Με αντικειμενικό σκοπό την προστασία της δημόσιας Υγείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδα υλοποιεί από τον Μάρτιο ένα εκτεταμένο έργο καταπολέμησης κουνουπιών.
Αυτό εκτελείται με την μέθοδο της προνυμφοκτονίας, δηλαδή την καταπολέμηση /των προνυμφών των κουνουπιών, που γεννιούνται και ζουν μέσα σε στάσιμα νεράγια διάστημα λίγων ημερών.
Εξελίσσεται δε με ιδιαίτερη ένταση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα σημαντικότερα προβλήματα από τα κουνούπια, εν προκειμένω σ’ αυτές που βρίσκονται κοντά στα εκτεταμένα υγροτοπικά συστήματα, σε μια έκταση που υπερβαίνει τα 300.000 στρέμματα.
Στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής για τη δημόσια Υγεία δράσης, συμμετέχουν καθημερινά περισσότεροι από 10 επιστήμονες και 25 τεχνικοί, χρησιμοποιούνται 20 οχήματα, ψεκαστικές μονάδες διαφόρων τύπων, ελικόπτερο, μη επανδρωμένα χαρτογραφικά και ψεκαστικά πτητικά συστήματα (drones),καθώς και αμφίβιο όχημα.
Κομβική είναι επίσης η συμμετοχή εντομολογικού εργαστηρίου για την καταμέτρηση και ταυτοποίηση των ειδών των κουνουπιών που συλλέγονται από δίκτυο εντομοπαγίδων, καθώς επίσης και διαπιστευμένων εργαστηρίων για τονπροσδιορισμό μολυσματικών παραγόντων όπως ο ιός του Δ. Νείλου.
Σημειώνεται ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα είδη κουνουπιών, με το κάθε είδος να επιλέγει ως χώρους αναπαραγωγής του λιμνάζοντες περιοχές, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Επιπλέον το κάθε είδος έχει διαφορετική δυνατότητα μετακίνησης, αλλά και διαφορετική δυνατότητα μεταφοράς λοιμογόνων παραγόντων.
Το γεγονός αυτό, που συνάδει με ένα σταθερό επιστημονικό δεδομένο, καταδεικνύει και την περιπλοκότητα του εν εξελίσσει έργου, που αποτελεί και μια παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για τη δημόσια Υγεία.