμο η διοικούσα επιτροπή από πενταμελής έγινε επταμελής κι ενώ στο καταστατικό της Αναπτυξιακής προβλεπόταν ότι υπάρχει επταμελές Δ.Σ. αποτελούμενο από τα πέντε μέλη της διοικούσας συν δύο της μειοψηφίας, τώρα η διοίκηση του Επιμελητηρίου χωρίς να φέρει το θέμα εκλογής Δ.Σ. στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, προχώρησε σε διορισμό στην ουσία διοίκησης, «ερμηνεύοντας» το καταστατικό με τη συμμετοχή μόνο των επτά μελών της διοικούσας, διαπράττοντας σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν Τριανταφυλλόπουλος –Κουνάβης σοβαρότατο ατόπημα ως προς τη νομιμότητα πλέον λειτουργίας της Επιχείρησης.
Προφανώς η υπόθεση θα έχει πολύ σοβαρές εξελίξεις.