Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες για το κύμα κακοκαιρίας σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ηλεία πλημμύρες

Εξήντα πέντε ασθενείς έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Πύργου, που εκκενώθηκε χθες, και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος.

Ο γγ ανέφερε ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει σημαντικά από το νοσοκομείο και την πόλη του Πύργου, ενώ όλη η γύρω περιοχή ''είναι μια απέραντη λίμνη''. Πρόσθεσε ότι έχει καταστραφεί το σύνολο των μηχανημάτων και των εργαστηρίων του νοσοκομείου που βρίσκονταν στο ισόγειο και τα υπόγεια του κτιρίου, ενώ συνεργεία από την εταιρεία που κατασκεύασε το νοσοκομείο Πύργου και μηχανικοί της ΔΕΠΑΝΟΜ, βρίσκονται στο νοσοκομείο αυτή την ώρα.

Ο κ. Αποστολόπουλος επισήμανε ότι όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή τόσο στην Ηλεία, όσο και στη Μεσσηνία, όπου αναμένεται τις επόμενες ώρες να εκδηλωθεί νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

Μεγάλες οι ζημιές σε σπίτια αλλά και στην αγροτική παραγωγή

Στις νέες εργατικές κατοικίες του Πύργου υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις πλημμύρες στον Πύργο, ενώ ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης επισκέπτεται το νοσοκομείο, το οποίο εκκενώθηκε χθες λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο υπόγειο, από την εισροή υδάτων.

Ειδικότερα όσον αφορά στις ζημιές στα διαμερίσματα των εργατικών κατοικιών, έχουν καταστραφεί από τα νερά οικιακοί εξοπλισμοί και προσωπικά είδη των ενοίκων, ενώ σε πολλά σπίτια υπάρχουν ακόμα ποσότητες λάσπης. Επίσης, έχουν υποστεί ζημιές και αυτοκίνητα, τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από τις εργατικές κατοικίες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον καταυλισμό των Ρομά στη οδό Αλφειού, ενώ λόγω των νερών και της λάσπης είναι δύσκολη η προσέγγιση στα καταλύματα, τα οποία έχουν υποστεί ζημίες.

Ακόμη υπάρχουν ζημιές σε υπόγεια και ισόγεια κτίρια μέσα στην πόλη του Πύργου, ενώ αρκετές επιχειρήσεις μένουν σήμερα κλειστές, αφού λόγω των πλημμυρών ήταν αδύνατη η λειτουργία τους.

Σχετικά με τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή, εκτός από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, προβλήματα υπάρχουν και στις υποδομές των θερμοκηπίων, λόγω των ισχυρών ανέμων και της χαλαζόπτωσης. Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε και το ζωικό κεφάλαιο, αφού λόγω των πλημμύρων άγνωστος μέχρι ακόμα αριθμός ζώων πνίγηκε.

Σήμερα δεν λειτούργησαν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του Πύργου, καθώς και δύο λύκεια.

Από την πλευρά του, ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών τηλεφωνική γραμμή όπου μπορούν να απευθύνονται, είτε για παροχή βοήθειας είτε για αιτήματα που αφορούν στη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών.

Επίσης ο δήμος όρισε στελέχη του στις κοινές επιτροπές που συγκροτούνται με την περιφερειακή ενότητα Ηλείας, οι οποίες θα καταγράψουν τις ζημιές.