Πιλοτικό έργο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στον Δήμο Ηλιδας

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, για την υλοποίηση περιβαλλοντικού πιλοτικού έργου στην Ηλεία, προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νικόλαο Παπαθεοδώρου.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο πρόγραμμα LIFE-IP AdaptInGR-LIFE17 IPC/GR/000006, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτού έχει εγκριθεί η υλοποίηση πιλοτικής δράσης στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Ηλιδας στον τομέα τρωτότητας «Δασικές πυρκαγιές σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία (Οικοσυστήματα και Βιοποικιλότητα, Δασοκομία)».

Ειδικότερα, η πιλοτική δράση θα αναπτυχθεί σε περιοχές του Δήμου Ηλιδας και αφορά παρεμβάσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο του έργου τα προτεινόμενα μέτρα-δράσεις στις περιοχές εφαρμογής είναι:


1. Δασική Μελέτη για τον Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό Διαχείρισης Αειφορικής Ανάπτυξης και ολοκληρωμένης αντιπυρικής προστασίας
2. Κατασκευή/προμήθεια Πυροφυλακίου σε επιλεγμένα σημεία
3. Από τα αποτελέσματα της ανωτέρω μελέτης και τις προτεινόμενες δράσεις που θα προκύψουν θα υλοποιηθούν εξειδικευμένες δράσεις

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 160.000 ευρώ

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Δημητρογιάννης δήλωσε: 

Εργαστήκαμε εντατικά τους τελευταίους μήνες προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η υλοποίηση των ευρωπαϊκών δράσεων για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Η σπουδαιότητα του έργου έγκειται στο ότι αφορά περιοχές της Ηλείας που δοκιμάστηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές και παράλληλα αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για μελλοντικές παρεμβάσεις από όλους τους φορείς και την Πολιτεία.

Διαρκή μας επιδίωξη η αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου για τη μέγιστη θωράκιση των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας και τη προστασία του φυσικού πλούτου.

Παρών στην υπογραφή της προγραμματικής ήταν και ο υπεύθυνος του έργου Στέφανος Παπαζησίμου.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, με συντονιστή το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, και με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Ηλιδας.