Πώς ο Σκορπιός γίνεται ένα νησί για βαθύπλουτους - Κόστος παραμονής 1 εκατ. ευρώ την εβδομάδα

Το 2013, έγινε η μεταβίβαση του νησιού στον Ρώσο μεγιστάνα, που διαθέτει περιουσία της τάξεως των 5,5 δισ. ευρώ και αποτελεί τον 224ο πλουσιότερο άνθρωπο της λίστας Forbes, η κινητικότητα στον Σκορπιό παγιώθηκε.

Τα σχέδια του Ριμπολόβλεφ είναι να μετατρέψει, μέσω επένδυσης 165 εκατ. ευρώ, τον Σκορπιό σε προορισμό για το διεθνές τζετ σετ και για άτομα υψηλότατης καθαρής θέσης. 

Τα σχέδια της οικογένειας Ριμπολόβλεφ περιλαμβάνουν τη μετατροπή του Σκορπιού σε ένα «έξυπνο» νησί –θα εγκατασταθεί δίκτυο οπτικών ινών–, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών τέλη του 2023, ώστε το νησί να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους πρώτους ενοίκους τη θερινή περίοδο του 2024.

Τα μέλη της οικογένειας Ριμπολόβλεφ θα διαμένουν στον Σκορπιό κάποιες ημέρες, ενώ το νησί θα εκμισθώνεται κατά το υπόλοιπο διάστημα. Θα προβλέπεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελάχιστο ενοίκιο της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ για διαμονή διάρκειας μιας εβδομάδας, με δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 50 ατόμων.

Η ανάπλαση του νησιού θα διαιρεθεί σε εννέα ενότητες, ενώ οι κατοικίες που θα αναπτυχθούν, θα είναι υπόσκαφες με στόχο να εναρμονίζονται πλήρως με το περιβάλλον, να διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα και η απεριόριστη θέα μέχρι το Μεγανήσι και το σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδών νήσων.

Τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή μιας προεδρικής σουίτας (master suite) όπου θα διαμένει η οικογένεια Ριμπολόβλεφ όταν επισκέπτεται το νησί, περίπου δέκα μεγάλων και μεσαίων βιλών και του γνωστού ως σπίτι του λόφου (Hill House).

Το νησί, θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει κλειστές συνεδριακές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών. με χωρητικότητα έως 100 ατόμων, δεδομένου ότι πρόκειται για μία συμπληρωματική δραστηριότητα – τμήμα της ανάπτυξης ήπιων χρήσεων στο νησί.

Στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5X5 του κέντρου πολλαπλών χρήσεων θα μπορούν να πραγματοποιούνται μικρής κλίμακας αθλητικές δραστηριότητες, ενώ στο νησί θα κατασκευαστεί αμφιθέατρο, ώστε να είναι δυνατή η φιλοξενία συναυλιών, που θα εντάσσονται σε ιδιωτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις.

Προβλέπεται ακόμη η αναβάθμιση της μαρίνας «Χριστίνα», ώστε να είναι δυνατός ο ελλιμενισμός μεγάλου μεγέθους σκαφών.

Στον νέο Σκορπιό, που θα διαθέτει προδιαγραφές βιοκλιματικού σχεδιασμού, θα αναπτυχθούν εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, μονάδες αφαλάτωσης, χώροι στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων και τοπικά δίκτυα άρδευσης με επεξεργασμένα υγρά απόβλητα.

Προβλέπεται ακόμη η ηλεκτρική διασύνδεση (μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου) μεταξύ της Λευκάδας και του Σκορπιού, η κατασκευή συστήματος διανομής ισχύος σε μέση τάση και δικτύων χαμηλής τάσης, η δημιουργία σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας κοντά στο ελικοδρόμιο και η δημιουργία δικτύου οπτικών ινών τοποθετημένου κατά μήκος του οδικού δικτύου, όπου θα στηριχθούν οι έξυπνες εφαρμογές που θα διαθέτει το νησί.

Συνολικά προβλέπεται μέγιστη δόμηση 21.547 τ.μ., από τα οποία περίπου 4.000 τ.μ. αφορούν τα προς ανακαίνιση υφιστάμενα κτίσματα και 17.552 τ.μ. τα νέα κτίσματα.

Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Σκορπιού έχει επιμεληθεί το νορβηγικό γραφείο Snøhetta, το οποίο έχει υλοποιήσει σειρά έργων, όπως είναι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο της Ευρώπης και η νέα έδρα γραφείων της εφημερίδας Le Monde στο Παρίσι. Τέλος να πούμε ότι το προβελπόμενο κόστος στον Σκορπιό θα είναι 1 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.